Ухвала
від 08.09.2023 по справі 358/782/23
БОГУСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 358/782/23 Провадження № 2/358/494/23

УХВАЛА

про витребування доказів

08 вересня 2023 року м. Богуслав

Богуславський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Романенко К.С.,

за участю:

секретаря судового засідання Шпак К.М.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Богуславі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Медвинської сільської ради Білоцерківського району Київської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому просить визначити їй, як спадкоємцю за законом п`ятої черги, додатковий строк тривалістю в два місяці для подання до приватного нотаріуса Обухівського районного нотаріального округу Київської області заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті спадкодавця ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 82 роки в с. Медвин, Білоцерківського району Київської області..

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що в шестимісячний строк вона не мала змоги звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, оскільки маючи незадовільний стан фізичного здоров`я, тривалий час хворіла та постійно відновлювала стан свого фізичного здоров`я, а саме лікувалася в період прийняття спадщини, тому вважає, що вона пропустила визначений законодавством строк подачі заяви про прийняття спадщини з поважних причин.

Ухвалою судді Богуславського районного суду Київської області Романенко К.С. від 09 червня 2023 року позовна заява ОСОБА_1 прийнята до розгляду та призначено у справі підготовче судове засідання. Також було витребувано від приватного нотаріуса Бучанського районного нотаріального округу Київської області Вашеки Сергія Володимировича (09701, Київська область, Обухівський район, м. Богуслав, вул. Франка, № 6, тел. (096) 433-20-13) належним чином завірену копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Богуславі Обухівського району Київської області та довідку про коло спадкоємців, які зверталися до нотаріуса із заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 (а.с. 33).

27 червня 2023 року від приватного нотаріуса Бучанського районного нотаріального округу Київської області Вашеки С.В. надійшла відповідь на виконання ухвали про витребування доказів із зазначенням, що спадкова справа після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 в його провадженні не перебуває (а.с. 38).

14 липня 2023 року, голові Медвинської територіальної громади Білоцерківського району Київської області та Центру надання адміністративних послуг Медвинської сільської ради за адресою: вул. Шевченка, буд. № 1, с. Медвин, Білоцерківського району, Київської області, 09751 судом було надіслано запит, відповідно до якого Богуславський районний суд Київської області просив надати інформаційну довідку про наявність (відсутність) заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Богуславі Обухівського району Київської області (а.с. 47).

Згідно листа сільського голови Медвинської сільської ради Білоцерківського району Київської області від 27.07.2023 за вих. № 02.1-06/1021, яка надійшла до суду 27.07.2023 за Вх. № 4171/23 вбачається, що в посадових осіб Медвинської сільської ради немає доступу до Спадкового реєстру через інформаційну мережу Мін`юсту щодо заведених спадкових справ та виданих свідоцтв про право на спадщину, тому інформаційну довідку про наявність (відсутніть) заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 не можуть надати (а.с. 48).

Станом на 08 вересня 2023 року від Центру надання адміністративних послуг Медвинської сільської ради відповіді на запит суду не надійшло.

Позивачем відомостей зі спадкової справи після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 суду не надано, клопотання про витребування спадкової справи не заявлялось.

Разом із тим, відомості про коло спадкоємців підлягають обов`язковому встановленню судом при вирішенні даного спадкового спору.

Суд враховує, що кожна сторона відповідно до ст. 81 ЦПК України повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ЦПК України та за ч. 5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

У випадку, коли суд має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадках, передбачених цим Кодексом, суд може з власної ініціативи в порядку ч.7 ст.81 ЦПК України витребувати докази.

Враховуючи принцип пропорційності цивільного судочинства, з метою ухвалення по справі законного рішення суд вважає необхідним відкласти розгляд справи та застосувати при вирішенні спору вимоги ч.7 ст.81 ЦПК України.

З урахуванням викладеного та керуючись ст. 81 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Відкласти розгляд справи на 26 вересня 2023 року з 11 години 00 хвилин.

Витребувати від Центру надання адміністративних послуг Медвинської сільської ради (код ЄДРПОУ 43968241, вул. Шевченка, буд. № 1, с. Медвин, Білоцерківського району, Київської області, 09751) інформаційну довідку про наявність (відсутність) заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Богуславі Обухівського району Київської області.

Витребувані документи підлягають направленню безпосередньо до суду за адресою: вул. Франка, 29-А, м. Богуслав, Обухівського району Київської області, 09701 в строк до 26 вересня 2023 року.

Відповідно до ст. 18 ЦПК України ухвала суду є обов`язковою для органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягає виконанню на всій території України.

Роз`яснити, що відповідно до ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: суддя К. С. Романенко

СудБогуславський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113812389
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —358/782/23

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Романенко К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні