Ухвала
від 13.09.2023 по справі 926/2670/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

п р о в і д к л а д е н н я р о з г л я д у с п р а в и

13 вересня 2023 року м. ЧернівціСправа № 926/2670/23

Господарський суд Чернівецької області у складі судді Байталюка В. Д., за участю помічниці судді Віщук О. П., розглянувши матеріали справи

за позовом релігійної організації «релігійна громада парафія на честь вознесіння Господнього Чернівецько-Буковинської єпархії Української православної церкви міста Чернівці Чернівецької області»

до Чернівецької міської ради

про визнання протиправним та скасування пункту 8 рішення 32 сесії VIII скликання Чернівецької міської ради № 1177 від 27.04.2023

Представники сторін не з`явилися.

В С Т А Н О В И В :

Релігійна організація «релігійна громада парафія на честь вознесіння Господнього Чернівецько-Буковинської єпархії Української православної церкви міста Чернівці Чернівецької області» (58023, м. Чернівці, вул. Руська, 235-Г, код ЄДР 23247223) звернулась з позовом до Чернівецької міської ради (58002, м. Чернівці, Центральна площа, 1, код ЄДР 36068147) у змісті якого просить суд визнати протиправним та скасувати пункт 8 Рішення 32 сесії VIII скликання Чернівецької міської ради № 1177 від 27.04.2023 про припинення права постійного користування релігійній організації «релігійна громада парафія на честь вознесіння Господнього Чернівецько-Буковинської єпархії Української православної церкви міста Чернівці Чернівецької області» земельною ділянкою за адресою вул. Руська, 235-Г площею 1,5640 га (кадастровий номер 7310136600:33:002:1029) для будівництва та обслуговування будівель, громадських та релігійних організацій відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 05.04.2023 № 328138170.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.06.2023 позовну заяву передано на розгляд судді Байталюку В. Д.

Ухвалою суду від 21.06.2023 позовну заяву залишено без руху.

Ухвалою суду від 05.07.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 01.08.2023.

18.07.2023 на адресу Господарського суду Чернівецької області від представника відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому просить суд відмовити у задоволенні позову в повному обсязі, у зв`язку з безпідставністю та необгрунтованістю.

Крім того, посилається на те, що органи місцевого самоврядування у правовідносинах щодо розпорядження земельними ділянками комунальної власності (наданні земельних ділянок громадянам та юридичним особам у власність або в користування, відчуженні земельних ділянок державної або комунальної власності, укладенні, зміні, розірванні договорів купівлі-продажу, ренти, оренди земельної ділянки та інших договорів щодо земельних ділянок, встановленні сервітуту, суперфіцію, емфітевзису, в тому числі прийнятті державними органами та органами місцевого самоврядування відповідних рішень) діють як органи, через які територіальна громада реалізують повноваження власника земельних ділянок.

Реалізуючи відповідні повноваження органи місцевого самоврядування вступають з юридичними та фізичними особами у цивільні та господарські правовідносини. Отже, у таких відносинах територіальні громади є рівними учасниками земельних відносин з іншими юридичними та фізичними особами, у тому числі з суб`єктами підприємницької діяльності (п. 1.2.1, 1.2.2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин» від 17 травня 2011 року N 6).

Способом волевиявлення ради, яка здійснює право власності від імені відповідної територіальної громади, щодо регулювання земельних відносин є прийняття рішення на її пленарному засіданні.

Зважаючи на норми законодавства, Чернівецька міська територіальна громада є власником земельної ділянки за кадастровим номером 7310136600:33:002:1029 по вул. Руській, 235-Г, площею 1,5640 га., 131 в м. Чернівцях, від імені та в інтересах якої правомочності власника здійснює Чернівецька міська рада.

Оскільки, відповідач вправі здійснювати усі правомочності власника вказаної вище земельної ділянки, а також враховуючи невиконання позивачем статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», Чернівецька міська рада на своєму пленарному засіданні, яке відбулось 27.04.2023 прийняла оскаржуваний пункт 8 рішення № 1177, яким припинила позивачу право постійного користування вказаною вище земельною ділянкою.

Факт невиконання позивачем статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» підтверджується наказом Міністерства культури України від 26.01.2019 «Перелік релігійних організацій, яким необхідно внести зміни до статуту».

Відповідач вважає, що оскаржуваний пункт 8 рішення Чернівецької міської ради VIII скликання від 27.04.2023 № 1177 прийнятий на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені законом, а відтак правові підстави для його скасування відсутні.

28.07.2023 на адресу Господарського суду Чернівецької області від представника позивача надійшла відповідь на відзив в якій зазначено, що посилання відповідача на факт невиконання позивачем вимог ст. 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», як на підставу відмови у задоволенні заявлених позовних вимог, є безпідставними, оскільки суть спору є не питання реєстрації/перереєстрації Статуту Релігійної організації, яка зареєстрована в установленому законодавством порядку і на момент подання позову та розгляду справи в суді державна реєстрація позивача в установленому законом порядку не скасована.

Проте, як зазначено у позовній заяві, в результаті протиправних дій окремих реєстраторів найменування юридичної особи позивача без відома останнього було змінено.

Зазначена протиправна реєстрація була оскаржена та наказом Міністерства юстиції України за № 4994/5 від 08.11.2022 реєстраційні дані назви юридичної особи позивача були виправлені та визначена остаточна повна назва юридичної особи позивача, яка зазначена в позовній заяві та відповідному Державному реєстрі.

Станом на час звернення до суду релігійна організація за кодом ЄДРПОУ 23247223 зареєстрована та діє в установленому Законом порядку.

Таким чином, релігійна організація «релігійна громада парафія на честь вознесіння Господнього Чернівецько-Буковинської єпархії Української православної церкви міста Чернівці Чернівецької області» код ЄДРПОУ 23247223 утворена та діє в рамках чинного законодавства, в тому числі відповідно до положень Конституції України, Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

З огляду на викладене, твердження відповідача про те, що невиконання позивачем положень ст. 12 профільного Закону є підставою для ухвалення рішення про відмову в задоволені позовних вимог, є безпідставною.

Крім того, вказує на те, що відзив на позовні вимоги підписаний особою, повноваження якого на представлення інтересів відповідача у даному господарському процесі належним чином не підтверджені.

У судовому засіданні, 01.08.2023, суд постановив протокольну ухвалу якою за ініціативою суду продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів та відкладено підготовче засідання на 13.09.2023.

08.09.2023 на адресу Господарського суду Чернівецької області від представника відповідача надійшли заперечення в яких зазначено, що одним із мотивів прийняття оскаржуваного рішення відповідачем, було невиконання позивачем статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Так, відповідно до частини сьомої та восьмої цієї статті релігійна організація (об`єднання), яка безпосередньо або як складова частина іншої релігійної організації (об`єднання) входить до структури (є частиною) релігійної організації (об`єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, зобов`язана у своїй повній назві, зазначеній у її статуті (положенні), відображати належність до релігійної організації (об`єднання) за межами України, до якої вона входить (частиною якої вона є), шляхом обов`язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації (об`єднання) з можливим додаванням слів «в Україні» та/або позначення свого місця в структурі іноземної релігійної організації.

Крім того, вказує на те, що аналіз Статуту про управління Української православної церкви московського патріархату показав, що в розділі 1 пункті 5 Статуту про управління УПЦ МП чітко вказується, що Українська православна церква є самокерованою частиною руської (російської) православної церкви.

Згідно висновку релігієзнавчої експертизи підтверджено факт входження релігійного об`єднання Української православної церкви московського патріархату до структури (складової частини) російської православної церкви.

Відповідачем на виконання наказу № 37 від 25.01.2019 Міністерства культури України у офіційному виданні «Урядовий кур`єр» та на офіційному сайті Верховної Ради України за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/n0001734-19#Text оприлюднено перелік релігійних організацій, яким необхідно внести зміни до статуту на виконання частин сьомої і восьмої статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», до якого внесено і релігійну організацію позивача.

Однак, станом на даний час, позивачем не надано доказів виконання вимог частин сьомої і восьмої статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» в частині назви релігійної організації (об`єднань), яка входить до структури (є частиною) релігійної організації (об`єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, що вказує на факт невиконання вимог зазначених вище положень Закону.

На думку відповідача, дана бездіяльність позивача щодо виконання статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», в суспільних колах розцінюється як прояв неповаги до українського законодавства, а в умовах воєнного стану - латентною формою підтримки агресії російської федерації проти України, що зумовлює позбавлення його права на використання земельних ресурсів, які є основним національним багатством. У зв`язку з чим просить суд відмовити у задоволенні позову в повному обсязі.

12.09.2023 через систему «Електронний суд» від представника відповідача надійшло письмове клопотання про відкладення розгляду справи у зв`язку з тим, що представник, який здійснює юридичний супровід даної справи, буде приймати участь у судовому засіданні Чернівецького апеляційного суду у справі № 727/192/21, що підтверджується повідомленням про розгляд справи.

13.09.2023 на адресу Господарського суду Чернівецької області від представника позивача надійшла заява про відкладення розгляду справи у зв`язку із непередбаченим погіршенням стану його здоров`я, що унеможливлює своєчасне прибуття у судове засідання в призначений день і час.

У судове засідання, 13.09.2023, представники сторін не з`явилися.

Згідно пункту 3 частини другої статті 183 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені пунктом 2 частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

У зв`язку з неявкою представників сторін у судове засідання та поданням обґрунтованих клопотань про відкладення розгляду справи, суд вирішив відкласти підготовче засідання на іншу дату.

Керуючись статтями 182, 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В :

1.Відкласти підготовче засідання на 28 вересня 2023 року.

2.Засідання відбудеться о 13:00 годині у приміщенні Господарського суду Чернівецької області за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 14, зал судових засідань № 1, третій поверх, тел. (0372) 52-47-40.

3. Явку представників сторін визнати обов`язковою.

4.Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та не підлягає оскарженню.

Суддя Володимир БАЙТАЛЮК

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027

Дата ухвалення рішення13.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113526795
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання протиправним та скасування пункту 8 рішення 32 сесії VІІІ скликання Чернівецької міської ради № 1177 від 27.04.2023

Судовий реєстр по справі —926/2670/23

Постанова від 04.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Рішення від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

Рішення від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

Ухвала від 05.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Байталюк Володимир Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні