Ухвала
від 18.09.2023 по справі 906/1147/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

"18" вересня 2023 р. м. Житомир Справа № 906/1147/23

Господарський суд Житомирської області у складі судді Прядко О.В.,

розглянувши матеріали позовної заяви

Міністерства юстиції України

до 1. Благодійної організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним

верствам населення";

2. Новоград-Волинської міської організації Комуністичної партії України

про визнання недійсним договору дарування та скасування державної реєстрації

прав,

ВСТАНОВИВ:

Міністерство юстиції України звернулось до Господарського суду Житомирської області з позовом до Благодійної організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення" та Новоград-Волинської міської організації Комуністичної партії України, у якому просить:

- визнати недійсним договір дарування нерухомого майна нежилого приміщення загальною площею 59,6 кв.м., що знаходиться за адресою: Житомирська обл., м.Новоград Волинський (м.Звягель), вул.Соборності (вул.Карла Маркса), буд.4, укладений 08.07.2015 між Новоград-Волинською міською організацією Комуністичної партії України та Благодійною організацією "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення", посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Пашинською О.М. та зареєстрований за №2395;

- скасувати державну реєстрацію прав Благодійної організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення" на нерухоме майно, розташоване за адресою: Житомирська обл., м.Новоград Волинський (м.Звягель), вул.Соборності (вул.Карла Маркса), буд.4, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 675284518110.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що сторони, укладаючи договір дарування, заздалегідь знали, що такий не буде виконано, його правова мета є іншою, ніж та, що безпосередньо передбачена правочином, дії сторін спрямовані на фіктивний перехід права власності та уникнення звернення стягнення на нерухоме майно як наслідок заборони діяльності Комуністичної партії України.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 ГПК України, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням (ч. 2 ст.4 ГПК України).

Статтею 80 Цивільного кодексу України передбачено, що юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення (ч. 4 ст. 91 ЦК України).

Згідно з ст. 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань - це єдина державна інформаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи.

Статтею 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" передбачено, що в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, зокрема, найменування юридичної особи, у тому числі дані про перебування юридичної особи у процесі припинення, у тому числі дані про рішення щодо припинення юридичної особи, відомості про комісію з припинення (ліквідатора, ліквідаційну комісію тощо) та про строк, визначений засновниками (учасниками) юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, для заявлення кредиторами своїх вимог.

Відповідно до ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Новоград-Волинську міську організацію Комуністичної партії України (ідентифікаційний код 26061950) припинено. Дата запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи 10.12.2021, підстава: рішення щодо припинення.

Частиною 5 статті 104 ЦК України визначено, юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Отже, на день звернення до суду Новоград-Волинська міська організація Комуністичної партії України як юридична особа припинала своє існування, про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відповідні відомості.

Як визначено ч. 1 ст. 52 ГПК України, у разі припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Водночас правонаступництво у разі припинення юридичної особи можливе в порядку статті 52 ГПК України шляхом залучення правонаступника лише за умови, що юридична особа була припинена після відкриття провадження у справі.

Господарський процесуальний кодекс України не містить норм, які б передбачали здійснення провадження у справах щодо юридичних осіб, які припинені до відкриття провадження у справі.

Навпаки, ГПК України визначає порядок процесуального правонаступництва лише у тих справах, де сторона / учасник справи, вибула з певних причин, у тому числі й у зв`язку припиненням юридичної особи після відкриття провадження у справі.

Чинним законодавством України не передбачено можливості пред`явлення позову до особи, яка на час звернення до суду припинила своє існування, що підтверджується записом до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.175 ГПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено суб`єкта господарювання, які звернулися із позовною заявою або до яких пред`явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Враховуючи, що юридична особа - Новоград-Волинська міська організація Комуністичної партії України припинена 10.12.2021, тобто до моменту звернення до суду з позовом, що є безумовною підставою для відмови у відкритті провадження, а тому суд приходить до висновку, що у відкритті провадження у частині позовних вимог до Новоград-Волинської міської організації Комуністичної партії України необхідно відмовити.

Вирішуючи питання відкриття провадження у частині позовних вимог до Благодійної організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення", суд зазначає, що ознайомившись зі змістом позовної заяви та оглянувши додані до неї документи, господарський суд дійшов висновку, що позовна заява в цій частині відповідає вимогам, викладеним у ст.ст.162, 164, 172 ГПК України, а подані матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження відсутні.

За таких обставин, відповідно до ч.1 ст.176 ГПК України, суд дійшов висновку про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Згідно з п.4 ч.2 ст.176 ГПК України, про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій, зокрема, зазначається за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Частиною 3 ст.12 ГПК України передбачено, що спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

З підстав наведеного, враховуючи предметом спору, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів, якіпідлягають дослідженню, суд вважає за доцільне здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Клопотання позивача про витребування доказів (вх.№01-44/2973/23 від 12.12.2023), а саме оригіналу оспорюваного договору, подане разом із позовною заявою, буде розглянуто у підготовчому засіданні. Поряд з цим матеріали позовної заяви не містять й копії оспорюваного договору.

При цьому суд звертає увагу позивача на те, що клопотання про витребування доказів подається у порядку, встановленому ст.81 ГПК України, якою, зокрема, передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено, у тому числі, з а х о д и, я к и х о с о б а, яка подає клопотання, в ж и л а д л я о т р и м а н н я ц ь о г о д о к а з у с а м о с т і й н о, д о к а з и в ж и т т я т а к и х з а х о д і в та (або) п р и ч и н и н е м о ж л и в о с т і с а м о с т і й н о г о о т р и м а н н я цього доказу.

Окрім того, суд встановив, що у складі учасників справи позивачем зазначено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Комуністичну партію України (код ЄДРПОУ 22061226), однак клопотання про її залучення, відповідно до вимог ст.50 ГПК України, не заявлено.

Суд зазначає, що саме лише зазначення в позовній заяві та/або у вступній частині судового рішення певного підприємства чи організації як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу (п.1.6 постанови Пленуму Вищого господарського суду України Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції №18 від 26.12.2011).

Керуючись ст.ст.12, 176, 234-235 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті провадження у справі в частині позовних вимог Міністерства юстиції України до Новоград-Волинської міської організації Комуністичної партії України про визнання недійсним договору дарування.

2. Прийняти до розгляду позовну заяву Міністерства юстиції України з вимогами до Благодійної організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення" про визнання недійсним договору дарування та скасування державної реєстрації прав та відкрити провадження у справі.

3. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

4. Підготовче засідання призначити на "09" жовтня 2023 р. о 12:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Житомирської області за адресою: м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в залі судових засідань № 619.

5. Позивачу письмово повідомити про заходи, яких останній вжив для отримання договору дарування нерухомого майна від 08.07.2015 (клопотання про витребування доказів) самостійно, та надати докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

6. Відповідачам рекомендувати, відповідно до ст.165 ГПК України, подати відзив на позовну заяву у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі; одночасно надіслати іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів, докази про що надати суду.

Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

7. Позивачу рекомендувати протягом трьох днів з дня отримання відзиву надіслати суду та одночасно відповідачам відповідь на відзиви на позовну заяву в порядку, передбаченому ч.ч.3-6 ст.165, ст.166 ГПК України.

8. Відповідачам рекомендувати протягом трьох днів з дня отримання відповіді на відзив надіслати суду та іншим учасникам справи заперечення на відповідь на відзив у порядку, передбаченому ч.ч.3-6 ст.165, ст.167 ГПК України. Докази направлення заперечення надати суду.

9. Сторонам подання доказів у справі здійснювати з дотриманням вимог ст.80 ГПК України.

Звернути увагу на те, що копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними (п.9 ст.80 ГПК України).

10. Рекомендувати учасникам судового процесу:

- приймати участь у підготовчому/судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку ст.197 ГПК України (за умови наявності у суді відповідної технічної можливості на дату їх проведення);

- надавати процесуальні документи до суду через підсистему Електронний суд: https://id.court.gov.ua/; офіційну електронну адресу суду: inbox@zt.arbitr.gov.ua;

- вказувати у процесуальних документах актуальні електронні адреси, в тому числі своїх представників, а також актуальні мобільні номери телефонів та найбільш зручний месенджер;

- подавати окремо оформленими документами заяви (клопотання) з кожного процесуального питання (ст.ст.169,170 ГПК України).

Звернути увагу суб`єктів, визначених у ч.6 ст.6 ГПК України, на необхідності виконання обов`язку зареєструвати офіційну електронну адресу в ЄСІТС.

11. Повідомити сторін про дату, час та місце судового засідання.

При направленні в судове засідання уповноважених представників сторін останнім мати при собі, відповідно до ст.60 ГПК України, документи, що підтверджують їх повноваження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню в частині відмови у відкритті провадження у справі.

Суддя Прядко О.В.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі "Інтернет", за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/

Друк:

Друк:

1 - у справу;

2 позивачу - Міністерство юстиції України (вул. Архітектора Городецького, 13, м.Київ, 01001, код ЄДРПОУ 00015622) (рек.)

+ ел.пошта: vdmk@minjust.gov.ua; vpid@ minjust.gov.ua;

3 відповідачу-1 - Благодійна організація "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення" (вул.Ванди Василевської, буд.7, м.Київ, 03055, код ЄДРПОУ 5810910) (рек.);

4 відповідачу-2 - Новоград-Волинська міська організація Комуністичної партії України (вул.Соборності, буд.4, кв.48, м.Новоград-Волинський, Житомирська обл., 11700, код ЄДРПОУ 26061950).

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113525333
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Визнання договорів (правочинів) недійсними інші договори

Судовий реєстр по справі —906/1147/23

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 15.05.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Рішення від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні