Ухвала
від 19.02.2010 по справі 16/17-10-509
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



УХВАЛА

"19" лютого 2010 р. Справа № 16/17-10-509

За позовом: акціон ерно-комерційного банку соці ального розвитку „Укрсоцбан к” в особі Одеської обласної філії акціонерно-комерційно го банку соціального розвитк у „Укрсоцбанк”

до відповідача: фізичн ої особи - підприємця ОСОБА _1

про стягнення 66341,76 грн.

Ухвалою від 01.02.2010р. господа рським судом Одеської област і було порушено провадження у справі № 16 / 17 - 10 - 509 за позовом акціонерно-комерційного бан ку соціального розвитку „Укр соцбанк” в особі Одеської об ласної філії акціонерно-коме рційного банку соціального р озвитку „Укрсоцбанк” ( далі п о тексту - АКБ „Укрсоцбанк”) д о фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 ( далі по тексту - ПП ОСОБА_1) про стягнення 66341,76 грн. Свої вимоги позивач обґр унтовує неналежним виконанн ям відповідачем прийнятих на себе зобов' язань з своєчас ного повернення кредиту та с плати відсотків за договором кредиту № 693/001-303 від 12.03.2007р.

При цьому, одночасно з подач ею позову, позивач, керуючись ст. 66 ГПК України, звернувся д о господарського суду Одеськ ої області із заявою про вжит тя заходів до забезпечення п озову шляхом накладення ареш ту на все рухоме та нерухоме м айно, яке належить відповіда чу, а також грошові кошти ПП ОСОБА_1. Крім того, позивач п росив суд направити запити д о відповідних органів та уст анов для з' ясування наявнос ті об' єктів нерухомості та транспортних засобів, зареєс трованих за відповідачем. В о бґрунтування заявленого кло потання АКБ „Укрсоцбанк” пос илався на ухилення ПП ОСОБ А_1 протягом тривалого часу від виконання прийнятих на с ебе зобов' язань в частині с воєчасного повернення креди тних коштів.

За результатами розгляду зазначеного клопотання ухва лою від 01.02.2010р. господарським су дом Одеської області було вж ито заходів до забезпечення позову шляхом накладення аре шту на майно, що належить на пр аві власності фізичній особі - підприємцю ОСОБА_1 в межа х заявленої до стягнення гро шової суми у розмірі 66341,76 грн. до набрання рішенням господарс ького суду Одеської області у справі № 16 / 17 - 10 - 509 законної сили відповідно до ст.ст. 66, 67 ГП К України.

Під час розгляду даної спра ви відповідачем позовні вимо ги АКБ „Укрсоцбанк” були виз нані, при цьому відповідач на голошував на тих обставинах, що у зв' язку з тяжкою хвороб ою та тривалим знаходженням на стаціонарному лікуванні у нього не було можливості спл ачувати вчасно наявну заборг ованість.

19.02.2010р. фізична особа - підпри ємець ОСОБА_1 звернувся д о господарського суду Одеськ ої області із клопотанням пр о скасування вищезазначених заходів до забезпечення поз ову. В обґрунтування зазначе ного клопотання відповідач посилається на ті обставини , що за допомогою транспортни х засобів, на які у тому числі було накладено арешт, відпов ідач здійснював перевезення пільгової категорії населе ння відповідно до укладених з Управлінням морегосподарс ького комплексу, транспорту та зв' язку Одеської обласно ї державної адміністрації та Управлінням праці та соціал ьного захисту населення Фрун зівської райдержадміністра ції договорів. На підтвердже ння вказаних обставин відпов ідачем було надано копії від повідних договорів. В свою че ргу, арешт транспортних засо бів унеможливлює проходженн я чергового технічного огляд у та не дозволяє відповідачу виконувати прийняті за вказ аними угодами зобов' язання з перевезення пасажирів.

Відповідно до ст. 68 ГПК Укра їни питання про скасування з абезпечення позову вирішуєт ься господарським судом, що р озглядає справу, із зазначен ням про це в рішенні чи ухва лі. При цьому, за змістом п. 10 Роз'яснення Вищого арбітра жного суду України від 23.08.94 р. N 0 2-5/611 „Про деякі питання практик и застосування заходів до за безпечення позову” врахову ючи, що забезпечення позову з астосовується як гарантія за доволення законних вимог поз ивача, господарський суд не п овинен скасовувати вжиті зах оди до виконання рішення або зміни способу його виконанн я, за винятком випадків, кол и потреба у забезпеченні поз ову з тих чи інших причин відп ала або змінились певні обст авини, що спричинились до зас тосування заходів забезпече ння позову.

Відповідно до Інформац ійного листа Вищий господарс ького суду України від 12.12.2006 р. N 0 1-8/2776 „Про деякі питання практи ки забезпечення позову” у ви рішенні питання про забезпеч ення позову господарський су д має здійснити оцінку обґру нтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття ві дповідних заходів з урахуван ням такого: розумності, обґру нтованості і адекватності ви мог заявника щодо забезпечен ня позову; забезпечення збал ансованості інтересів сторі н, а також інших учасників суд ового процесу; наявності зв'я зку між конкретним заходом д о забезпечення позову і пред метом позовної вимоги, зокре ма, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне викона ння судового рішення в разі з адоволення позову; імовірнос ті утруднення виконання або невиконання рішення господа рського суду в разі невжиття таких заходів; запобіганн я порушенню у зв'язку із вжитт ям таких заходів прав та охор онюваних законом інтересів о сіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Приймаючи до уваги доводи відповідача про те, що наклад ений судом арешт позбавляє в ідповідача можливості належ ним чином виконувати зобов' язання щодо перевезення піль гової категорії населення за згідно з укладеними з У правлінням морегосподарськ ого комплексу, транспорту та зв' язку Одеської обласної державної адміністрації та У правлінням праці та соціальн ого захисту населення Фрунзі вської райдержадміністраці ї договорами, про що не було в ідомо суду під час вжиття ухв алою суду від 01.02.2010р. заходів до забезпечення позову, с уд доходить висновку щодо на явності підстав для скасуван ня вищезазначених заходів, в ідповідно до ст. 68 ГПК України , оскільки в даному випадку вж иті судом заходи до забезпеч ення позову суперечать права м та охоронюваним законом ін тересам як контрагентів від повідача, так і населення.

Керуючись ст.ст. 66, 68, 86 Гос подарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В :

1. Заходи до забезп ечення позову, вжиті ухвал ою господарського суду Одесь кої області від 01.02.2010р. по справ і № 16 / 17 - 10 - 509, - скасувати.

Відповідно до п.29 Інформа ційного листа Вищого господ арського суду України від 14.0 8.2007 р. N 01-8/675 „Про деякі питання пра ктики застосування норм Госп одарського процесуального к одексу України, порушені у до повідних записках про роботу господарських судів у першо му півріччі 2007 року” ухвала на брала чинності 19.02.2010р. та підляг ає негайному виконанню.

Суддя

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення19.02.2010
Оприлюднено29.09.2010
Номер документу11361054
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/17-10-509

Рішення від 29.03.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 19.02.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 01.02.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 01.02.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні