Ухвала
від 12.12.2023 по справі 496/5661/23
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/5661/23

Провадження № 2/496/1953/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 грудня 2023 року Біляївський районний суд

Одеської області

у складі: головуючого судді Трушиної О.І.

за участю секретаря Попової А.С.

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_1 адвоката Трусова А.С.

третьої особи ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до Вигодянської сільської ради Одеського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_2 , про визнання права власності,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Біляївського районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до Вигодянської сільської ради Одеського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_2 , про визнання права власності.

У позовній заяві позивач вказує, що власником житлового будинку, який є предметом спору, є ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні було поставлено на обговорення питання щодо витребування з Біляївської державної нотаріальної контори Одеської області витягу зі Спадковогореєстру прозаведену спадковусправу тавидане свідоцтвопро правона спадщину,після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Трусов А.С. у судовому засіданні не заперечував проти витребування спадкової справи.

Вивчивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд приходить до наступного.

Як вбачаєтьсяз матеріалівсправи,заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із позовною заявою і просить визнати за нею право власності на будинок з надвірною спорудою, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , та складається в цілому з одного кам`яного, покритого шифером житлового будинку, загальною житловою площею 32 кв.м. та надвірної споруди: сараю. Померлий ОСОБА_3 15.05.2015 року є дідусем позивачки ОСОБА_1 та третьої особи ОСОБА_2 . У 2023 році позивачці стало відомо від ОСОБА_2 , що їх покійний дідусь ОСОБА_3 , 05.11.1999 року на підставі договору купівлі-продажу реєстраційний номер № 1931, посвідченого приватним нотаріусом Шустовою Н.С., придбав у власність житловий будинок з надвірною спорудою, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Суд вважає, що для ухвалення рішення у справі слід з`ясувати, чи була прийнята спадщина спадкоємцями померлого.

Згідно ч. 1 ст. 2 ЦПК України вказано, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ч. 1 ст. 5 ЦПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 13 ЦПК України збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 7 ст. 81 ЦПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Ч.1 ст. 76 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

З урахуванням заявлених вимог, а також необхідністю встановлення фактичних обставин справи, суд приходить до висновку про необхідність витребування з Біляївської державної нотаріальної контори Одеської області витягу із Спадкового реєстру про заведену спадкову справу та видане свідоцтво про право на спадщину, після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст. ст.13, 55, 84 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Витребувати з Біляївської державної нотаріальної контори Одеської області (67600, Одеська область, Одеський район,м. Біляївка,вулиця Костіна,будинок 19) витяг зі Спадковогореєстру прозаведену спадковусправу тавидане свідоцтвопро правона спадщину,після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувані докази направити на адресу Біляївського районного суду Одеської області (67602, Одеська область, Одеський район, місто Біляївка, вул. Кіпенко,1) в п`ятиденний термін з дня отримання копії ухвали суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 13.12.2023 року.

Суддя О.І. Трушина

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116044100
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —496/5661/23

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні