Ухвала
від 25.09.2023 по справі 642/1527/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

25.09.2023

Справа № 642/1527/22

Провадження № 1-кс/642/2879/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 вересня 2023 року м. Харків

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Новобаварськоїокружної прокуратури м.Харкова ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №42022222030000078 від 06.09.2022,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч. 4ст.111-1 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 , звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів.

В клопотанні просить надати тимчасовий доступ до оригіналу реєстраційної справи « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення належним чином завіреної копії вказаної документації.

Як вбачаєтьсяз наданихматеріалів, СВ ВП № 2 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022222030000078, від 06.09.2022 за ч. 4 ст. 111-1 КК України, за фактом колабораційної діяльності.

Досудове розслідування вказаного кримінального провадження проводиться за фактом можливого здійснення фінансової діяльності на території м. Харкова низки суб`єктів господарської діяльності, кінцевими бенефіціарними власниками їх є громадяни Російської Федерації і Республіки Білорусь та службові особи яких, вступивши у попередню змову з невстановленими в ході досудового розслідування особами, забезпечують на території України провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором.

Постановою керівника Харківської обласної прокуратури про доручення здійснення досудового розслідування від 09.09.2022, здійснення досудового розслідування у кримінальному провадження №42022222030000078, від 06.09.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України, доручено слідчим СВ ВП № 2 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області.

В ході виконання доручення прокурора УСБУ в Харківській області встановлено, що до вказаної протиправної діяльності можуть бути причетні службові особи підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (кодЄДРПОУ: НОМЕР_1 )зареєстровано заадресою: АДРЕСА_2 . Основний вид діяльності оптова торгівля залізними виробами, водопровідними і опалювальним устаткуванням і приладдям до нього.

Одним із засновників є: - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 - громадянка російської федерації, зареєстрована АДРЕСА_3 , додаткова адреса АДРЕСА_4 , має посвідку на постійне проживання ХР 10260 від 19.04.2004 року, внесок 48,88%.

Враховуючи те, що серед власників « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) є фізична особа громадянин країни, яка вчиняє збройну агресію проти України, існує значний ризик прийняття рішень керівництвом « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) щодо подальшого забезпечення на території України провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором.

З метою всебічного, повного дослідження обставин вчинення вказаного злочину, встановлення особи, яка причетна до вчинення кримінального правопорушення, виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів з можливістю вилучення їх копій, що стосується реєстрації (перереєстрації) « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , що має доказове значення по справі, а в інший шлях доказів не отримати, тому органу досудового розслідування необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно ст. 2 Кримінального процесуального кодексу України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Пунктом 5 ч. 1 ст. 162 КПК України встановлено, що відомості, які можуть становити банківську таємницю належать до охоронюваної законом таємниці, які міститься в речах і документах.

В інший спосіб, окрім як проведення тимчасового доступу, отримати вказану інформацію та документи не надається можливим.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що дана інформація міститься лише у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , та може бути використана під час досудового розслідування як докази факту протиправних дій необхідно провести тимчасовий доступ до відповідних речей і документів.

Окрім цього, керуючись ч. 2 ст. 163 КПК України, прокурор просив проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться вищевказані документи, тимчасовий доступ до яких планується.

Згідно ч. 2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий суддя, враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, про доступ до яких заявлено клопотання, вирішив розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться - ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Прокурор у судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою про розгляд клопотання у його відсутності, клопотання підтримує у повному обсязі.

На підставі ч.4 ст.107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалося.

Суд, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Як зазначено у ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно вимогст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення злочину, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні прокурора та завдання, для виконання якого прокурор звертається із клопотанням, може бути виконане.

Інформація про тимчасовий доступ до якої заявлено клопотання, перебуває або може перебувати у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , та у сукупності з іншими документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; дана інформація може бути використана у якості доказів, а іншими способами встановити достовірні дані не можливо.

Таким чином, вищезазначені обставини дають слідчому судді підстави для висновку про наявність передбачених ст. 132, ч. 5 ст. 163 та ч. 6 ст. 163 КПК України підстав для задоволення клопотання прокурора.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.132, 160, 162, 163 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Новобаварськоїокружної прокуратурим.Харкова ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів - задовольнити.

Надати прокурорам Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , слідчим СВ ВП №2 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 або за дорученням оперативним працівникам УСБУ в Харківській області тимчасовий доступ до оригіналу реєстраційної справи « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення належним чином завіреної копії вказаної документації.

Строк дії ухвали 2 місяці з дня її постановлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено26.09.2023
Номер документу113679657
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України Колабораційна діяльність

Судовий реєстр по справі —642/1527/22

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 09.10.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 06.10.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 02.10.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні