Ухвала
від 11.09.2023 по справі 359/5685/22
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/359/480/2023

Справа № 359/5602/22

УХВАЛА

11.09.2023 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі

головуючого судді Муранової-Лесів І.В..

при секретарі Івковій Д.Л.,

за участі відповідача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Борисполі цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про поділ майна подружжя та зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про поділ майна подружжя, -

встановив:

30.08.2023 ОСОБА_3 , від імені якої дії представник ОСОБА_4 , про поділ майна подружжя, у тому числі з проханням стягнути з ОСОБА_1 на користь позивача 10003700 гривень в порядку поділу спільного майна подружжя, а саме: грошових коштів, внесених подружжям до статутного капіталу СТОВ «Старинська птахофабрика».

Ухвалою суду від 24.04.2023 було частково задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів, а саме: витребувати у Бориспільської районної державної адміністрації Київської областікопії документів, що містяться в реєстраційній справі Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Старинська птахофабрика» (ЄДРПОУ 30925770).

На виконання ухвали суду 20 та 21 липня 2023 до суду надішли письмові повідомлення про виконання ухвали суду, за змістом яких зазначено, що, у зв`язку з великим технічним навантаженням та великою кількістю документів реєстраційної справи, просили визначити чіткий перелік документів, які необхідно для обґрунтування позовних вимог в подальшому розгляді справи, а також повідомлено, що на даний час зазначена в ухвалі реєстраційна справі в архіві БРДА відсутня, крім того, з моменту отримання ухвали і по даний час у державного реєстратора БРДА відсутній доступ до програмних засобів ведення ЄДР, що унеможливлює здійснення будь-яких реєстраційних дій, в тому числі роздрукування документів, що знаходяться в електронному вигляді.

В підготовче засідання представник позивача ОСОБА_5 повторно не з`явився, про дату, час та місце підготовчого засідання повідомлений належним чином, подав клопотання про відкладення підготовчого засідання, яке було залишене судом без задоволення.

На обговорення судом поставлено питання щодо витребування зазначених в ухвалі від 24.03.2023 доказів у державного реєстратора Бориспільської міської ради.

Представник відповідача ОСОБА_6 проти витребування доказів заперечував, посилаючись на те, що саме на сторону позивача покладено обов`язок доведення заявлених позовних вимог, у тому числі надання доказів, що містяться у загальному доступі.

Відповідач ОСОБА_1 при вирішенні порушеного судом питання покладається на думку суду.

Заслухавши думку учасників справи проаналізувавши зміст заявлених позовних вимог, у тому числі за зустрічним позовом суд дійшов наступного висновку.

За змістом ч.1 ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

При цьому суд враховує положення ч.ч. 1-4 ст 77 ЦПК України, відповідно до яких належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Так, частково задовольняючи клопотання щодо витребування доказів, суд виходив з того, що лише частина з них можуть бути доказами у справі, а саме: інформація, що міститься в реєстраційній справі Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Старинська птахофабрика» (ЄДРПОУ 30925770), а також, що інші зазначені в клопотанні відомості не стосуються безпосередньо предмету спору. Отримання доступу до вказаних доказів до пред`явлення позову до суду можливо в порядку забезпечення доказів за відповідним клопотанням, яке підлягає оплаті судовим збором.

Суд звертає увагу на наступні положення Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Так, рєстраційна справа - сукупність документів, на підставі яких проведено реєстраційні дії, а також документів, сформованих у процесі проведення таких реєстраційних дій, що зберігаються у паперовій та електронній формі (п.8 ч.1 ст.2 Закону).

Державний реєстратор виготовляє електронні копії документів, поданих у паперовій формі, та розміщує їх у реєстраційній справі в електронній формі у відповідному розділі Державного реєстру прав (у разі якщо такі копії не були виготовлені під час прийняття документів за заявами у сфері державної реєстрації прав) (п.7 ч.3 ст.11 Закону).

Реєстраційна справа ведеться в електронній формі та формується автоматично за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав, до якої за результатом проведення кожної реєстраційної дії щодо об`єкта нерухомого майна автоматично включаються заяви, сформовані або подані в електронній формі, електронні копії документів, на підставі яких проведено реєстраційні дії, поданих у паперовій формі, документи, на підставі яких проведено реєстраційні дії, подані в електронній формі, документи в електронній формі, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав під час проведення таких реєстраційних дій, а також відомості реєстрів (кадастрів), автоматизованих інформаційних систем, отримані державним реєстратором в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до них чи в порядку інформаційної взаємодії таких систем з Державним реєстром прав, електронні копії запитів державного реєстратора в паперовій формі та документів, отриманих із паперових носіїв інформації, що містять відомості про зареєстровані речові права до 1 січня 2013 року (ч.2 ст.17 Закону).

Реєстраційна справа в паперовій формі зберігається протягом десяти років з дати її закриття. Після закінчення цього строку реєстраційні справи в паперовій формі, не внесені за результатами експертизи їх цінності до Національного архівного фонду, знищуються в установленому законодавством порядку.

Реєстраційна справа в електронній формі зберігається в Державному реєстрі речових прав постійно (ч.3 ст.17 Закону).

Згідно з положеннями абзацу першого ч.6 ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за судовим рішенням .

Враховуючи викладене, відповіді, що були надані на виконання ухвали суду, суд дійшов висновку, що є необхідність витребування доказів з реєстраційної справи в електронній формі у державного реєстратора Відділу державної реєстрації Виконавчого комітету Бориспільської міської ради Київської області, зокрема, що підтверджують частку (її розмір, дату внесення, з урахуванням внесених змін) ОСОБА_1 у статутному фонді СТОВ «Старинська птахофабрика» (ЄДРПОУ 30925770).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.2,12,43,76,77,81,84,197, 353 ЦПК України, суд,

ухвалив:

1. Витребувати від Відділу державної реєстрації Виконавчого комітету Бориспільської міської ради Київської області (вул..Шевченка, 4, м.Бориспіль Київської області) зобов`язавши протягомп`ятиднів здня отриманняухвали надати (направитив адресу Бориспільськогоміськрайонного судуКиївської області) належнимчином засвідченікопії документів, що містяться в реєстраційній справі Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Старинська птахофабрика» (ЄДРПОУ 30925770) в електронній формі, а саме:

- що підтверджують частку (її розмір, дату внесення, з урахуванням внесених змін) ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) у статутному фонді Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Старинська птахофабрика» (ЄДРПОУ 30925770).

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд взагалі або у встановлені судом строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

Копію ухвали для виконання направити Реєстраційній службі Бориспільської районної державної адміністрації Київської області.

Ухвала набирає чинності з моменту її винесення 11 вересня 2023 року.

Ухвала суду самостійному апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя І. В. Муранова-Лесів

Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено15.09.2023
Номер документу113427764
СудочинствоЦивільне
Сутьподіл майна подружжя

Судовий реєстр по справі —359/5685/22

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні