Ухвала
від 27.09.2023 по справі 911/2990/16
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"27" вересня 2023 р. Справа№ 911/2990/16

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Кравчука Г.А.

суддів: Михальської Ю.Б.

Коробенка Г.П.

розглянувши клопотання Чорнобаївського відділу державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м. Київ) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

за апеляційною скаргою Чорнобаївського відділу державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м. Київ), смт. Чорнобай, Черкаська обл.

на ухвалу Господарського суду Київської області від 02.11.2022 (повний текст складено 25.11.2022)

у справі № 911/2990/16 (суддя Лопатін А.В.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "НІКО-ТАЙС", м. Київ

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "ПК Трейдсервісгруп", с. Мархалівка, Київська обл.,

2. Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю імені Устименка, с. Крутьки, Черкаська обл.

про стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Північного апеляційного господарського суду знаходиться заява представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "НІКО-ТАЙС" адвоката Грищенка О.М. про покладення на Чорнобаївський відділ державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м. Київ) судових витрат на професійну правничу допомогу у справі № 911/2990/16, розгляд якої призначено на 18.10.2023 об 11 год. 00 хв.

21.09.2021 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду електронною поштою від Чорнобаївського відділу державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м. Київ) надійшло клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, проведення якої доручити Чорнобаївському районному суду Черкаської області.

Розглянувши подане клопотання, колегія суддів апеляційного господарського суду зазначає наступне.

Відповідно до ч. 8 ст. 42 ГПК України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним підписом учасника справи (його представника).

Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Правилами ч. 8 ст. 42 ГПК України регламентовано, якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги".

Норма ч. 4 ст. 18 Закону України "Про електронні довірчі послуги" передбачає, що саме кваліфікований електронний підпис має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис, та має презумпцію його відповідності власноручному підпису.

Вказаний Закон визначає кваліфікований електронний підпис як удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа, який видається кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг, засвідчувальним центром або центральним засвідчувальним органом і відповідає вимогам цього Закону.

Відтак документи, які подаються до суду шляхом їх направлення на електронну адресу суду, долучаються до матеріалів справи та розглядаються судом, у разі їх підписання уповноваженою особою з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису.

В порушення вищевикладених правових норм, подане клопотання Чорнобаївського відділу державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м. Київ), яке було направлено до суду електронною поштою, не підписано кваліфікованим електронним підписом (КЕП), що унеможливлює ідентифікацію особи, яка звернулась до суду з таким клопотанням.

Крім того, колегія суддів вважає за необхідне звернути увагу наступне. Клопотання Чорнобаївського відділу державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м. Київ) про участь у судовому засіданні в режимі відео конференції подане від імені державного виконавця Меланченко М.І. Північним апеляційним господарським судом уже було встановлено, що державний виконавець Меланченко М.І. не наділена повноваженнями представляти інтереси Чорнобаївського відділу державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м. Київ) в порядку самопредставництва (ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 19.06.2023 закрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Чорнобаївського відділу державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м. Київ) на ухвалу Господарського суду Київської області від 02.11.2022 у справі № 911/2990/16).

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання Чорнобаївського відділу державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м. Київ) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції слід повернути заявнику без розгляду на підставі частини 4 статті 170 ГПК України, оскільки відповідне клопотання подано без дотримання вимог частини 2 статті 170 ГПК України.

Керуючись статтями 170, 234, 281 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,

УХВАЛИВ:

Повернути клопотання Чорнобаївського відділу державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м. Київ) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі № 911/2990/16 без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями Північного апеляційного господарського суду та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Г.А. Кравчук

Судді Ю.Б. Михальська

Г.П. Коробенко

Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113812090
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —911/2990/16

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Барсук М.А.

Постанова від 18.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні