Ухвала
від 12.09.2023 по справі 160/11817/20
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

12 вересня 2023 рокуСправа №160/11817/20

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Боженко Н.В., розглянувши в порядку письмового провадження у м. Дніпрі клопотання представника Дніпровської міської ради про залучення Дніпровської міської ради в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору у справі №160/11817/20 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Ратибор-Інвест» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, -

ВСТАНОВИВ:

25 вересня 2020 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Ратибор-Інвест» (далі позивач) до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі відповідач), в якій просить суд:

- визнати протиправним та скасувати прийняте Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області податкове повідомлення-рішення №0003690504 від 10.02.2020.

Позовна заява обґрунтована протиправність податкового повідомлення-рішення відповідача від 10.02.2020 року №0003690504

Справі за даним адміністративним позовом присвоєно єдиний унікальний номер судової справи - 160/11817/20 та у зв`язку з автоматизованим розподілом дана адміністративна справа була передана для розгляду судді Боженко Н.В.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2020 р. судом прийнято вищезазначену позовну заяву до розгляду та відкрито провадження по справі №160/11817/20, ухвалено здійснювати розгляд даної справи за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого судового засідання.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 26 листопада 2020 року продовжено строк підготовчого провадження в адміністративній справі №160/11817/20.

03 грудня 2020 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду від Дніпровської міської ради надійшла заява про її залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору обґрунтована пов`язаністю результату розгляду цієї справи з її законними правами та інтересами, оскільки рішення по даній справі може вплинути на права та обов`язки Дніпровської міської ради, так як плата за землю, встановлення пільг та розмірів сплати, відповідно до вимог Податкового кодексу України, відноситься до повноважень органів місцевого самоврядування, в тому числі Дніпровською міською радою прийнято рішення, яким введено в дію нормативну грошову оцінку земель м.Дніпропетровська, та є органом, що затверджує технічну документацію нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 22 грудня 2020 року провадження у справі №160/11817/20 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Ратибор-Інвест» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення - зупинено до набрання законної сили судовим рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду у справі №160/15751/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ратибор-Інвест» до Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області про визнання дій протиправними.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 08 липня 2022 року заяву Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про поновлення провадження в адміністративній справі №160/11817/20 - задоволено, поновлено провадження в адміністративній справі №160/11817/20, призначено підготовче судове засідання на 04 серпня 2022 року.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 22 листопада 2022 року клопотання представника ТОВ «Ратибор-Інвест» про зупинення провадження по справі №160/11817/20 задоволено, провадження у справі №160/11817/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ратибор-Інвест» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення зупинено до припинення перебування директора ТОВ «Ратибор-Інвест» ОСОБА_1 у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції, зобов`язано позивача повідомити суд про усунення обставин, що слугували зупиненню провадження у справі.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 07 вересня 2023 року заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Ратибор-Інвест» про поновлення провадження у справі №160/11817/20 задоволено. Поновлено провадження у справі №160/11817/20 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Ратибор-Інвест» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення. Продовжено розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Призначено підготовче судове засідання на 12 вересня 2023 року.

12 вересня 2023 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду від сторін надійшла спільна заява про розгляд усіх заявлених раніше клопотань у справі в письмовому провадженні.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 12 вересня 2023 року заяву представника заяву Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про заміну сторони у справі №160/11817/20 задоволено, замінено відповідача у справі №160/11817/20 з Головного управління ДПС України у Дніпропетровській області (49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, буд. 17-а; код ЄДРПОУ: 43145015) на Головне управління ДПС України у Дніпропетровській області як відокремлений підрозділ (49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, буд. 17-а, код ЄДРПОУ ВП: 44118658).

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 12 вересня 2023 року у задоволенні клопотання Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про залучення Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача у справі №160/11817/20 відмовлено.

Суд на місці ухвалив перейти до розгляду клопотання про залучення Дніпровської міської ради в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору у справі №160/11817/20, в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, при вирішенні клопотання суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 50 Кодексу адміністративного судочинства України якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

Так, положеннями ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України визначено наступні статуси третіх осіб: треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору та треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, на стороні позивача або відповідача.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно з ч. 4 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України у заявах про залучення третіх осіб та у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Частиною 5 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Частиною першою статті 42 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що учасниками справи є сторони, треті особи.

Інститут третьої особи спрямований на створення умов для захисту прав, свобод та інтересів такої особи, які можуть бути порушені при вирішенні спору між позивачем і відповідачем за відсутності третьої особи. Участь третьої особи сприяє всебічному розгляду справи, зібранню більшої кількості доказів, правильному вирішенню справи, запобігає ситуації, коли у справах з одних правовідносин ухвалюються протилежні за змістом рішення.

Інтерес третьої особи щодо задоволення позову (якщо вона бере участь на стороні позивача) або щодо відмови у задоволенні позову (якщо вона бере участь на стороні відповідача) збігається з інтересами відповідно позивача або відповідача. Це відрізняє третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, від третьої особи, яка заявляє такі вимоги.

Аналогічний правовий висновок міститься у постанові Касаційного адміністративного суду від 09.02.2023 року у справі №160/1472/21.

Враховуючи обставини цієї справи та предмет спору, суд вважає за необхідне залучити Дніпровську міську раду до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, оскільки судове рішення може вплинути на права та обов`язки Дніпровської міської ради та задовольнити клопотання.

Керуючись ст. ст. 49, 50, 248, 250, 256, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Дніпровської міської ради про залучення Дніпровської міської ради в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору у справі №160/11817/20 - задовольнити.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Дніпровську міську раду (49000, м. Дніпро, просп. Дмитра Яворницького, 75, код ЄДРПОУ: 26510514).

Встановити Дніпровській міській раді десятиденний строк з дня отримання цієї ухвали та позовної заяви з додатками для подання до суду пояснень щодо предмета спору, копії яких одночасно з поданням до суду повинні бути надіслані (надана) іншим учасникам справи, та надати до суду докази такого направлення (надання).

Ухвала набирає законної сили відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України та не може бути оскаржена.

Суддя Н.В. Боженко

Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено15.09.2023
Номер документу113431248
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —160/11817/20

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 12.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 12.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 12.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 22.12.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Рішення від 21.11.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

Рішення від 21.11.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

Ухвала від 12.10.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

Ухвала від 12.09.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

Ухвала від 12.09.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні