Ухвала
від 13.11.2023 по справі 909/23/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/23/23

УХВАЛА

13.11.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Горпинюка І.Є., розглянувши матеріали клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" арбітражного керуючого Ловаса В.О. від 17.10.2023 № 1-34/23/46 (вх. №12136/23) у справі № 909/23/23 за заявою Приватного фермерського господарства "Геліос" про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд",

ВСТАНОВИВ:

у провадженні Господарського суду Івано-Франківської області на стадії ліквідаційної процедури перебуває справа за заявою Приватного фермерського господарства "Геліос" про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд".

Постановою Господарського суду Івано-Франківської області від 14.08.2023 припинено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" та повноваження розпорядника майна боржника - арбітражного керуючого Ловаса Василя Олексійовича; боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" визнано банкрутом; відкрито ліквідаційну процедуру щодо Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд"; призначено ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" арбітражного керуючого Ловаса Василя Олексійовича.

15.08.2023 на офіційному вебсайті судової влади України оприлюднено повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури (номер публікації: 71194).

17.10.2023 до суду від ліквідатора ТОВ "Бетон Груп Трейд" надійшло клопотання № 1-34/23/46 від 17.10.2023 (вх. №12136/23) в якому арбітражний керуючий Ловас В.О. просить суд винести ухвалу, якою скасувати всі арешти, накладені на нерухоме майно банкрута - Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" (ідентифікаційний код 40254044), у тому числі ті, які можуть бути виявлені в подальшому, у зв`язку з чим скасувати всі записи щодо арешту нерухомого майна Товариства з обмеженою відповідальністю " Бетон Груп Трейд " (ідентифікаційний код 40254044).

Обґрунтовуючи подане клопотання, ліквідатор ТОВ "Бетон Груп Трейд" зазначає, що в процесі провадження ліквідаційної процедури ним встановлено, що постановою приватного виконавця Безрукого О.В. від 01.12.2021 в межах виконавчого провадження № 67727178 накладено арешт на все нерухоме майно, що належить ТОВ "Бетон Груп Трейд"; відповідний запис внесено до Державного реєстру обтяжень рухомого майна та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

За наведеного, ліквідатор звернувся до приватного виконавця Безрукого О.В. із заявою (№ 1-34/23/45 від 13.10.2023) в якій просить останнього, з огляду на введення ліквідаційної процедури щодо ТОВ "Бетон Груп Трейд", скасувати арешт накладений на майно боржника.

Проте, у листі від 16.10.2023 № 01-29/3848, приватним виконавцем Безруким О.В. відмовлено у задоволенні зазначеної вище заяви ліквідатора.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 19.10.2023 суд прийняв до розгляду клопотання від 17.10.2023 № 1-34/23/46 (вх. №12136/23) ліквідатора ТОВ "Бетон Груп Трейд" - арбітражного керуючого Ловаса В.О., ухвалив розглянути клопотання без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами; залучив до розгляду клопотання приватного виконавця виконавчого округу Івано-Франківської області Безрукого Олега Васильовича; надав учасникам справи про банкрутство ТОВ "Бетон Груп Трейд", а також приватному виконавцю виконавчого округу Івано-Франківської області Безрукому Олегу Васильовичу, строк у 10 днів з дня отримання цієї ухвали, але не пізніше 20.11.2023, для подання суду пояснень або заперечень щодо клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" - арбітражного керуючого Ловаса В.О.

31.10.2023 до відділу документального забезпечення, канцелярії господарського суду від приватного виконавця виконавчого округу Івано-Франківської області Безрукого Олега Васильовича надійшло пояснення по справі № 909/23/23 на розгляд клопотання ліквідатора про скасування арешту з майна боржника №01-29/4129 від 30.10.2023 (вх. №15743/23).

Відповідно до зазначеного вище пояснення, на виконанні у приватного виконавця Безрукого О.В. перебуває виконавче провадження за номером 67727178 з виконання наказу Господарського суду Івано-Франківської області у справі № 909/1164/19 виданого 29.11.2021 про стягнення з ТОВ "Бетон Груп Трейд" на користь ПФГ "Геліос" 757795,00 грн. збитків, 53000,00 грн. витрат на проведення судової експертизи та 11366,93 грн. судового збору.

З огляду на відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Бетон Груп Трейд" та введення мораторію на задоволення вимог стягувача, вищевказане виконавче провадження було зупинено до закінчення строку дії зазначених обставин, згідно приписів п.4 ч.1 ст. 34, ч. 1 ст. 35 Закону України "Про виконавче провадження".

У своєму поясненні приватний виконавець зазначає, що згідно з ч. 4 ст. 35 Закону України "Про виконавче провадження" арешт, накладений виконавцем на майно боржника, у тому числі на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг та електронні гроші, які зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей протягом строку, на який виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій, не знімається.

При цьому звертає увагу суду, що стаття 59 Закону України "Про виконавче провадження", якою унормовано зняття арешту з майна, не містить підстави зняття арешту з майна боржника у зв`язку з визнанням боржника банкрутом та відкриттям ліквідаційної процедури, однак арешт може бути знятий на підставі судового рішення про таке зняття (ч. 2, 5 ст. 59 Закону України "Про виконавче провадження").

Розглянувши клопотання ліквідатора ТОВ "Бетон Груп Трейд" про скасування арешту з майна боржника, прийнявши до уваги пояснення приватного виконавця виконавчого округу Івано-Франківської області Безрукого Олега Васильовича, дослідивши матеріали справи, суд зазначає таке.

В ході здійснення своїх повноважень, ліквідатором ТОВ "Бетон Груп Трейд" було встановлено, що постановою приватного виконавця Безрукого О.В. від 01.12.2021 в межах виконавчого провадження № 67727178 накладено арешт на все майно, що належить ТОВ "Бетон Груп Трейд"; відповідний запис внесено до Державного реєстру обтяжень рухомого майна та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Наслідки визнання боржника банкрутом визначені статтею 59 Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно приписів частини першої статті 59 Кодексу України з процедур банкрутства з дня ухвали господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, зокрема, скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

У цій справі, 14.08.2023, господарським судом ухвалено постанову, якою, зокрема боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру щодо Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" строком на п`ять місяців (до 15.01.2024).

Оскільки в процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих від здійсненої у встановленому порядку реалізації майна банкрута, майно банкрута повинно бути вільним від будь-яких обтяжень.

Тобто, з моменту відкриття відносно боржника ліквідаційної процедури всі без винятку арешти чи інші обмеження щодо розпорядження його майном підлягають скасуванню.

Існування не скасованих арештів чи інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута перешкоджає ліквідатору у виконанні покладених на нього Кодексом України з процедур банкрутства обов`язків.

Зняття заборон та арештів з майна боржника в порядку ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства є безумовним, стосується будь-яких органів і посадових осіб, у тому числі реєструючих, правоохоронних органів та не потребує подальшого винесення окремих судових рішень, а також сплати додаткових коштів, однак, якщо посадова особа ухиляється від виконання постанови суду про визнання боржника банкрутом, зацікавлена особа вправі звернутися до суду з відповідною заявою (клопотанням, скаргою). Розгляд такої заяви судом відбувається виключно в межах справи про банкрутство.

При цьому винесення судом окремого судового рішення про звільнення майна боржника від обтяжень лише конкретизує обов`язок осіб, визначений Кодексом України з процедур банкрутства, та може бути підставою для відповідальності цих осіб за невиконання рішення суду у встановленому порядку.

З моменту порушення справи про банкрутство стосовно боржника/відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржник перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника (правовий висновок, викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 12.03.2019 у справі № 918/420/16 та в низці постанов Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у справах про банкрутство).

Так, Кодекс України з процедур банкрутства як спеціальний нормативно-правовий акт має пріоритет перед іншими законодавчими актами України у регулюванні відносин, пов`язаних з банкрутством юридичних осіб та неплатоспроможністю фізичних осіб, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Як зазначив Верховний Суд у п. 90 постанови від 13.04.2023 по справі № 910/21981/16, Закон України "Про виконавче провадження" і КУзПБ містять прогалини і колізії в частині унормування дій виконавців у разі, якщо щодо боржника порушується процедура банкрутства. Це досить істотно ускладнює вирішення низки питань у процедурі банкрутства, створює суперечки (у тому числі судові) на практиці.

Так, у випадку відкриття провадження у справі про банкрутство стосовно особи, яка є боржником у виконавчому провадженні, постає питання співвідношення цих двох процедур задоволення вимог кредиторів, оскільки метою виконавчого провадження є виконання рішення про стягнення з боржника на користь окремого кредитора без урахування зобов`язань чи вимог інших кредиторів (стягувачів), а метою справи про банкрутство - справедливе (згідно із черговістю та пропорційно) задоволення усієї сукупності кредиторів, які звернулися у справі про банкрутство (неплатоспроможність) з вимогами до боржника.

Задля вирішення проблеми такої конкуренції у спеціальному законодавстві передбачено низку запобіжників, зокрема:

- виключну підсудність справ у майнових спорах, стороною яких є боржник, або щодо його майна, інших спорів з вимогами до боржника (пункт 8 частини першої статті 20, частина тринадцята статті 30 ГПК, частина друга статті 7 КУзПБ);

- зупинення вчинення виконавчих дій (пункт 4 частини першої статті 34 Закону України "Про виконавче провадження");

- мораторій на задоволення вимог кредиторів (частина третя статті 41, частини 1-3 статті 121 КУзПБ);

- особливий порядок звернення стягнення на майно боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, та застосування обмежень щодо розпорядження таким майном (частина чотирнадцята статті 39, частина п`ята статті 41, ч. 4 ст. 121, ч. 4 статті 131 КУзПБ).

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 34 Закону України "Про виконавче провадження" за загальним правилом виконавець зобов`язаний зупинити вчинення виконавчих дій у разі відкриття господарським судом провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) боржника, якщо відповідно до закону на вимогу стягувача поширюється дія мораторію, запровадженого господарським судом.

У виконавчому провадженні звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації (пред`явленні електронних грошей до погашення в обмін на кошти, що перераховуються на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця). Про звернення стягнення на майно боржника виконавець виносить постанову (стаття 48 Закону України "Про виконавче провадження").

Водночас, як зазначено вище, і на чому неодноразово наголошував Верховний Суд, з моменту відкриття стосовно боржника справи про банкрутство він перебуває в особливому правовому режимі і нормами КУзПБ, які мають пріоритет у правовідносинах за участю боржника, встановлені спеціальні правила звернення стягнення на його майно.

Зокрема, за приписами частини чотирнадцятої статті 39 КУзПБ з моменту відкриття провадження у справі арешт майна боржника чи інші обмеження боржника щодо розпорядження належним йому майном можуть бути застосовані виключно господарським судом у межах провадження у справі про банкрутство.

За такого правового регулювання правомірними можна вважати ті дії щодо звернення стягнення на майно боржника, які будуть здійснені в межах провадження у справі про банкрутство (див. постанови Великої Палати Верховного Суду від 21.12.2022 у справі № 914/2350/18(914/608/20), Верховного Суду у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду від 22.09.2021 у справі № 905/1923/15, Верховного Суду від 10.06.2022 у справі № 918/984/21, від 26.01.23 у справі № 910/21981/16).

Отже, закон змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника таким чином, що боржник (після відкриття провадження у справі про банкрутство) вже перебуває або йому судом має бути забезпечено перебування у такому правовому стані, який призведе до виконання передбаченої Кодексом мети конкретної процедури, яку щодо нього застосовано.

За наведеного, керуючись ст. 2, 39, 59, 60, 61 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 3, 169, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

клопотання від 17.10.2023 № 1-34/23/46 (вх. №12136/23) ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" арбітражного керуючого Ловаса В.О. про скасування арешту, накладеного на майно банкрута, подане у справі № 909/23/23 задовольнити.

Зняти арешт з нерухомого майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд" (вул. Вовчинецька, буд. 2 А, с. Вовчинець, Івано-Франківський р-н, Івано-Франківська обл., 76491; ідентифікаційний код юридичної особи: 40254044), накладений постановою про арешт майна боржника (серія та номер: ВП 67727178, виданою 01.12.2021, приватним виконавцем виконавчого округу Івано-Франківської області Безруким Олегом Васильовичем), номер запису про обтяження: 45450005 (спеціальний розділ).

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її прийняття - 13.11.2023, та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та у строки, встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

Суддя І.Є. Горпинюк

Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114896041
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Бетон Груп Трейд

Судовий реєстр по справі —909/23/23

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 07.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні