Ухвала
від 20.09.2023 по справі 632/1534/23
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/1534/23

провадження № 2-о/632/58/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про залишення заяви окремого провадження без руху

20 вересня 2023 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі судді Кочнєва О.В, вирішуючи питання прийняття цивільної справи за заявою окремого провадження ОСОБА_1 , заінтересовані особи Первомайська міська рада Лозівського району Харківської області, третя особа (вказано у заяві) комунальне підприємство «Первомайське бюро технічної інвентаризації», про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

14.09.2023 року заявниця звернулася до суду із заявою, в якій просила суд встановити належність їй свідоцтва про право власності на житло, видане 16.08.1995 року представництвом фонду державного майна у м. Первомайський Харківської області щодо квартири АДРЕСА_1 через те, що у вказаному свідоцтві прізвище заявниці вказане як « ОСОБА_2 », що не відповідає дійсності та перешкоджає заявниці оформити її спадкові права після смерті її матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та яка була іншим співвласником вказаної квартири.

Разом із заявою заявниця надала суду заяву з проханням розглядати справу за її відсутності та підтримку заявлених вимог.

Ознайомившись із заявою та доданими до неї документами, вважаю, що її слід залишити без руху, виходячи з наступного.

Згідно з ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлюються відповідним розділом ЦПК України.

Так, заявниця, звернувшись у порядку окремого провадження зазначила, що вона після смерті іншої співвласниці квартири її матері не може оформити спадщину у відповідного нотаріуса, однак не надала жодних доказів як вказаного факту для суду, так і факту родинних відносин між нею та померлою, що на стадії прийняття заяви може свідчити про наявність спору про право, що є підставою для відмови у відкриття провадження саме у окремому провадженні.

Крім цього, станом на час звернення заявниці до суду закінчився визначений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини, тобто заявниця повинна була отримати у відповідного нотаріуса, який оформлю спадщину відмову у вчиненні нотаріальних дій, яка і є підставою разом із спадковою справою для підтвердження відсутності спору про право та можливості розглядати справу саме в окремому провадженні.

Для усунення вказаних недоліків, судді повинно бути надані відповідні докази оформлення спадкових прав після померлого матері заявницею у вигляді нотаріальних документів та постанови про відмову в оформленні спадкових прав на частину вищевказаної квартири, а за відсутності вказаних документів або їх втрати, відповідне клопотання про витребування доказів з метою належного отримання вказаних доказів для вирішення справи по суті, що є обов`язком саме сторони заявниці, оскільки судді навіть не відомо, у якого нотаріуса заявниця оформлювала спадщину.

Окремо суддя зазначає, що заявниця вказана у справі третю особу КП «Первомайське міське БТІ», однак третіх осіб у справах окремого провадження не існує, а є виключно заявник та заінтересовані особи. Вказаний висновок суду прямо випливає з норм ч.4 ст.294 ЦПК України. Тому заявниці слід привести свою заяву до вимог ЦПК України, оскільки в іншому випадку будуть відсутні підстави для відкриття провадження за її заявою. Для цього ОСОБА_4 слід надати суду нову редакцію своєї заяви разом із її копією для визначеною нею кількістю заінтересованих осіб, де визначити заінтересовані особи або особу відповідно до вимог ч.4 ст.294 ЦПК України з метою, аби її заява відповідала вимогам саме заяви окремого провадження.

Згідно з п.п. 5 та 8 ч.3 ст.175 ЦПК України у позовній заяві повинні бути зазначені зазначення доказів, що підтверджують обставини; перелік документів та інших доказів, що додаються до позовної заяви, зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до частин першої та другої статті 186 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху; в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху; якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити.

На підставі викладеного та керуючись п.п. 5, 8 ч.3 ст.175, ч.ч.1, 2 ст.186, ч.1 ст.260, ч.2 ст. 261, ч.3 ст.294, ч.1 ст.353 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Заяву окремого провадження ОСОБА_1 , заінтересовані особи Первомайська міська рада Лозівського району Харківської області, третя особа (вказано у заяві) комунальне підприємство «Первомайське бюро технічної інвентаризації», про встановлення факту, що має юридичне значення, залишити без руху.

Надати заявниці строк для усунення недоліків заяви на протязі десяти днів з дня отримання даної ухвали суду.

У разі усунення недоліків заяви в зазначений строк заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо заявниця не усунула недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявниці.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя -

СудПервомайський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення20.09.2023
Оприлюднено21.09.2023
Номер документу113573651
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —632/1534/23

Рішення від 30.10.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні