Ухвала
від 26.09.2023 по справі 909/23/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/23/23

УХВАЛА

26.09.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Горпинюка І.Є., розглянувши клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" Ловаса В.О. № 1-34/23/37 від 04.09.2023 (вх. №12690/23 від 04.09.2023) у справі № 909/23/23 за заявою Приватного фермерського господарства "Геліос" про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд",

ВСТАНОВИВ:

у провадженні Господарського суду Івано-Франківської області на стадії ліквідаційної процедури перебуває справа за заявою Приватного фермерського господарства "Геліос" про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд".

Постановою Господарського суду Івано-Франківської області від 14.08.2023 припинено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" та повноваження розпорядника майна боржника - арбітражного керуючого Ловаса Василя Олексійовича; боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" визнано банкрутом; відкрито ліквідаційну процедуру щодо Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд"; призначено ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" арбітражного керуючого Ловаса Василя Олексійовича, серед іншого, зобов`язано посадових осіб банкрута протягом 15 днів з дня прийняття постанови передати ліквідатору - арбітражному керуючому Ловасу Василю Олексійовичу бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд".

15.08.2023 на офіційному веб-сайті судової влади України оприлюднено повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури (номер публікації: 71194).

04.09.2023 до суду від ліквідатора ТОВ "Бетон Груп Трейд" Ловаса В.О. надійшло клопотання № 1-34/23/37 від 04.09.2023 (вх. №12690/23) в якому арбітражний керуючий просить суд зобов`язати ОСОБА_1 (директора ТОВ "Бетон Груп Трейд") передати ліквідатору ТОВ "Бетон Груп Трейд" - Ловасу Василю Олексійовичу за актом прийому-передачі бухгалтерську документацію, акти інвентаризації майна, будь-яку іншу документацію, що стосується фінансово-господарської діяльності банкрута, усі майнові активи банкрута разом із правовстановлюючими документами на майно; установчі документи банкрута (статут, протоколи засідань учасників товариства, тощо); документи з особового складу по підприємству (накази, відомості по заробітній платі) прошиті, оформлені, упорядковані згідно вимог чинного законодавства; печатки і штампи ТОВ "Бетон Груп Трейд".

Обґрунтовуючи подане клопотання розпорядник майна зазначає, що 15.08.2023 скеровував, на юридичну адресу банкрута та адресу керівника банкрута, вимоги №1-34/23/34 і № 1-34/23/35 про необхідність передати ліквідатору в строк до 31 серпня 2023 року установчі документи підприємства, бухгалтерську та дозвільну документацію, правовстановлюючі документи на майно, печатки, штами, матеріальні та інші цінності банкрута. Проте, зазначені вимоги не виконані, що перешкоджає ліквідатору ТОВ "Бетон Груп Трейд" у виконанні покладених на нього обов`язків та повноважень.

При цьому зазначає, що 09.06.2023 Господарським судом Івано-Франківської області постановлено ухвалу, якою частково задоволено вмотивоване клопотання розпорядника майна № 1-34/23/25 від 19.05.23 (вх. №7649/23 від 19.05.2023) та зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд", в особі його керівника ОСОБА_1, в 10-денний строк з дня отримання копії цієї ухвали:

- організувати інвентаризацію активів Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" (вул. Вовчинецька, 2а, с. Вовчинець, Івано-Франківська обл. 76491, ідентифікаційний код юридичної особи: 40254044);

- повідомити розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" - арбітражного керуючого Ловаса Василя Олексійовича (вул. Левка Бачинського 2/2, м. Івано-Франківськ, тел. НОМЕР_1 , електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1 ) про час та місце проведення інвентаризації активів Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд";

- надати розпоряднику майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" - арбітражному керуючому Ловасу Василю Олексійовичу належним чином засвідчені копії таких документів Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" (вул. Вовчинецька, 2а, с. Вовчинець, Івано-Франківська обл. 76491, ідентифікаційний код юридичної особи: 40254044): статутні документи; відомості про всі банківські рахунки та залишки грошових коштів на них; виписки з усіх банківських рахунків боржника за період з 01.01.2019 по дату надання виписки; фінансової, статистичної та податкової звітності боржника з доказами їх подання за період з 01.01.2019 по дату надання документів; всіх первинних документів бухгалтерського обліку, якими підтверджується вчинення боржником будь-яких правочинів за період з 01.01.2019 по дату надання документів; відомості про існуючу кредиторську заборгованість боржника на час надання відповіді та документи, які підтверджують підстави її виникнення; відомості про активи (майно) боржника: перелік майна, майнових прав, прав вимоги, дебіторської заборгованості боржника із зазначенням їх балансової вартості; документи, які підтверджують право власності (інші майнові права або права вимоги) на активи (майно) боржника.

Відтак, як зазначає ліквідатор ТОВ "Бетон Груп Трейд", вимоги вказаної вище ухвали суду керівник ТОВ "Бетон Груп Трейд" також не виконав.

Ухвалою від 07.09.2023 суд прийняв до розгляду клопотання ліквідатора ТОВ "Бетон Груп Трейд" Ловаса В.О. № 1-34/23/37 від 04.09.2023 (вх. №12690/23 від 04.09.2023); ухвалив розглядати останнє без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами; залучив до розгляду клопотання керівника ТОВ "Бетон Груп Трейд" ОСОБА_1; надав учасникам справи та керівнику ТОВ "Бетон Груп Трейд" ОСОБА_1 строк у 5 (п`ять) днів з дня отримання цієї ухвали, але не пізніше 28.09.2023, для подання суду пояснень або заперечень щодо поданого клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" Ловаса В.О. № 1-34/23/37 від 04.09.23 (вх. №12690/23 від 04.09.2023). Мотиви прийнятого рішення викладено у даній ухвалі суду.

14.09.2020 до відділу документального забезпечення, канцелярії Господарського суду Івано-Франківської області від ОСОБА_1 надійшло письмове пояснення (вх.№13351/23) в якому останній повідомляє суд про неможливість виконання зобов`язання, яке зазначене у клопотанні арбітражного керуючого №1-34/23/37 від 04.09.2023 року.

При цьому, колишній керівник ТОВ "Бетон Груп Трейд" покликається на те, що його, наприкінці 2021 року, фізично усунуто від управління товариством та позбавлено доступу до офісних приміщень за фактичним місцем знаходження ТОВ "Бетон Груп Трейд".

Крім того, ОСОБА_1 зазначає, що 31.01.2022 року його звільнено з посади директора ТОВ "Бетон Груп Трейд" згідно наказу №01 від зазначеної дати.

Жодних доказів, на підтвердження зазначених вище обставин до письмового пояснення не додано.

Станом на день розгляду судом клопотання від інших учасників справи пояснення або заперечення щодо заявленого клопотання не надходили.

Розглянувши клопотання ліквідатора про зобов`язання директора, дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно приписів статті 61 Кодексу України з процедур банкрутства до повноважень ліквідатора боржника, крім інших належить: приймання у своє відання майна боржника, забезпечення його збереження; виконання функції з управління та розпорядження майном банкрута; проведення інвентаризації та визначення початкової вартості майна банкрута; аналіз фінансового стану банкрута; виконання повноваження керівника (органів управління) банкрута; формування ліквідаційної маси.

Наслідки визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури передбачені статтею 59 Кодексу України з процедур банкрутства.

Так, крім іншого, статтею 59 КУзПБ закріплено, що з моменту визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

Відповідно до ч. 2 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства, протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов`язані передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до закону. Ліквідатор має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати.

З огляду на те, що колишній керівник ТОВ "Бетон Груп Трейд" ОСОБА_1. не виконав свого обов`язку щодо передання ліквідатору ТОВ "Бетон Груп Трейд", арбітражному керуючому Ловасу В.О. бухгалтерської та іншої документації, печатки і штампів, матеріальних та інших цінностей ТОВ "Бетон Груп Трейд", ліквідатор звернувся до суду із відповідним клопотанням.

З доданих до клопотання доказів слідує, що ліквідатор боржника 15.08.2023 звертався до директора ТОВ "Бетон Груп Трейд", як за зареєстрованою адресою боржника, так і за адресою відомого йому місця проживання директора боржника, з листами про передачу йому (ліквідатору) в строк до 31 серпня 2023 року установчих документів підприємства, бухгалтерської та іншої документації, печатки і штампів, матеріальних та інших цінностей банкрута.

Проте, на вказані листи (вимоги) директор ТОВ "Бетон Груп Трейд" відповіді не надав.

В контексті викладеного, суд дійшов висновку про те, що клопотання ліквідатора подане на виконання покладених на нього повноважень.

Згідно норми частини 1 статті 62 КУзПБ усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання, включаються до складу ліквідаційної маси.

Отже, згідно норм Кодексу України з процедур банкрутства посадові особи банкрута мають законодавчо визначений обов`язок з передачі бухгалтерської та іншої документації, печаток і штампів, матеріальних та інших цінностей банкрута ліквідатору.

З клопотання ліквідатора Ловаса В.О. слідує, і це не спростовано колишнім директором ТОВ "Бетон Груп Трейд", що бухгалтерська та інша документація, яка стосується фінансово-господарської діяльності банкрута, його майнові активи з правовстановлюючими документами, установчі документи банкрута, документи по особовому складу (працівниках) підприємства, печатки і штампи колишній керівник банкрута ОСОБА_1 на вимогу ліквідатора Ловаса В.О. не передав.

Викладені в письмових поясненнях ОСОБА_1 заперечення, що його фізично усунуто від управління ТОВ "Бетон Груп Трейд" ще наприкінці 2021 рок, невстановлені особи з моменту його фізичного усунення не допускають його до офісних приміщень, звільнення його з посади, суд відхиляє, оскільки такі доводи не підтверджені жодними доказами.

Принцип змагальності передбачає покладання тягаря доказування на сторони. Одночасно цей принцип не передбачає обов`язку суду вважати доведеною та встановленою обставину, про яку сторона стверджує.

Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (стаття 79 Господарського процесуального кодексу України).

Стаття 145 Цивільного кодексу України передбачає, що у товаристві з обмеженою відповідальністю створюється виконавчий орган (колегіальний або одноособовий), який здійснює поточне керівництво його діяльністю і є підзвітним загальним зборам його учасників. Виконавчий орган товариства може бути обраний також і не зі складу учасників товариства. Компетенція виконавчого органу товариства з обмеженою відповідальністю, порядок ухвалення ним рішень і порядок вчинення дій від імені товариства встановлюються цим Кодексом, іншим законом і статутом товариства.

Управління товариством здійснюють його органи. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом. Загальні збори товариства своїм рішенням створюють виконавчий орган та встановлюють його компетенцію і склад. Виконавчий орган товариства може складатися з однієї або кількох осіб. Виконавчий орган, що складається з кількох осіб, приймає рішення у порядку, встановленому абзацом 1 частини другої статті 98 цього Кодексу.

За частиною другою, третьою статті 65 ГК України власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів. Для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) безпосередньо або через уповноважені органи чи наглядова рада такого підприємства (у разі її утворення) призначає (обирає) керівника підприємства, який є підзвітним власнику, його уповноваженому органу чи наглядовій раді.

Відповідно до частини третьої статті 92 ЦК України орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов`язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень.

Тлумачення норм статей 13, 92 ЦК України у взаємозв`язку з положеннями статті 34 КУзПБ свідчить, що керівник боржника зобов`язаний діяти добросовісно, розумно не лише по відношенню до юридичної особи, а й щодо кредиторів та враховуючи права та законні інтереси останніх, зокрема, повинен своєчасно їх інформувати про стан неплатоспроможності боржника, сприяти їм в отриманні такої інформації, що має вплив на прийняття ними рішень щодо порядку взаємодії з боржником.

Враховуючи перебування ОСОБА_1 на посаді керівника банкрута, невиконання ним обов`язків щодо передання бухгалтерських та інших документів, майнових активів, печатків та штампів банкрута ліквідатору, ненадання жодних доказів на підтвердження своїх доводів про фізичне усунення від керівництва банкрутом, недопущення до офісних приміщень, клопотання ліквідатора є обґрунтованим і підлягає до задоволення.

Оскільки все майно банкрута включається до ліквідаційної маси та має бути реалізоване для проведення розрахунків з кредиторами, відомості про активи банкрута, в тому числі його майнові права відображаються в бухгалтерських документах, документах про фінансово-господарську діяльність ТОВ "Бетон Груп Трейд", не передання ОСОБА_1 указаного майна та документів банкрута є протиправною бездіяльністю і перешкоджає здійсненню ліквідатором Ловасом В.О. заходів ліквідаційної процедури ТОВ "Бетон Груп Трейд".

Суд також зазначає, що в контексті викладеного у постанові від 18.02.2020 у справі № 918/335/17 правового висновку Великої Палати Верховного Суду розгляд такого процедурного питання як зобов`язання посадових осіб передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута притаманне саме процедурам банкрутства, тобто непозовному провадженню, і здійснюється в порядку статті 59 КУзПБ, що виключає необхідність сплати ліквідатором судового збору за подання до господарського суду відповідного клопотання.

Керуючись ст. 2, 58-62 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 13, 81, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" Ловаса В.О. № 1-34/23/37 від 04.09.2023 (вх. №12690/23 від 04.09.2023) у справі № 909/23/23 задовольнити.

Зобов`язати колишнього керівника Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" (вул. Вовчинецька, 2а, с. Вовчинець, Івано-Франківська обл. 76491, ідентифікаційний код юридичної особи: 40254044) ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 ) передати ліквідатору Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" (вул. Вовчинецька, 2а, с. Вовчинець, Івано-Франківська обл. 76491, ідентифікаційний код юридичної особи: 40254044), арбітражному керуючому Ловасу Василю Олексійовичу (адреса офісу: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. Левка Бачинського, 2/2; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 ) за актом прийому-передачі бухгалтерську документацію, акти інвентаризації майна, будь-яку іншу документацію, що стосується фінансово-господарської діяльності банкрута, усі майнові активи банкрута разом із правовстановлюючими документами на майно; установчі документи банкрута (статут, протоколи засідань учасників товариства, тощо); документи з особового складу по підприємству (накази, відомості по заробітній платі) прошиті, оформлені, упорядковані згідно вимог чинного законодавства; печатки і штампи ТОВ "Бетон Груп Трейд" (вул. Вовчинецька, 2а, с. Вовчинець, Івано-Франківська обл. 76491, ідентифікаційний код юридичної особи: 40254044).

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження", ухвала Господарського суду Івано-Франківської області від 26.09.2023 є виконавчим документом та може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Стягувач: Ловас Василь Олексійович (адреса офісу: АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 ).

Боржник: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 ).

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття - 26.09.2023, та може бути оскаржена у визначені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України, статтею 9 Кодексу України з процедур банкрутства строк та порядку.

Строк пред`явлення ухвали до виконання: з 27.09.2023 по 26.09.2026.

Вебадреса, за якою можна знайти текст судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя І.Є. Горпинюк

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113726105
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд

Судовий реєстр по справі —909/23/23

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 07.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні