Рішення
від 09.11.2011 по справі 2-484/11
ПЕТРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2011 рокусмт ПетровеСправа № 2-484/11 Провадження № 2/1120/2176/11

Петрівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - Колесник С. І.

при секретарі - Ковальчук Р.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Петрове цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Петрівської селищної ради Кіровоградської області про визнання права власності на майно,-

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулася до суду з позовом мотивуючи це тим, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 її чоловіка ОСОБА_2 вона звернулась до приватного нотаріуса Петрівського районного нотаріального округу Кіровоградської області для отримання свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок по АДРЕСА_1 , однак їй було відмовлено у видачі вказаного свідоцтва у зв`язку з відсутністю правоустановчого документу на нерухоме майно; інших спадкоємців немає, а тому вона просить суд визнати за нею право власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом.

В судове засідання позивачка не з`явилась, але подала заяву, в якій просить справу розглядати без її участі, позов підтримала повністю.

Представник відповідача в судове засідання також не з`явився, проте письмовою заявою просив суд розглядати справу без його участі, проти задоволення позову не заперечив.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який з 13 .09.1962 року перебував в шлюбі з позивачкою (а.с.5,6). При житті 12.11.1973 року ОСОБА_2 було надано в безстрокове користування земельну ділянку для будівництва індивідуального житлового будинку на праві приватної власності (а.с.24). Згідно з актом приймальної комісії від 14.08.1980 року вказаний будинок був прийнятий в експлуатацію та 27.11.1985 року домоволодіння зареєстроване в Олександрійському міжміському Бюро технічної інвентаризації за №603/5 (а.с.25). Однак при житті ОСОБА_2 не встиг виготовити свідоцтво про право власності на вказаний будинок, а тому приватним нотаріусом Петрівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Каліушко Д.І. було відмовлено позивачці у видачі свідоцтва про право на спадщину (а.с.8). Після звернення позивачки до Петрівської селищної ради Петрівського району Кіровоградської області 22.06.2011 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на будинок, оскільки для отримання правоустановчого документу повинен звертатись особисто власник нерухомості, який в даному випадку помер.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають право діти спадкодавця, в тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Позивачка є єдиною спадкоємицею першої черги за законом, однак оформити належним чином спадщину вона не має змоги, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на об`єкт нерухомості на ім`я спадкодавця, тобто домоволодіння не було зареєстровано в установленому порядку в БТІ.

За ст.1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, тобто зміна власника майна, що підлягає державній реєстрації, неможлива без перереєстрації права власності. Тому свідоцтво про право на спадщину є обов`язковим, коли об`єктом спадкування є нерухоме майно, що підлягає обов`язковій державній реєстрації.

Для підтвердження наявності спадкового майна, яке підлягає державній реєстрації та місця його знаходження, нотаріусу слід подати документ, що підтверджує право власності спадкодавця на майно з відміткою органу, що проводить реєстрацію, або реєстраційного посвідчення, яке є невід`ємною частиною правовстановлюючого документа.

Державна реєстрація права власності на об`єкти нерухомого майна покладається на БТІ.

У свою чергу право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця лише з моменту державної реєстрації цього майна (ч.2 ст.1299 ЦК України).

Право власності на нерухоме майно може бути оформлене на ім`я особи, яка померла у разі наявності документів, які б підтвердили право власності на майно цієї особи. У випадку відсутності таких документів порушене питання вирішується у судовому порядку.

Як вбачається з технічного паспорту, виданого БТІ на житловий будинок АДРЕСА_1 , вказаний житловий будинок побудований у 1976 році, господарські будівлі сарай, літня кухня у 1973 році; погріб у 1980 році.

Згідно з п.п.1,4 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України цей Кодекс набирає чинності з 01 січня 2004 року. Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності. Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов`язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності.

Усі господарсько-побутові будівлі та споруди у домоволодіннях, які належать громадянам, що збудовані до ухвалення Указу ПВС УРСР від 22.01.1979 року Про боротьбу з самовільним будівництвом господарсько-побутових будівель і при їх технічній інвентаризації не відображені в матеріалах інвентаризації як самовільні - не відносяться до категорії самовільних.

Спадковий будинок, зареєстрований у погосподарській книзі, знаходиться на земельній ділянці, призначеній для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських споруд, має затверджений Петрівською дільницею БТІ технічний паспорт, в якому не відображено, що будинок відноситься до категорії самовільних.

Згідно ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав і обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Враховуючи те, що до позивачки перейшли права на вказаний будинок з його господарськими будівлями і спорудами, які не відносяться до категорії самовільних та які позивач не має змоги оформити відповідно до вимог законодавства у зв`язку з відсутністю реєстрації прав на майно, питання визначення належності цього майна має вирішуватись в судовому порядку, оскільки рішення суду буде правовстановлюючим документом для оформлення права на це майно.

За таких обставин позовні вимоги позивачки про визнання права власності на житловий будинок та господарські споруди в порядку спадкування підлягають задоволенню.

Визнання відповідачами позову не суперечить закону та не порушує права,свободи і інтереси інших осіб.

На підставі ст. ст.1223, 1261, 1268, 1270, 1297 ЦК України, керуючись ст. ст.10, 11, 60, 209, 212-215, 218 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 її чоловіка ОСОБА_2 на житловий будинок з надвірними будівлями за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Кіровоградської області протягом 10 днів з моменту його проголошення через Петрівський районний суд.

Суддя (підпис)

З оригіналом згідно

Суддя Петрівського районного суду С. Колесник

СудПетрівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення09.11.2011
Оприлюднено25.09.2023
Номер документу113643434
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-484/11

Рішення від 27.05.2011

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Рішення від 09.11.2011

Цивільне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Колесник С. І.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

Ухвала від 23.06.2021

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Синиця Л. П.

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Панасюк С. Л.

Ухвала від 07.08.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 07.08.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 23.03.2021

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Кутовий Ю. С.

Ухвала від 01.06.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Непша О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні