Постанова
від 28.09.2023 по справі 908/668/23
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Додаткова постанова

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.09.2023 року м. Дніпро Справа № 908/668/23

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Кощеева І.М. (доповідач)

суддів: Чус О.В., Дарміна М.О.

розглянувши у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи клопотання Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вороніна 29" про прийняття додаткової постанови по справі

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Мрія",

м. Запоріжжя

до: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вороніна 29". м. Запоріжжя

про стягнення 164 722,96 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Мрія" звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вороніна 29", про стягнення заборгованості за договором надання послуг з технічного та аварійного обслуговування інженерних та електричних мереж від 21.05.2021р. № 07-21, у розмірі 164 722.96 грн., а саме: 1 14 999,97 грн. основного боргу 22 207,20 грн. пені, 2 162.22 грн., 3 % річних та 15 253,36 грн. інфляційних збитків.

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 08.05.2023р. в задоволенні позовних вимог відмовлено.

16.05.2023р. до суду від Відповідача надійшла заява за вих. від 11.05.2.023р. про ухвалення додаткового рішення у справі №908/668/23, в якій останній просив суд стягнути з ТОВ КК "Мрія" на користь ОСББ "Вороніна 29" 13 500,00 грн. витрат на правову допомогу.

Додатковим рішенням Господарського суду Запорізької області від 30.05.2023р. заяву задоволено частково. Стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія "Мрія" на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вороніна 29" 7 500,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу. В іншій частині заяви відмовлено.

Не погодившись із зазначеним рішенням суду, до Центрального апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Мрія", в якій просило рішення суду від 08.05.2023р. скасувати, позов задовольнити у повному обсязі. Одночасно, в апеляційній скарзі заявлено клопотання про розгляд даної справи проводити за участю (викликом) сторін по справі.

Не погодившись із зазначеним додатковим рішенням суду, до Центрального апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Мрія", в якій просило додаткове рішення суду від 30.05.2023р. скасувати.

Постановами Центрального апеляційного господарського суду від 28.08.2023р. апеляційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Мрія" залишено без задоволення. Рішення Господарського суду Запорізької області від 08.05.20.23р. та додаткове рішення Господарського суду Запорізької області від 20.05.2023р. у справі №908/668/23 залишено без змін.

12.09.2023р. до Центрального апеляційного господарського суду надійшла заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вороніна 29", в якій заявник просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Мрія" витрати на правову допомогу, у розмірі 3000,00 грн..

12.09.2023р. Центральним апеляційним господарським судом здійснено запит матеріалів справи з Господарського суду Запорізької області.

Матеріали справи №908/668/23 надійшли до Центрального апеляційного господарського суду.

Розпорядженням керівника апарату суду від 18.09.2023р., у зв`язку з перебуванням у відпустці судді Березкіної О.В. призначено проведення повторного автоматизованого розподілу судової справи, відповідно до п. 2.4.6 Засад використання автоматизованої системи документообігу суду у Центральному апеляційному господарському суді, затверджених рішенням, оформленим протоколом зборів суддів Центрального апеляційного господарського суду №2 від 08.10.2018р. зі змінами.

Автоматичною системою документообігу для вирішення питання щодо призначення до розгляду заяви у справі визначено суддю-доповідача Кощеева 1. М. у складі колегії суддів: Дарміна М.О., Чус О.В.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 19.09.2023р. розгляд питання щодо ухвалення додаткової постанови про розподіл судових витрат у справі №908/668/23 призначено в порядку письмового провадження, без повідомлення (виклику) сторін. Запропоновано Позивачу надати заперечення на заяву Відповідача.

Позивач будь-яких клопотань чи заперечень на заяву відповідача про стягнення витрат на професійну правничу допомогу до суду не надав.

Згідно з п. 3 ч. , ч. 3 ст. 244 ГПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом (ст. 16 ГПК України).

Однією з основних засад (принципів) господарського судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (н. 12 ч. 3 ст. 2 ГПК України).

Метою впровадження цього принципу є забезпечення особі можливості ефективно захистити свої права в суді, ефективно захиститись у разі подання до неї необґрунтованого позову, а також стимулювання сторін до досудового вирішення спору.

Практична реалізація згаданого принципу в частині відшкодування витрат па професійну правничу допомогу' відбувається в такі етапи: 1)попереднє визначення суми судових витрат на професійну правничу допомогу (ст. 124 ГПК України); 2)визначення розміру судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу між сторонами (ст. 126 ГПК України): - подання (1) заяви (клопотання) про відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу разом з (2) детальним описом робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, і здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги, та (3) доказами, що підтверджують здійснення робіт (наданих послуг) і розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи; - зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу; 3)розподіл судових витрат (ст. 129 ГПК України).

Згідно зі ст. 123 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, ви грати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 124 ГПК України, разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до сулу попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат, суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору. Попередній розрахунок розміру судових витрат не обмежує сторону у доведенні іншої фактичної суми судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами за результатами розгляду справи.

Відповідно до матеріалів справи, на необхідності компенсації судових витрат в суді апеляційної інстанції заявлено у відзиві на апеляційну скаргу, та подано відповідні докази (а.с. 61-68. т.2).

Отже, відзив відповідача на апеляційну скаргу містить в собі заяву сторони про відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу із зазначенням певного розміру, відповідачем дотримано строки подання відповідних доказів на підтвердження понесення ним витрат на професійну правничу допомогу в суді апеляційної інстанції, визначених ч.8 ст. 1 29 ГПК України.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Відповідно до п. 4 ч. 1. ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Пунктом 9 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" встановлено, що представництво - вид адвокатської діяльності, що полягає в забезпеченні реалізації прав і обов`язків клієнта в цивільному, господарському, адміністративному та конституційному судочинстві, в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, прав і обов`язків потерпілого під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, а також прав і обов`язків потерпілого, цивільного відповідача у кримінальному провадженні.

Інші види правової допомоги види адвокатської діяльності з надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правового супроводу діяльності клієнта, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону № 5076-VI).

Відповідно до ст. 19 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" видами адвокатської діяльності, зокрема, є: надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави: складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру: представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, і господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами.

Гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок його обчислення, зміни та умови повернення визначаються у договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховується складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (ст. 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Адвокатський гонорар може існувати в двох формах - фіксований розмір та погодинна оплата. Вказані форми відрізняються порядком обчислення - при зазначенні фіксованого розміру для виплати адвокатського гонорару не обчислюється фактична кількість часу, витраченого адвокатом при наданні послуг клієнту, і навпаки, підставою для виплати гонорару, який зазначено як погодинну оплату, є кількість годин помножена на вартість такої години того чи іншого адвоката у залежності від його кваліфікації, досвіду, складності справи та інших критеріїв (аналогічну правову позицію викладено у постанові Верховного Суду від 07.09.2020р. у справі №910/4201/19).

При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

В якості доказів понесення адвокатських витрат Відповідачем надано: договір про надання правової допомоги від 01.06.2021р., Акт прийому-передачі виконаних робіт з надання юридичних послуг згідно договору від 01.06.2021р.. копію прибуткового касового ордеру від 15.07.2023р..

Колегією суддів встановлено, що 01.06.2021р. між об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку Вороніна 29 (Замовник) та адвокатом Здорик О.І. (Виконавець) укладено договір про надання правової допомоги.

Згідно із п. 1.1 договору, Замовник доручає, а Виконавець зобов`язується за винагороду в межах умов цього договору вчинити від імені та за рахунок Замовника наступні дії: надавати правову допомогу Замовнику в судах як першої, а при необхідності на окремо обговорених умовах і другої інстанції за поданням інтересів Замовника, а також виконувати інші доручення Замовника правового характеру як окремо обумовлені сторонами так і узгоджені цим договором.

У відповідності до п. 1.2. договору, Замовник зобов`язується сплатити винагороду, додаткову винагороду, компенсації і компенсувати фактичні витрати Виконавця, пов`язані з виконанням доручення в розмірі та на умовах, визначених Додатком №1 до договору, який є невід`ємною частиною Договору.

Пунктом 4.1. договору визначено, що договір про надання правової допомоги вступає в силу з дати його укладання, вказаною на першій сторінці договору і діє до повного виконання сторонами своїх зобов`язань.

Відповідно до и. 1 Додатку № 1 до договору про надання правової допомоги від 01.06.2021р., гонорар Адвокату розраховується за такими тарифами:

- 1 500,00 гри. за 1 годину роботи Адвоката, пов`язана з підготовкою до судового розгляду справи загалом та до кожного судового засідання окремо, включаючи, але не обмежуючись: час, витрачений на зустрічі з Клієнтом, включаючи час, необхідний для прибуття на місце зустрічі (в межах м. Запорожжя складає 1 годину), час. витрачений на консультування Клієнта, ознайомлення з матеріалами справи, підготовку та подання процесуальних документів (позовна заява, заява, скарга, клопотання та ін.), вчинення інших процесуальних дій (подання оголошень, отримання копії рішення та виконавчого листа та ін.) (п. 1.1.);

-1500,00 грн. за 1 годину роботи Адвоката, пов`язаної зі збором додаткових матеріалів та доказів у справі (зустрічі та опитування осіб, які беруть участь у справі, свідків, фахівців, експертів, ін. осіб), ознайомлення з документами, отримання відповідей на запити, висновків фахівців та результатів призначеної для справи експертизи та ін. (п. 1.2.);

-1500,00 грн. за 1 годину роботи Адвоката, пов`язаної з участю у судових засіданнях, якщо судове засідання не відбулося не з вини Адвоката, то оплаті підлягає вся вартість 1 години роботи (п. 1.3.):

-1 000,00 грн. за 1 годину роботи Адвоката, пов`язаної із підготовкою документів до судового засідання, у вартість якого входить вартість канцелярії.

Згідно із п. 2 Додатку № 1 до договору про надання правової допомоги від 01.06.2021р., у разі виконання доручення Клієнта за межами м. Запоріжжя. Клієнт додатково компенсує Адвокату втрачений прибуток у сумі 1 000,00 грн. за кожний день перебування у від`їзді, що розпочався (після 00-00). витрати на проїзд будь-яким видом транспорту (авіа переліт додатково узгоджується з Клієнтом), а також компенсує витрати з оренди житла в сумі 300,00 грн. на день та харчування у сумі 100,00 грн. на день.

Пунктом 3 Додатку № 1 до договору про падання правової допомоги від 01.06.2021р. визначено, що Акти приймання-передачі наданих послуг складаються Адвокатом за кожний місяць або за весь термін дії договору. Не підписання Клієнтом акта не тягне за собою скасування зобов`язання з оплати, оскільки Клієнт має право протягом усього терміну дії договору письмово відмовитися від послуг, що надаються за договором, і відсутність такої відмови тягне за собою оплату Винагороди за договором за фактичний час дії договору.

У відповідності до Акту про приймання-передачі виконаних робіт з надання послуг згідно договору від 01.06.2021р., Виконавець (адвокат Здорик О.І.) надав, а Замовник (ОСББ Вороніна 29) прийняв юридичні послуги у формі: подання відзиву на апеляційну скаргу, витрачений час 2 год., вартість послуги - 3 000,00 грн..

Таким чином, загальна вартість наданих послуг за Актом, як стверджує відповідач, складає 3 000,00 грн..

Оригінал прибуткового касового ордеру від 15.07.2023р., доданий до заяви, свідчить про сплату зазначеної суми.

Отже, договір про надання. правової допомоги та акт виконаних робіт із розрахунком є належними та допустимими доказами понесення Відповідачем витрат на правову допомогу, які у встановленому законом порядку не спростовані Позивачем.

Розглянувши дані докази, колегія суддів зазначає, що заявлена сума є співмірною з наданими відповідачу послугами, а тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 126, 129, 244, 282, 287, 288 Господарського процесуального кодексу України, Центральний апеляційний господарський суд. -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вороніна 29" щодо відшкодування витрат на професійну правничу допомогу у справі № 908/668/23 задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Мрія" па користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вороніна 29" 3 000, 00 грн. витрат на професійну правничу допомогу, про що видати наказ.

Видачу відповідного наказу, з урахуванням необхідних реквізитів, доручити Господарському суду Запорізької області.

Додаткова постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом 20 днів з дня складання повної додаткової постанови в порядку, встановленому ст. ст. 287, 288 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя І.М. Кощеєв

Суддя О.В. Чус

Суддя М.О. Дармін

СудЦентральний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113792496
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/668/23

Судовий наказ від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Постанова від 28.09.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Судовий наказ від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Постанова від 28.08.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Постанова від 28.08.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні