Рішення
від 03.09.2010 по справі 2-6673-10
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-6673/10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2010 року Дзержинський міський суд Донецької області у складі:

головуючого - судді Челюбєє ва Є.В.,

при секретарі - Мі шенчук О.С.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у м. Дзержинська цивільну спр аву за позовом ОСОБА_1 до у правління Пенсійного фонду У країни в м. Дзержинську Донец ької області про стягнення с уми,

ВСТАНОВИВ:

В липні 2010 року позивач з вернувся до суду з позовом, в я кому просив стягнути з управ ління Пенсійного фонду Украї ни в м. Дзержинську на його кор исть недоплачену йому, як дит ині війни, щомісячну соціаль ну допомогу з 09.07.2007 року по 31 груд ня 2007 року та з 22.05.2008 року по 30.04.2010 ро ку в сумі 3979 гр. 60 коп. Свої вимог и позивач мотивує тим, що він в ідповідно до Закону України “Про соціальний захист дітей війни” є дитиною війни і йому з 09.07.2007 року повинна виплачуват ися щомісячна соціальна допо мога у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком. Однак, йому т ака допомога не виплачувалас я. Він вважає, що невиплата йом у соціальної допомоги є прот иправною і такою, що суперечи ть Конституції та законам Ук раїни. Відповідно до Закону У країни “Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування” мінімальна пенсія в становлюється у розмірі прож иткового мінімуму для осіб, я кі втратили працездатність. Прожитковий мінімум встанов лений Законами України “Про державні бюджети на відповід іні роки”.

Позивач у судове засідання не з' явився, в своїй заві про сив розглянути справу у його відсутності, заявлені вимог и підтримує повністю.

Належно повідомлений відп овідач в судове засідання не з'явився з невідомих причин, з аяву про причини неявки або п ро розгляд справи за його від сутності суду не подавав, том у суд розглядав справу на під ставі ст. 224 ЦПК України заочно .

Дослідивши матеріали спра ви та надані докази в їх сукуп ності, суд приходить до висно вку, що позов підлягає частко вому задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи позивач - ОСОБА_1 є дитиною війни відповідно д о Закону України ««Про соціа льний захист дітей війни», що підтверджується посвідченн ям (а. с. 5) .

Відповідно до ст. 1 Цивільно го процесуального кодексу Ук раїни, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільн их справ з метою захисту пору шених, невизнаних або оспорю ваних прав, свобод чи інтерес ів, зокрема фізичних осіб. У сп равах щодо спорів з приводу п ризначення, обчислення, пере рахунку, здійснення, надання , одержання пенсійних виплат , соціальних виплат непрацез датним громадянам, суди пере віряють чи здійсненні вони у спосіб, визначений Конститу цією України та законами Укр аїни.

Відповідно до принципу вер ховенства права та законност і - суд, при вирішені справи к ерується принципом верховен ства права, відповідно до яко го, зокрема людина, її права та свободи визначаються найвищ ими цінностями та визначають зміст i спрямованість держав и. Крім того, як роз'яснено пос тановою Пленуму Верховного с уду України N 9 від 01.11.1996 року «Про застосування Конституції Ук раїни при здійсненні правосу ддя», - судам необхідно виходи ти з того, що нормативно-право ві акти будь-якого державног о чи іншого органу (акти Прези дента України, постанови Вер ховної ради України, постано ви i розпорядження Кабінету М іністрів України), підлягают ь оцінці на відповідність як Конституції України так i зак ону.

Статтею 19 Конституції Украї ни встановлено, що правовий п орядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яки х ніхто не може бути примушен ий робити те, що не передбачен о законодавством. Органи дер жавної влади та органи місце вого самоврядування, їх поса дові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повн оважень та у спосіб, що передб ачені Конституцією та закона ми України.

За Преамбулою Закону Украї ни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» цей Закон, розроблений ві дповідно до Конституції Укра їни та Основ законодавства У країни про загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання, визначає принципи, зас ади і механізми функціонуван ня системи загальнообов'язко вого державного пенсійного с трахування, призначення, пер ерахунку і виплати пенсій, на дання соціальних послуг з ко штів Пенсійного фонду, що фор муються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюдже тних та інших джерел, передба чених цим Законом, а також рег улює порядок формування Нако пичувального пенсійного фон ду та фінансування за рахуно к його коштів видатків на опл ату договорів страхування до вічних пенсій або одноразови х виплат застрахованим особа м, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Зак оном.

Статтею 58 зазначеного Закон у на Пенсійний фонд покладен е керівництво та управління солідарною системою, збір, ак умуляція та облік страхових внесків, призначення пенсії та підготовка документів для її виплати, забезпечення сво єчасного і в повному обсязі ф інансування та виплати пенсі й, допомоги на поховання, здій снення контролю за цільовим використанням коштів Пенсій ного фонду, вирішення питань , пов'язаних з веденням обліку пенсійних активів застрахов аних осіб на накопичувальних пенсійних рахунках, здійсне ння адміністративного управ ління Накопичувальним фондо м та інші функції, передбачен і Законом і статутом Пенсійн ого фонду.

Правовий статус дітей війн и, визначає основи їх соціаль ного захисту та гарантії їх с оціальну захищеність шляхом надання пільг і державної со ціальної підтримки встановл ює Закон України “Про соціал ьний захист дітей війни”.

Підвищення дітям війни пен сії, грошового утримання чи д ержавної соціальної допомог и, що виплачується замість пе нсії, на 10 % законодавством Укр аїни не передбачено.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни “Про соціальний захист дітей війни”, дітям війни пен сії або щомісячне довічне гр ошове утримання чи державна соціальна допомога, що випла чується замість пенсії, підв ищуються на 30 відсотків мінім альної пенсії за віком.

Відповідно до п. 12 ст. 71 Закону України “Про Державний бюдж ет України на 2007 рік”, з метою п риведення окремих норм закон ів у відповідність з цим Зако ном зупинена на 2007 рік дія ст. 6 Закону України “Про соціальн ий захист дітей війни”.

Рішенням Конституційного суду України від 09.07.2007р. № 6-рп/2007 в изнані такими, що не відповід ають Конституції України (є н еконституційними), у тому чис лі, п. 12 ст. 71 Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”.

Підпунктом 2 пункту 41 розділ у ІІ Закону України “Про держ авний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяки х законодавчих актів України ” від 28 грудня 2007 року, що набрав чинності з 1 січня 2008 року, стат тя 6 Закону України “Про соціа льний захичт дітей війни” ви кладена в новій редакції, яка передбачає, що дітям війни (кр ім тих, на яких поширюється ді я Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”) до пен сії або щомісячного довічног о грошового утримання чи дер жавної соціальної допомоги, що виплачуються замість пенс ії, виплачуються підвищення у розмірі надбавки, встановл еної для учасників війни, тоб то на 10 % прожиткового мінімум у для осіб, які втратили праце здатність.

Зміни внесені підпунктом 2 п ункту 41 розділу 2 Закону Украї ни “Про державний бюджет Укр аїни на 2008 рік та про внесення з мін до деяких законодавчих а ктів України” були визнані т акими, що не відповідають Кон ституції України (є неконсти туційними), згідно з Рішенням Конституційного Суду Україн и від 22 травня 2008 року № 10-рп/2

В своєму рішенні Конституц ійний Суд зазначив, що утверд жуючи і забезпечуючи права і свободи громадян, держава ок ремими законами України вста новила певні соціальні пільг и, компенсації і гарантії, що є складовою конституційного п рава на соціальний захист і ю ридичними засобами здійснен ня цього права, а тому відпові дно до частини другої статті 6, частини другої статті 19, част ини першої статті 68 Конституц ії України вони є загальнооб ов' язковими, однаковою міро ю мають додержуватися органа ми державної влади, місцевог о самоврядування, їх посадов ими особами. Невиконання дер жавою своїх соціальних зобов ' язань щодо окремих осіб ст авить громадян у нерівні умо ви, підриває принцип довіри о соби до держави, що закономір но призводить до порушення п ринципів соціальної, правово ї держави.

Рішення Конституційного С уду України є обов' язковим до виконання на території Ук раїни, остаточними, не можуть бути оскаржені та мають прею диціальне значення для судів загальної юрисдикції при ро згляді ними позовів у зв' яз ку з правовідносинами, які ви никли внаслідок дії положень статей зазначених законів, щ о визнані неконституційними .

Принципи соціальної держа ви втілено у ратифікованих У країною міжнародних актах: М іжнародному пакті про економ ічні, соціальні і культурні п рава 1966 року, Європейській соц іальній хартії (переглянутій ) 1996 року, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, та рішеннях Євр опейського суду з прав людин и. Зокрема, згідно зі статтею 1 2 Європейської соціальної ха ртії (переглянутої) 1996 року дер жава зобов' язана підтримув ати функціонування системи с оціального забезпечення, її задовільний рівень, докладат и зусиль для її поступового п осилення тощо.

Таким чином позовні вимоги підлягають задоволенню з 09 ли пня 2007 року по 31 грудня 2007 року та за період з 22.05.2008 року по 31.12.2008 рок у, а саме з дня прийняття Конст итуційним Судом України ріше нь про неконституційність по ложень Закону України «Про Д ержавний бюджет України на 2007 рік» та положення Закону Укр аїни п. 41 розділу II Закону Укра їни «Про Державний бюджет Ук раїни на 2008р. та про внесення зм ін до деяких законодавчих ак тів України».

За приписами абзацу 1 частин и 5, частини 3 статті 62 Закону Ук раїни «Про Державний бюджет України на 2007 рік» (у редакції З акону України від 15.03.2007 року, як ий набрав чинності 28.03.2007 року) д ля визначення мінімального розміру пенсії за віком відп овідно до абзацу першого час тини першої статті 28 Закону Ук раїни «Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання» для осіб, які втратили п рацездатність затверджений прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць : з 1 січня 2007 року 380 гр., з 1 квітня 2 007 року - 410,06 гр., з 1 жовтня 2007 року - 415,11 гр. Виходячи з цього, підвищення до пенсії в розмі рі 30% мінімальної пенсії за ві ком за статтею 6 Закону Україн и “Про соціальний захист діт ей війни” складає: з 9 липня 2007 р оку - 123,02 гр., з 1 жовтня 2007 року - 124,53 гр.

Таким чином, розмір невипла ченої відповідачем суми допл ати до пенсії за період з 9 лип ня 2007 року по 31 грудня 2007 року скл адає 710,91 гр., а саме за липень (410,06/3 1 х 23 х 30%) = 91,27 гр., за липень 2007 року (410, 06 х 2 місяці (серпень - вересен ь) х 30%) = 246,04 гр.) + (415,11 х 3 місяці (жовтен ь - грудень) х 30 %) = 373,60 гр.) = 619,64 гр. + 91,2 7 гр. = 710,91 гр.

За приписами статті 58 Закон у України “Про державний бюд жет на 2008 рік та про внесення зм ін до деяких законодавчих ак тів України ” від 28.12.2007 року для визначення мінімального роз міру пенсії за віком відпові дно до абзацу першого частин и першої статті 28 Закону Украї ни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» для осіб, які втратили пра цездатність затверджений пр ожитковий мінімум на одну ос обу в розрахунку на місяць: з 1 квітня 2008 року по 30 червня 2008 рок у - 481 гр., з 1 липня 2008 року по 30 вер есня 2008 року в розмірі 482 гр., з 1 жо втня 2008 року по 31 грудня 2008 року - 498 гр. Виходячи з цього, під вищення до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком за статтею 6 Закону України “П ро соціальний захист дітей в ійни” складає: з 22 травня 2008 рок у - 144,30 гр., з 1 липня 2008 року - 144,60 г р., з 1 жовтня 2008 року - 149,40 гр.

Згідно довідки управління Пенсійного фонду України в м . Дзержинську Донецької обла сті позивач отримав підвищен ня до пенсії як дитина війни в наступному розмірі: травень , червень 2008 року - 48,10 гр. щоміся ця, липень, серпень, вересень 2 008 року - 48,20 гр. щомісяця, жовте нь, листопад грудень 2008 року - 49,80 гр. щомісяця (а.с. 6).

Таким чином, розмір недопла ченого позивачу підвищення д о пенсії за період з 22.05.2008 року п о 31.12.2008 року складає:

- - розмір під вищення, який відповідачу не обхідно було виплатити - 1072,85 гр. (155,16гр. (за травень 481 гр. /31 х 10 дн ів) + 481 гр. (за червень) + 1446 гр. (482 гр. х 3 місяці (липень - вересень) + 1 494 гр. (498 гр. х 3 місяці (жовтень - грудень) = 3576,16 гр. х 30% = =1072,85 гр.;

- - розмір факт ично виплаченого відповідач ем підвищення до пенсії - (15,52 гр . (травень - 48,10 гр./31 х 10 днів) + 48,10 гр. ( червень) + 144,60 (48,20 гр. х 3 місяці (лип ень-вересень)) + 149,40 гр. (49,80 гр. х 3 мі сяці (жовтень - грудень)) = 357,62 г р.;

розмір недоплаченого поз ивачу підвищення до пенсії с кладає 1072,85 гр. - 357,62 гр. = 715,23 гр.

Судом встановлено, що почин аючи з 22.05.2008 року та станом на ча с розгляду справи у суді до За кону України «Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування» зміни не вносил ися і положення ст. 6 Закону Ук раїни “Про соціальний захист дітей війни” діють в редакці ї Закону від 18.11.2004 року, що перед бачає дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове у тримання чи державну соціаль ну допомогу, що виплачується замість пенсії, підвищуютьс я на 30 відсотків мінімальної п енсії за віком, тому підлягаю ть задоволенню позовні вимог и про зобов' язання нарахува ти та виплатити суми недоотр иманого підвищення до пенсії , як дитині війни, за період з 01. 01.2009 року по 30.04.2010 року з урахуванн ям виплачених сум.

За приписами статті 54 Закон у України “Про державний бюд жет на 2009 рік та прийнятого 20 жо втня 2009 року Закону України «П ро встановлення прожитковог о мінімуму та мінімальної за робітної плати» для визначен ня мінімального розміру пенс ії за віком відповідно до абз ацу першого частини першої с татті 28 Закону України «Про за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування» для осі б, які втратили працездатніс ть затверджений прожитковий мінімум на одну особу в розра хунку на місяць: з 1 січня 2009 рок у по 31 жовтня 2009 року - 498 гр., з 1 л истопада 2009 року по 31 грудня 2009 р оку - 573 гр. Виходячи з цьо го, підвищення до пенсії в роз мірі 30% мінімальної пенсії за віком за статтею 6 Закону Укра їни “Про соціальний захист д ітей війни ” складає: з 01 січня 2009 року - 149,40 гр., з 1 листопада 2009 р оку - 171,90 гр.

Згідно довідки управління Пенсійного фонду України в м . Дзержинську Донецької обла сті позивач за період з 01 січн я 2009 року по 31 грудня 2009 року отри мав підвищення до пенсії як д итина війни в наступному роз мірі: січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, лип ень, серпень, вересень, жовтен ь, листопад, грудень - 49,80 гр. що місяця (а.с. 6).

Таким чином, розмір недопла ченого позивачу підвищення д о пенсії за період з 01.01.2009 року п о 31.12.2009 року складає:

- - розмір під вищення, який відповідачу не обхідно було виплатити - 1837,80 гр. (4980 гр. (498 гр. х 10 місяців (за січ ень - жовтень) + 1146 гр. (573 гр. х 2 міся ця (листопад - грудень) = 6126 гр. х 3 0% = =1837,80 гр.;

- - розмір факт ично виплаченого відповідач ем підвищення до пенсії - (49,80 гр . х 12 місяців (січень - грудень )) = 597,60 гр.;

розмір недоплаченого поз ивачу підвищення до пенсії с кладає 1837,80 гр. - 597,60 гр. = 1240,20 гр.

За приписами статті 52 Закон у України “Про державний бюд жет на 2010 рік для визначення мі німального розміру пенсії за віком відповідно до абзацу п ершого частини першої статті 28 Закону України «Про загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування» для осіб, які втратили працездатність зат верджений прожитковий мінім ум на одну особу в розрахунку на місяць: з 1 січня 2010 року по 31 б ерезня 2010 року - 695 гр. Виходя чи з цього, підвищення до пе нсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком за статтею 6 За кону України “Про соціальний захист дітей війни ” складає : з 01 січня 2010 року - 208,50 гр., з 01 кві тня 2010 року - 211,80 гр.

За період з 01.01.2010 року до 30.04.2010 ро ку позивач отримував підвище ння до пенсії як дитина війни в наступному розмірі: січень , лютий, березень, квітень - 49,8 0 гр. щомісяця (а.с. 6).

Таким чином, розмір недопла ченого позивачу підвищення д о пенсії за період з 01.01.2010 року п о 30.04.2010 року складає:

- - розмір під вищення, який відповідачу не обхідно було виплатити - 837,30 гр. (2085,00 гр. (695 гр. х 3 місяця (січень - березень) + (706 гр. х 1 місяць (квіт ень)) = (2085,00 гр. + 706 гр.) х 30% = 837,30 гр.;

- - розмір факт ично виплаченого відповідач ем підвищення до пенсії - (49,80 гр . х 4 місяця (січень - квітень)) = 199,20 гр.;

розмір недоплаченого поз ивачу підвищення до пенсії с кладає 837,30 гр. - 199,20 гр. = 638,10 гр.

Отже, суд вважає позовні вим оги підлягають частковому за доволенню, так як вони частко во підтверджуються.

Крім того суд вважає, що поз овні вимоги в частині встано влення на майбутнє розміру щ омісячної соціальної допомо ги, як дитині війни відповідн о до ст. 6 Закону України “Про с оціальний захист дітей війни ”, виходячи з розміру мінімал ьної пенсії за віком, встанов леної Законом України «Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування», із встановленого відповідними законами розміру прожитково го мінімуму для осіб, які втра тили працездатність не підля гають задоволенню, так як не в ідповідають змісту законода вства.

Судове рішення має бути нас лідком чинного правового рег улювання. Воно не може обмежу вати волю законодавчого орга ну в майбутньому змінювати п равове регулювання суспільн их відносин.

Відповідно до ст. 88 ЦПК Украї ни судові витрати підлягають стягненню з відповідача.

На підставі ст. 6 Зако ну України «Про соціальний з ахист дітей війни», керуючис ь ст.ст. 20,22,55 Конституції Україн и, ст.ст. 10, 11, 15, 88, 212 - 215, 218, 222 - 224, Циві льного процесуального кодек су України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовол ьнити частково.

Визнати неправомірними ді ї управління Пенсійного фонд у України в м. Дзержинську Дон ецької області по відмові О СОБА_1 у виплаті щомісячної соціальної допомоги, як дити ні війни, на підставі ст. 6 Зако ну України «Про соціальний з ахист дітей війни», виходячи з розміру мінімальної пенсі ї за віком, встановленої Зако ном України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування», із встановлен ого відповідними законами ро зміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працез датність.

Стягнути з управління Пенс ійного фонду України в м. Дзер жинську Донецької області на користь ОСОБА_1 заборгова ність по виплаті щомісячної соціальної допомоги, як дити ні війни, на підставі ст. 6 Зако ну України «Про соціальний з ахист дітей війни», виходячи з розміру мінімальної пенсі ї за віком, встановленої Зако ном України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування», із встановлен ого відповідними законами ро зміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працез датність з 09 липня 2007 року до 31 г рудня 2007 року в сумі 710 (сімсот де сять) гр. 91 коп. та з 22 травня 2008 ро ку до 31 грудня 2008 року в сумі 715 (сі мсот п' ятнадцять) гр. 23 коп., та з 01 січня 2009 року до 31 грудня 2009 ро ку в сумі 1240 (одна тисяча двісті сорок) гр. 20 коп., та починаючи з 01 січня 2010 року до 30 квітня 2010 рок у в сумі 638 (шістсот тридцять ві сім) гр. 10 коп., а всього на суму 33 04 (три тисячі триста чотири) гр . 44 коп., а також понесені витрат и на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у у розмірі 120 (сто двадцять) гр. та сплату судового збору в су мі 51 (п' ятдесят одна) гр.

Рішення суду вступає в зако нну силу після спливу строкі в на його апеляційне оскарже ння.

Заочне рішення може бути пе реглянуто Дзержинським місь ким судом Донецької області за письмовою заявою відповід ача, яка подається протягом д есяти днів з дня отримання йо го копії.

Апеляційна скарга на рішен ня суду може бути подана прот ягом десяти днів з дня його пр оголошення. Особи, які брали у часть у справі, але не були при сутні у судовому засіданні п ід час проголошення судового рішення, можуть подати апеля ційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії ць ого рішення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення03.09.2010
Оприлюднено13.10.2010
Номер документу11375075
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення с уми

Судовий реєстр по справі —2-6673-10

Рішення від 29.09.2010

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Редько Олександр Васильович

Рішення від 20.12.2010

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Шепітко Іван Григорович

Ухвала від 17.09.2010

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Євтушенко Павло Миколайович

Рішення від 03.09.2010

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Євгеній Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні