Ухвала
від 22.08.2023 по справі 496/5661/23
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/5661/23

Провадження № 2/496/1953/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 серпня 2023 року суддя Біляївського районного суду Одеської області Трушина О.І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Вигодянської сільської ради Одеського району Одеської області, третя особа: ОСОБА_2 , про визнання права власності,

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача звернувся до суду з вказаною позовною заявою і просить визнати за ОСОБА_1 право власності на будинок з надвірною спорудою, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , та складається в цілому з одного кам`яного, покритого шифером житлового будинку, загальною житловою площею 32 м2 та надвірної споруди: сараю.

П. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України визначено, що позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Частиною 4 статті 177 ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до п.п. 3 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» № 3674-VI від 08.07.2011 р., за подання позовноїзаяви майнового характерустягується судовий збір у розмірі1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожитковогомінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання фізичною особою позовної заяви немайнового характеру стягується судовий збір у розмірі 0,4% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Частиною 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 01 січня 2023 року становить 2684 гривні.

Судом встановлено, що представником позивача заявлено вимогу майнового характеру: про визнання права власності.

Отже, у позовній заяві повинна бути зазначена ціна позову, а також документально підтверджена ціна позову.

Суд зазначає, що дійсна вартість майна визначається відповідно до вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

В якості доказу вартості майна суду можуть бути подані звіт про оцінку самеринкової вартості майна. Ціна позову повинна відповідати дійсній ринковій вартості майна на момент подачі позову. Власники, або користувачі майна мають можливість безперешкодно, зробити оцінку майна.

Відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні", доказом дійсної вартості нерухомого майна є складений суб`єктом оціночної діяльності звіт про оцінку майна.

Згідно з вказанимзаконом, звіт про оцінку майна є документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору. Звіт підписується оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, і скріплюється підписом керівника суб`єкта оціночної діяльності.

При цьому вартість майна - це грошова сума, за яку це майно може бути придбане у даній місцевості. Тягар доказування вартості майна несе позивач.

За правилами п. 9 ч. 1 ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна.Частинами 2 та 3 цієї ж статті встановлено, - якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред`явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при вирішенні справи.У разі збільшення розміру позовних вимог або зміни предмета позову несплачену суму судового збору належить сплатити до звернення в суд з відповідною заявою. У разі зменшення розміру позовних вимог питання про повернення суми судового збору вирішується відповідно до закону.

У зв`язку з чим, суд зазначає, що представнику позивача необхідно визначити ціну позову, яка повинна дорівнювати дійсній ринковій ціні спірного нерухомого майна житлового будинку з надвірними спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , станом на день подання позову до суду 11.08.2023 року, у разі неможливостівизначити ціну позову, вартість якого суд вважає значною, суд приходить до висновку, що слід визначити представнику позивача до сплати суму судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру в сумі 12346,40 грн, з урахуванням вже сплаченого судового збору у розмірі 1073,60 грн (максимальна сума сплати судового за подання позовноїзаяви майнового характеру13420 1073,60 грн (сплачений судовий збір) = 12346,40 грн).

Відповідно до абз. 2 п. 26 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» від 17 жовтня 2014 року за № 10, з урахуванням внесених змін і доповнень від 25 вересня 2015 року, відповідно до частини другої статті 9Закону України від 08 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір»,суд перед відкриттям провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг)перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України. У зв`язку із цимсуд повинен перевірити, щоб платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою, що додаються до позовної заяви (заяви, скарги),містили відомості про те, за яку саме позовну заяву (заяву, скаргу, дію) сплачується судовий збір.

З огляду на вищевикладені вимоги законодавства, представнику позивача необхідно вказати ціну позову, яка є дійсною на день подання позовної заяви до суду, виходячи з чого доплатити судовий збір за вимогу майнового характеру (1% ціни позову) та надати оригінал квитанції до суду.

Згідно з ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням представнику позивача строку для усунення недоліків.

Керуючись ст. ст. 175, 185 ЦПК України, суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 доВигодянської сільськоїради Одеськогорайону Одеськоїобласті,третя особа: ОСОБА_2 ,про визнанняправа власності залишити без руху.

Надати позивачеві строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга в частинівизначення розмірусудового зборупротягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії до Одеського апеляційного суду, через Біляївський районний суд Одеської області.

Суддя О.І. Трушина

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено22.09.2023
Номер документу113605850
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —496/5661/23

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні