Ухвала
від 25.09.2023 по справі 363/565/23
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

справа № 363/565/23

головуючий у суді І інстанції Свєтушкіна Д.А.

провадження № 22-ц/824/11648/2023

суддя-доповідач у суді ІІ інстанції Мостова Г.І.

УХВАЛА

25 вересня 2023 року м. Київ

Київський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Мостової Г.І.,

суддів: Березовенко Р.В., Лапчевської О.Ф.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Вишгородського районного суду Київської області від 18 квітня 2023 року

у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Димерське автотранспортне підприємство» про компенсацію моральної шкоди, -

в с т а н о в и в :

Рішенням Вишгородського районного суду Київської області від 18 квітня 2023 року позов ОСОБА_1 залишено без задоволення.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, у якій просить: скасувати рішення Вишгородського районного суду Київської області від 18 квітня 2023 року та ухвалити нове судове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.

Одночасно позивачем заявлене клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження указаного рішення, яке обґрунтоване тим, що копія оскаржуваного рішення отримана ним 24 травня 2023 року.

Відповідно до частини 1 статті 354 ЦПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У повному тексті оскаржуваного рішення суду зазначено, що такий виготовлено 21 квітня 2023 року.

Останнім днем для подачі апеляційної скарги, у розумінні частини 1 статті 354 ЦПК України, було 22 травня 2023 року.

Копія оскаржуваного рішення отримана позивачем 24 травня 2023 року, що підтверджується рекомендований повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 87).

Апеляційну скаргу направлено через засоби поштового зв`язку до Київського апеляційного суду 17 червня 2023 року.

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 354 ЦПК України, учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Згідно із частиною 1 статті 127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Враховуючи викладене, оскільки апеляційну скаргу подано протягом тридцяти днів з дня отримання позивачем копії рішення суду, строк на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції підлягає поновленню.

Також позивачем заявлене клопотання про звільнення його від сплати судового збору у зв`язку з тим, що він є особою з інвалідністю 2 групи.

Пунктом 8 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір» визначено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються особи з інвалідністю внаслідок Другої світової війни та сім`ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи;

Відповідно до посвідчення серія НОМЕР_1 позивач ОСОБА_1 є особою з інвалідністю 2 групи і має пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни - осіб з інвалідністю внаслідок війни, а отже він є звільненим від сплати судового збору в силу закону, тому апеляційний суд не вирішує клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору.

Отже, апеляційну скаргу подано особою, що має право на апеляційне оскарження. За формою і змістом апеляційна скарга відповідає вимогам статті 356 ЦПК України, у зв`язку з чим необхідно дійти висновку про наявність підстав для відкриття апеляційного провадження.

Керуючись статтями 359-361 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Клопотання ОСОБА_1 про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 строк на апеляційне оскарження рішення Вишгородського районного суду Київської області від 18 квітня 2023 року.

Відкрити апеляційне провадження у справі за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Вишгородського районного суду Київської області від 18 квітня 2023 року.

У порядку підготовки справи до апеляційного розгляду, надіслати особам, які беруть участь у справі, копію ухвали про відкриття апеляційного провадження разом з копією апеляційної скарги.

Надати учасникам справи строк п`ять днів з дня отримання копії ухвали, протягом якого може бути поданий відзив у письмовій формі на апеляційну скаргу.

Згідно з частиною 4 статті 360 ЦПК України до відзиву необхідно додати докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий Г.І. Мостова

Судді Р.В. Березовенко

О.Ф. Лапчевська

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113799757
СудочинствоЦивільне
Сутькомпенсацію моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —363/565/23

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Рішення від 18.04.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Рішення від 18.04.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні