Ухвала
від 18.09.2023 по справі 906/1154/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

"18" вересня 2023 р. м. Житомир Справа № 906/1154/23

Господарський суд Житомирської області у складі судді Сікорської Н.А.,

розглянувши матеріали позовної заяви

Міністерства юстиції України

до Благодійної організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення"

про визнання недійсним договору дарування нерухомого майна, скасування державної реєстрації прав,

ВСТАНОВИВ:

Міністерством юстиції України позано позов, згідно якого позивач просить:

- визнати недійсним договір дарування нерухомого майна - нежитлового приміщення загальною площею 79,2 кв.м, що знаходиться за адресою: Житомирська обл., м. Коростень, вул. Красіна (вул.Героїв Чорнобиля), буд.3, укладений 16.07.2015 між Коростенською міською організацією Комуністичної партії України (код ЄДРПОУ: 25304847, вул. Красіна, б.3, кв.4, м.Коростень, Житомирська обл., 11500) та Благодійною організацією "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення" (код ЄДРПОУ 35087436, вулиця Ванди Василевської, буд.7, місто Київ, 03055), посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Пашинською О. М. у реєстрі під №2502;

- скасувати державну реєстрацію прав Благодійної організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення" (код ЄДРПОУ 35087436, вулиця Ванди Василевської, буд.7, місто Київ, 03055) на нерухоме майно за адресою: Житомирська обл., м. Коростень, вул. Красіна (вул.Героїв Чорнобиля), буд.3, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 681206118107.

Відповідачами за позовними вимогами Міністерство юстиції України визначило Благодійну організацію "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення" та Коростенську міську організацію Комуністичної партії України.

Ухвалою суду від 18.09.2023р. відмовлено у відкритті провадження у справі в частині вимог, заявлених до Коростенської міської організації Комуністичної партії України на підставі п. 6 ч. 1 ст. 175 ГПК України.

Оглянувши матеріали позовної заяви, суд встановив, що позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.162 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відповідно до ч.1 ст.176 ГПК України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Згідно п.4 ч.2 ст.176 ГПК України, про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій, зокрема, зазначається за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

З огляду на вище викладене, позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відповідно до ч.3 ст.12 ГПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Враховуючи зміст спірних правовідносин та складність спору, розгляд справи слід здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Разом з позовною заявою позивачем було подано клопотання про витребування у Київського державного нотаріального архіву, Благодійної організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення" та Коростенської міської організації Комуністичної партії України оригіналу договору дарування нерухомого майна від 16.07.2015р., посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Пашинською О.М. та зареєстрованого за №2502.

Відносно заявленого клопотання суд вказує слідуюче.

Частинами 1, 2, 4 ст.81 ГПК України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів);

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу;

5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Згідно ч.ч. 7, 8 ст. 81 ГПК України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Враховуючи, що предметом спору є визнання недійсним договору дарування нерухомого майна від 16.07.2015р., стороною якого позивач не являється, що позбавляє його можливості надати договір разом з позовною заявою, тому клопотання про витребування копії вищевказаного договору є обгрунтовано заявленим.

Разом з тим, враховуючи припинення Коростенської міської організації Комуністичної партії України, а також відсутність доказів знаходження примірника договору дарування нерухомого майна від 16.07.2015р. у Київському державному нотаріальному архіві, суд вважає, що примірник договору слід витребувати у Благодійної організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення", яка є його стороною.

Відносно зазначення позивачем в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Комуністичної партії України, суд звертає увагу, що залучення до участі у справі третьої особи здійснюється на підставі відповідної заяви, в якій зазначається, на яких підставах третю особу належить залучити до участі у справі, та на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у даній справі.

Керуючись ст.ст. 176, 234 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на "19" жовтня 2023 р. об 11:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Житомирської області за адресою: м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в залі судових засідань № 401.

4. Позивачу роз`яснити право на подачу відповіді на відзив, згідно ст. 166 ГПК України у строк до 13.10.2023 р.

5. Відповідачу:

- відповідно до ст. 165 ГПК України, подати відзив на позовну заяву у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі;

- у строк до 18.10.2023 р., відповідно до ст.167 ГПК України, подати заперечення на відповідь на відзив, в яких викласти свої пояснення, міркування та аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів і мотиви їх визнання або відхилення.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

6. Повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені документами відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України.

7. Рекомендувати учасникам судового процесу:

- приймати участь у підготовчому/судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку ст. 197 ГПК України (за умови наявності у суді відповідної технічної можливості на дату їх проведення);

- надавати процесуальні документи до суду через підсистему "Електронний суд": https://id.court.gov.ua/; офіційну електронну адресу суду: inbox@zt.arbitr.gov.ua;

- вказувати у процесуальних документах актуальні електронні адреси, в тому числі своїх представників, а також актуальні мобільні номери телефонів та найбільш зручний месенджер;

- подавати окремо оформленими документами заяви (клопотання) з кожного процесуального питання (ст. ст. 169,170 ГПК України).

Звернути увагу суб`єктів, визначених у ч.6 ст.6 ГПК України, на необхідності виконання обов`язку зареєструвати офіційну електронну адресу в ЄСІТС.

8. Витребувати у Благодійної організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення" договір дарування нерухомого майна від 16.07.2015р., посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Пашинською О.М. та зареєстрованого за №2502.

9. Благодійній організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення" у строк до 06.10.2023 р. надіслати до суду належним чином засвідчену копію договору дарування нерухомого майна від 16.07.2015р., посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Пашинською О.М. та зареєстрованого за №2502; оригінал вказаного договору надати для огляду в судовому засіданні.

10. Роз`яснити Благодійній організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення", що згідно ч.ч. 9, 10 ст. 81 ГПК України, у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Сікорська Н.А.

Віддрук.

1 - до справи

2 - Міністерство юстиції України (рек. з повід., ел.пошта: vdmk@minjust.gov.ua)

3 - БО "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення" (рек. з повід.)

Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113550628
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору дарування нерухомого майна, скасування державної реєстрації прав

Судовий реєстр по справі —906/1154/23

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 15.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 09.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 01.09.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні