Ухвала
від 18.09.2023 по справі 910/14564/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

18.09.2023Справа № 910/14564/23

Суддя Щербаков С.О., розглянувши позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Данькевича 12»

до 1) Київської міської ради,

2) Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації),

3) Товариства з обмеженою відповідальністю «Феномен-Ю.М.»

про визнання недійсним рішення, скасування результатів земельних торгів, визнання недійсним договору оренди та скасування державної реєстрації

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Данькевича 12» (далі - позивач) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Київської міської ради (далі - відповідач-1), Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі - відповідач-2) та Товариства з обмеженою відповідальністю «Феномен-Ю.М.» (далі - відповідач-3), в якому просить суд:

- визнати недійсними та скасувати рішення Київської міської ради від 18 травня 2023 року № 6345/6386 про продаж на земельних торгах права оренди земельної ділянки та затвердження переліку земельних ділянок для опрацювання можливості продажу їх на земельних торгах, в частині затвердження земельної ділянки (кадастровий номер 8000000000:62:010:0019), право оренди на яку підлягає продажу на земельних торгах окремим лотом, згідно з додатком 1 до цього рішення та умови продажу лотів (справа 577749045);

- визнати недійсними та скасувати результати земельних торгів № LRE001-UA- 20230607-18245 від 12 липня 2023 року, права оренди земельної ділянки (кадастровий номер 8000000000:62:010:0019) на вул. Данькевича Костянтина, 12, у Деснянському районі м. Києва для експлуатації та обслуговування паркінгів та автостоянок на землях житлової та громадської забудови, а саме: продаж права оренди земельної ділянки (без права забудови) на вул. Данькевича Костянтина, 12, у Деснянському районі м. Києва (кадастровий номер 8000000000:62:010:0019) для експлуатації та обслуговування паркінгів та автостоянок на землях житлової та громадської забудови (код виду цільового призначення - 02.09 для будівництва та обслуговування паркінгів та автостоянок на землях житлової та громадської забудови, категорія земель - землі житлової та громадської забудови);

- визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 01 серпня 2023 року, укладений строком на 5 років між Київською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Феномен-Ю.М.» та скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис № 51196890 від 01 серпня 2023 року про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, кадастровий номер 8000000000:62:010:0019.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що продаж права оренди земельної ділянки (кадастровий номер 8000000000:62:010:0019) по вул. Данькевича Костянтина, 12 у Деснянському районі м. Києва , яка є прибудинковою територією будинків по адресах вул. К. Данькевича, 12 та вул. О. Екстер, 5 і 9 А , порушує права позивача, як управителя багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: м. Київ, вул. Данькевича Костянтина, 12 , оскільки земельна ділянка (кадастровий номер 8000000000:62:010:0019) необхідна для забезпечення безперешкодного під`їзду до будинку № 12 по вул. Данькевича Костянтина в місті Києві , як самих мешканців прилеглих будинків так і рятувальних та аварійних служб.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку, що позовна заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Данькевича 12» підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням норм ст.ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Частиною 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позовна заява повинна містити, зокрема, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Зокрема, у поданій до суду позовній заяві Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Данькевича 12» посилається на акт приймання-передачі на баланс обслуговування житлвого будинку по вул. М. Цвєтаєвої, 9 А (перейменована на вул. О. Екстер, 9А ) та акт приймання-передачі на баланс обслуговування житлового будинку по вул. М. Цвєтаєвої, 5 (перейменована на вул. О. Екстер, 5 ).

Проте, в додатках до позовної заяви № б/н від 14.09.2023 відсутні вказані акти, як і відсутній договір оренди земельної ділянки від 01 серпня 2023 року, укладений строком на 5 років між Київською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Феномен-Ю.М.». який оскаржується позивачем.

При цьому, позовна заява не містить доказів, які підтверджують, що позивачем здійснено всі залежні від нього дії, спрямовані на отримання оскаржуваного договору, який є предметом позовних вимог.

Крім того, статтею 164 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів;

2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). У разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про призначення експертизи, витребування доказів тощо. До заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування. До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Згідно ст. 1 Закону України «Про судовий збір», судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Статтею 2 Закону України «Про судовий збір» визначено, що платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

За приписами статті 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору встановлюється у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2 684 грн. 00 коп.) та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (939 400 грн. 00 коп.). З позовних заяв немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2 684 грн. 00 коп.).

Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Данькевича 12» заявлено 4 (чотири) вимоги немайнового характеру про визнання недійсним рішення, скасування результатів земельних торгів, визнання недійсним договору оренди та скасування державної реєстрації, тобто, позивач зобов`язаний був сплатити судовий збір у загальному розмірі 10 736, 00 грн., однак сплатив у сумі 8 052, 00 грн., що менше встановленого розміру.

Тож, відповідно до норм Закону України "Про судовий збір" позивачу необхідно доплатити судовий збір у розмірі 2 684, 00 грн. та надати суду докази сплати, а саме оригінал платіжного доручення про перерахування судового збору.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Данькевича 12» подано позовну заяву б/н від 14.09.2023 та 16 додатки разом з нею.

Тож, у даному випадку наявність опису вкладення дає можливість визначити перелік документів, які було надіслано на адресу відповідача.

Як вбачається з описів вкладення, на адресу відповідачів надіслано лише копії документів доданих до позовної заяви, при цьому, не направлено саму позовну заяву б/н від 14.09.2023, яку подано до суду.

Відомостей щодо надіслання/вручення відповідачам позовної заяви б/н від 14.09.2023, заявником суду не надано, при цьому, не надано доказів наявності вказаної позовної заяви у відповідачів.

При цьому, як вбачається з опису вкладення додатки до позовної заяви б/н від 14.09.2023 надіслано на адресу Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації): вул. Хрещатик, 32-а, м. Київ, 01001, в той час як юридичною адресою відповідача є: вул. Хрещатик, 32-а, м. Київ, 01601.

Дана обставина є суттєвою, оскільки нормами ст. 165 Господарського процесуального кодексу України передбачено право відповідача після одержання ухвали про відкриття провадження у справі надіслати суду відзив на позовну заяву, тоді як у даному випадку відповідач позбавляється можливості підготувати обґрунтовані заперечення на позовну заяву, з урахуванням усіх обставин, на які посилається позивач та поданих ним доказів.

Таким чином, Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Данькевича 12» необхідно надати суду належним чином засвідчені читабельні копії аку приймання-передачі на баланс обслуговування житлвого будинку по вул. М. Цвєтаєвої, 9 А (перейменована на вул. О. Екстер, 9А ), аку приймання-передачі на баланс обслуговування житлового будинку по вул. М. Цвєтаєвої, 5 (перейменована на вул. О. Екстер, 5 ), договору оренди земельної ділянки від 01 серпня 2023 року, укладеного строком на 5 років між Київською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Феномен-Ю.М.», який оскаржується позивачем; докази, які підтверджують, що позивачем здійснено всі залежні від нього дії, спрямовані на отримання оскаржуваного договору, який є предметом позовних вимог; доплатити судовий збір у розмірі 2 684, 00 грн. та надати суду докази сплати, а саме оригінал платіжного доручення про перерахування судового збору; докази направлення на юридичні адреси відповідачів копії позовної заяви б/н від 14.09.2023; докази надіслання на юридичну адресу Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (вул. Хрещатик, 32-а, м. Київ, 01601) додатків доданих до позовної заяви б/н від 14.09.2023, листом з описом вкладення.

Так, відповідно до ч.ч. 1-2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

За таких обставин, суд приходить до висновку про залишення позовної заяви Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Данькевича 12» без руху з наданням позивачу строку для усунення вищезазначених недоліків.

Суд звертає увагу заявника на положення ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

При цьому, суд зазначає, що після усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Враховуючи наведене та керуючись ч.ч. 1-2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Данькевича 12» до Київської міської ради, Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Товариства з обмеженою відповідальністю «Феномен-Ю.М.» про визнання недійсним рішення, скасування результатів земельних торгів, визнання недійсним договору оренди та скасування державної реєстрації - залишити без руху.

2. Встановити Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Данькевича 12» строк протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви, а саме:

- надати суду належним чином засвідчені читабельні копії аку приймання-передачі на баланс обслуговування житлвого будинку по вул. М. Цвєтаєвої, 9 А (перейменована на вул. О. Екстер, 9А ), аку приймання-передачі на баланс обслуговування житлового будинку по вул. М. Цвєтаєвої, 5 (перейменована на вул. О. Екстер, 5), договору оренди земельної ділянки від 01 серпня 2023 року, укладеного строком на 5 років між Київською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Феномен-Ю.М.», який оскаржується позивачем;

- надати суду докази, які підтверджують, що позивачем здійснено всі залежні від нього дії, спрямовані на отримання оскаржуваного договору, який є предметом позовних вимог;

- доплатити судовий збір у розмірі 2 684, 00 грн. та надати суду докази сплати, а саме оригінал платіжного доручення про перерахування судового збору;

- надати суду докази направлення на юридичні адреси відповідачів копії позовної заяви б/н від 14.09.2023;

- надати суду докази надіслання на юридичну адресу Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (вул. Хрещатик, 32-а, м. Київ, 01601) додатків доданих до позовної заяви б/н від 14.09.2023, листом з описом вкладення.

3. Попередити позивча, що в разі неусунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набрала законної сили 18.09.2023 та оскарженню не підлягає.

Суддя Щербаков С.О.

Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113551054
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення, скасування результатів земельних торгів, визнання недійсним договору оренди та скасування державної реєстрації

Судовий реєстр по справі —910/14564/23

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Рішення від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Рішення від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 20.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні