Ухвала
від 25.01.2024 по справі 906/1154/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

"25" січня 2024 р. м. Житомир Справа № 906/1154/23

Господарський суд Житомирської області у складі судді Сікорської Н.А.,

розглядаючи справу

за позовом: Міністерства юстиції України

до Благодійної організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення "

про визнання недійсним договору дарування нерухомого майна, скасування державної реєстрації прав,

за участю представника позивача: Садовська-Мариніна В.Б, діє в порядку самопредставництва, згідно витягу з ЄДРЮОФОПГФ,

ВСТАНОВИВ:

Міністерством юстиції України подано позов про: визнання недійсним договору дарування нерухомого майна - нежитлового приміщення загальною площею 79,2 кв.м, що знаходиться за адресою: Житомирська обл., м. Коростень, вул. Красіна (вул.Героїв Чорнобиля), буд.3, укладений 16.07.2015 між Коростенською міською організацією Комуністичної партії Українита Благодійною організацією "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення"; скасування державної реєстрації прав Благодійної організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення" на нерухоме майно за адресою: Житомирська обл., м. Коростень, вул. Красіна (вул.Героїв Чорнобиля), буд.3.

Ухвалою від 15.12.2023 р. суд призначив підготовче засідання на 25.01.2024 р.

Відповідач свого представника у судове засідання не направив, про дату, час та місце судового засідання повідомлений належним чином.

В судовому засіданні судом вирішувалося клопотання позивача, яке надійшло 11.10.2023 р., про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Комуністичної партії України.

Обґрунтовуючи клопотання, позивач зазначив, що стороною договору дарування є Коростенська міська організація Комуністичної партії України, яка була структурним підрозділом Комуністичної партії України. Діяльність партії припинена судовим рішенням у справі №826/9751/14, майно та кошти підлягають переходу у власність держави, тому рішення суду у даній справі може вплинути на права та обов`язки останньої.

За правилами ст.50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Аналіз наведеної правової норми свідчить, що особа, яка бажає взяти участь у справі як третя особа без самостійних вимог, має перебувати з однією зі сторін у матеріальних правовідносинах, які в результаті прийняття судом рішення у справі зазнають певних змін.

Підставою для вступу (залучення) в судовий процес такої третьої особи є її заінтересованість у результатах вирішення спору, ймовірність виникнення в майбутньому в неї права на позов або пред`явлення до неї позовних вимог зі сторони позивача чи відповідача.

Водночас предмет спору повинен перебувати за межами цих правовідносин, інакше така особа може мати самостійні вимоги на предмет спору. Для таких третіх осіб неможливий спір про право з протилежною стороною у зазначеному процесі.

Метою участі третіх осіб у справі є обстоювання ними власних прав і законних інтересів, на які може справити вплив рішення чи ухвала суду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, виступає в процесі на боці тієї сторони, з якою в неї існують певні правові відносини.

Залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, до участі у справі вирішується господарським судом з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес до даної справи.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Суд звертає увагу, що для залучення особи до участі у справі як третьої особи, має бути доведено наявність у неї матеріальних правовідносин зі стороною та її заінтересованість результатами спору.

Оскільки рішення суду може вплинути на права Комуністичної партії України щодо відповідача, тому останню суд залучає до участі у справі як третю особу без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

В судовому засіданні розглядалось клопотання позивача про витребування від Київського державного нотаріального архіву договору дарування нерухомого майна від 16.07.2015 р., посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Пашинською О.М., реєстраційний №2502.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст.81 ГПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Ухвалами суду від 18.09.2023 р. та від 09.11.2023 р. за клопотанням позивача суд витребовував вищевказаний договір у Благодійної організації "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення", однак відповідач всупереч приписів чинного законодавства вимог суду не виконав.

З огляду на вищевикладене, враховуючи, що однією з позовних вимог є визнання недійсним договору дарування нерухомого майна від 16.07.2015 р., суд вважає за необхідне витребувати у Київського державного нотаріального архіву, належним чином засвідчену копію договору дарування нерухомого майна від 16.07.2015 р., посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Пашинською О.М. та зареєстрованого за №2502.

Відповідно до ч.1 ст. 183 ГПК України підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196-205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою.

Згідно п. 2 ч.2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Відповідно до ч.3 ст. 177 ГПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Зважаючи на залучення до участі у справі третьої особи, з метою забезпечення принципів змагальності сторін та надання можливості учасникам справи реалізувати свої права, а також з метою забезпечення належних умов для повного, всебічного і об`єктивного розгляду справи, господарський суд з власної ініціативи продовжує строк підготовчого провадження та відкладає підготовче засідання.

Керуючись ст.ст. 42, 50, 177, 182, 183, 232-235 ГПК України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, Комуністичну партію України (вул. Борисоглібська, 7, м. Київ, 04070, код ЄДРПОУ 00049147).

2. Продовжити строк підготовчого провадження.

3. Відкласти підготовче засідання на "22" лютого 2024 р. о 10:00 год. в приміщенні Господарського суду Житомирської області, в залі судових засідань № 401 .

4. Третій особі у строк до 16.02.2024 р. надати суду письмові пояснення щодо позову або відзиву, в яких викласти свої аргументи та міркування на підтримку або заперечення проти позову.

В обґрунтування поданих пояснень надати суду відповідні докази.

5. Київському державному нотаріальному архіву в строк до 16.02.2024 р. надати суду належним чином засвідчену копію договору дарування нерухомого майна - нежитлового приміщення загальною площею 79,2 кв.м, що знаходиться за адресою: Житомирська обл., м. Коростень, вул. Красіна (вул.Героїв Чорнобиля), буд.3, укладений 16.07.2015 між Коростенською міською організацією Комуністичної партії України та Благодійною організацією "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення", посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Пашинською О.М. та зареєстрований за № 2502.

6. Роз`яснити Київському державному нотаріальному архіву, що згідно ч.ч. 9, 10 ст. 81 ГПК України, у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Суддя Сікорська Н.А.

1 - до справи

- Міністерство юстиції України (через Електронний суд)

2 - БО "Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення" (рек. з повід.)

3- Київський державний нотаріальний архів м. Київ, Повітрофлотський проспект, 76-Г, код ЄДРПОУ 43030363 (рек. з пов.) + (через Електронний суд)

4- Комуністична партія України (вул. Борисоглібська, 7, м. Київ, 04070, код ЄДРПОУ 00049147).

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено02.02.2024
Номер документу116669291
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору дарування нерухомого майна, скасування державної реєстрації прав,

Судовий реєстр по справі —906/1154/23

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 15.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 09.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 01.09.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні