Ухвала
від 26.09.2023 по справі 489/6060/13-ц
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

"26" вересня 2023 р.

Справа №489/6060/13-ц/19

Провадження №2/489/16/23

УХВАЛА

26 вересня 2023 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого судді Рум`янцевої Н.О.,

із секретарем судових засідань Войтенко К.М.,

за участю представника позивача Бовгиря О.П., представника Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Миколаївській області Квашенка С.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Миколаєві в порядку загального позовного провадження клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» про заміну позивача по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» до Товариства з обмеженою відповідальністю Укрспецторг Групп, Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Миколаївській області, Реєстраційної служби Миколаївського міського управління юстиції у Миколаївській області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Рієлтіс Плюс» про визнання прилюдних торгів недійсними, а дій державного виконавця неправомірними, та зобов`язання не вчиняти певні дії

встановив.

В провадженні Ленінського районного суду м. Миколаєва перебуває цивільна справа № 489/6060/13-ц (провадження № 2/489/31/21) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» до Товариства з обмеженою відповідальністю Укрспецторг Групп, Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Миколаївській області, Реєстраційної служби Миколаївського міського управління юстиції у Миколаївській області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Рієлтіс Плюс» про визнання прилюдних торгів недійсними, а дій державного виконавця неправомірними, та зобов`язання не вчиняти певні дії.

Від представниці позивача ОСОБА_3 надійшло клопотання про заміну позивача ТОВ «ФК «Інвестохіллс Веста» на ПАТ «Український професійний банк» оскільки ТОВ «ФК «Інвестохіллс Веста» не є іпотеко держателем предмету іпотеки по іпотечному договору від 02.04.2007, посвідченому приватним нотаріусом Миколаївського міського нотаріального округу Машковою С.М., реєстраційний номер 809, а відповідно немає жодного відношення до нежитлової будівлі-магазину, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , реалізація якої є предметом спору по дійсній справі.

У судовому засіданні представник позивача підтримав клопотання про заміну позивача ТОВ «ФК «Інвестохіллс Веста» на ПАТ «Український професійний банк».

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Ухвалою суду від 24.05.2021, замінено сторону у цивільній справі № 489/6060/13-ц (провадження 2/489/31/21) за позовом Публічного акціонерного товариства Український Професійний Банк до Товариства з обмеженою відповідальністю Укрспецторг Групп, Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Миколаївській області, Реєстраційної служби Миколаївського міського управління юстиції у Миколаївській області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Рієлтіс Плюс» про визнання прилюдних торгів недійсними, а дій державного виконавця неправомірними, та зобов`язання не вчиняти певні дії, а саме з Публічного акціонерного товариства "Український Професійний банк" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста".

Відповідно до ч.1ст.202 ЦК України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно дост. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Відповідно до ч. 1ст. 55 ЦПК Українив разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (право-попередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Ст. 514 ЦК України передбачає, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

02 березня 2020 року між Публічним акціонерним товариством «Український професійний банк» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» укладено Договір № 80/2 про відступлення прав вимоги за кредитними договорами, договорами поруки, договорами застави та договорами іпотеки фізичних осіб та фізичних осіб підприємців, відповідно до якого ПАТ «Український професійний банк» відступило ТОВ «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста», а ТОВ «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» набуло право вимоги до позичальників та/або заставодавців (іпотекодавців) та/або поручителів та/або фізичних осіб та/або фізичних осіб підприємців та/або юридичних осіб, зазначених у Додатку № 1 до цього Договору, надалі за текстом боржники, включаючи права вимоги до правонаступників боржників, спадкоємців боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки боржників за кредитними договорами та/або договорами поруки та/або договорами іпотеки (іпотечними договорами) та/або договорами застави та або договорами та/або контрактами та/або з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно реєстру у додатку № 1 до цього договору (п. 1.1 Договору).

Реєстром договорів, права вимоги за якими відступаються, та боржників за такими договорами, оформленого додатком № 1 до договору про відступлення прав вимоги за кредитними договорами, договорами поруки, договорами застави та договорами іпотеки фізичних осіб та фізичних осіб підприємців від 02.03.2020, підтверджується перехід до нового кредитора - ТОВ ФК «Інвестохіллс Веста» права вимогидо ОСОБА_1 за кредитним договором № 231 від 02.04.2007 з усіма додатковими договорами.

З огляду на зазначене, суд вважає за необхідне відмовити в задоволенні клопотання про заміну сторону позивача з Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» на Публічне акціонерне товариство "Український професійний банк", оскільки вважає, що ТОВ ФК «Інвестохіллс Веста» набуло всі права та обов`язки за кредитним договором № 231 від 02.04.2007 та договором поруки, позичальником в якому вказано ОСОБА_1 .

Керуючись ст. ст. 55 Цивільного процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» про заміну позивача по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» до Товариства з обмеженою відповідальністю Укрспецторг Групп, Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Миколаївській області, Реєстраційної служби Миколаївського міського управління юстиції у Миколаївській області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Рієлтіс Плюс» про визнання прилюдних торгів недійсними, а дій державного виконавця неправомірними, та зобов`язання не вчиняти певні дії відмовити.

Ухвала набираєзаконної силиз моментупостановлення іоскарженню непідлягає.

Суддя Н.О. Рум`янцева

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено03.10.2023
Номер документу113838602
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання прилюдних торгів недійсними, а дій державного виконавця неправомірними, та зобов`язання не вчиняти певні дії

Судовий реєстр по справі —489/6060/13-ц

Рішення від 20.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Рішення від 20.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 24.05.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 03.12.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 01.12.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 03.09.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 11.02.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 16.10.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні