Ухвала
від 02.10.2023 по справі 206/3250/23
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/3250/23

Провадження № 1-кс/206/1143/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.10.2023слідчий суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , при секретареві ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні в залі суду в м. Дніпро клопотання слідчого СУ ГУНП в Луганській області капітана поліції ОСОБА_3 , що погоджено з прокурором Луганської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів та здійснення їх виїмки по кримінальному провадженню №12023130000000845, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 16.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до листа начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 № 833/111/18/01-2023 від 17.04.2023, у зв`язку із проведенням активних бойових дій на території області Головне управління тимчасово передислоковано до м. Дніпра, а в свою чергу органи досудового розслідування ГУНП в Луганській області з 18.04.2023 дислокуються та виконують свої функції, відповідно вимог діючого законодавства України, за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтуванні вказаного клопотання зазначається, що у провадженні слідчого управління ГУНП в Луганській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023130000000845 від 16.03.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, за фактом того, що у червні 2022 року посадові особи КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", зловживаючи своїм службовим становищем в умовах воєнного стану, діючи з корисливих мотивів, скоїли розтрату бюджетних коштів в особливо великих розмірах, у змові з посадовими особами ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", під час закупівлі ліжок та лінолеуму.

Проведеним досудовим розслідуванням по вказаному кримінальному провадженню встановлено, що в ході активної фази збройної агресії російської федерації щодо України на території Луганської області (починаючи з 24.02.2022) працівники та керівництво КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » фактично самоусунулися від виконання своїх функціональних обов`язків шляхом евакуації на більш безпечні території держави, а частина медичного персоналу, яка залишилася, не могла виконувати своїх безпосередніх задач у зв`язку із активними бойовими діями та пошкодженням комунікацій на території м. Лисичанськ Луганської області, тому комунальний заклад своєї господарської діяльності не здійснював.

Разом з цим, ІНФОРМАЦІЯ_4 не зважаючи на складну ситуацію на території Луганської області, продовжувала фінансувати КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з метою повного функціонування комунального закладу.

В ході досудового розслідування встановлено, що у генерального директора КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_5 виник умисел на заволодіння коштами комунального неприбуткового підприємства, для цього директор залучив у якості посередника директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_6 .

У зв`язку з чим в червні 2022 року між КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особі генерального директора ОСОБА_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в особі директора ОСОБА_6 10.06.2022 укладено договори № 1006-1 на закупівлю ліжок на суму 876 000,00 грн. та № 1006-2 на закупівлю лінолеуму на суму 209 080,00 грн., без використання електронної системи закупівель.

КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » 14.06.2022 на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » платіжними дорученнями № 453 перерахувало 876 000,00 грн. та № 452 перерахувало 209 080,00 грн. без ПДВ.

Допитана як свідок в.о. генерального директора КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_7 , підтвердили вищевказані обставини, а також додатково зазначила, що їй не відомо чи оприбутковувались ліжка та лінолеум придбані у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », також вона пояснила, що КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у червні вже не здійснювала своєї господарської діяльності, потреби у закупівлі додаткових ліжок та лінолеуму у червні 2022 року не було.

Відповідно до отриманого листа-відповіді КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № 179 від 04.04.2023 встановлено, що матеріальні цінності (лінолеум, ліжка), не були отримані, так як з 01.04.2022 КНП згідно з наказом № 50 від 01.04.2022 року призупинило свою роботу і працівники були переведені на простій.

Згідно отриманих даних, юридична адреса реєстрації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , але фактично там вони не перебувають і не перебували, що підтверджується відповіддю з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Спрямовано наадресу ІНФОРМАЦІЯ_6 спрямовано лист щодо надання інформації та копій документів, та отримано відповідь, що 11.07.2022 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 в ІНФОРМАЦІЯ_8 перереєстрував на себе транспортний засіб Volkswagen Passat д.н.з НОМЕР_1 .

В ході досудового розслідування виникла в необхідності у проведення судової почеркознавчої експертизи.

З метою проведення повного, швидкого, об`єктивного та всебічного досудового розслідування, а також через те, що встановити обставини, що підлягають доказування та мають значення у кримінальному провадженні, а саме проведення судової почеркознавчої експертизи неможливо іншим шляхом, необхідним вбачається отримання тимчасового доступу до речей і документів, а саме документи які підписував ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_7 при перереєстрації транспортного засобу Volkswagen Passat д.н.з НОМЕР_1 . (договори, заяви, розписки та інші), що зберігаютьсяв ІНФОРМАЦІЯ_8 за адресою: АДРЕСА_3 .

Вказані відомості та документи в сукупності з іншими матеріалами мають суттєве значення для встановлення обставин кримінального провадження у зв`язку з чим виникла необхідність звернутися до суду з даним клопотанням.

Слідчий всудове засіданняне з`явився,проте надавсуду заявув котрійпросить проводити розгляд справи за його відсутності, а також зазначає, що вимоги в клопотанні підтримує та просить їх задовольнити.

Розглянувши матеріали клопотання, приходжу до висновку про задоволення клопотання про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю здійснення їх виїмки, виходячи з наступного.

Статтею 2 КПК України передбачено, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

У відповідності до ст. 91 КПК України, у кримінальному провадженні підлягають доказуванню: подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення); винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення; вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат; обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження; обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання; є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом, або підшукані, виготовлені, пристосовані або використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення . Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Відповідно до ст. 92 КПК України, обов`язок доказування обставин, передбачених ст.91 КПК України, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієїстатті,покладається наслідчого,прокурора тав установленихКПК Українивипадках -на потерпілого.

Стаття 93КПК Українипередбачає,що збираннядоказів здійснюєтьсясторонами кримінальногопровадження,потерпілим,представником юридичноїособи,щодо якоїздійснюється провадження,у порядку,передбаченому цимКодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні як знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого суді суду.

Згідно з ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, які містяться в речах і документа відноситься:

1) інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації;

2) відомості, які можуть становити лікарську таємницю;

3) відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій;

4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю;

5) відомості, які можуть становити банківську таємницю;

6) особисте листування особи та інші записи особистого характеру;

7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо;

8) персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних;

9) державна таємниця;

10) таємниця фінансового моніторингу;

11) відомості, що становлять професійну таємницю відповідно доЗакону України"Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

З наданих матеріалів вбачається, що органами досудового слідства ведеться досудове розслідування, внесено відомості в ЄДРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Дослідивши надані матеріали, слідчий суддя вважає, що слідчим доведено необхідність застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження, так як вказані документи мають істотне значення для подальшого розслідування вказаного кримінального провадження, а саме можуть містити необхідну інформацію для об`єктивного та всебічного досудового розслідування, з метою проведення судової почеркознавчої експертизи, а також встановлення особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з чим існує необхідність надання тимчасового доступу до вказаних речей і документів з можливістю ознайомитись з ними та їх вилучення (здійснити виїмку), які знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_8 за адресою АДРЕСА_3 , яку неможливо отримати іншим шляхом, суд приходить до висновку про задоволення вказаного клопотання.

Слідчий суддя приймає до уваги те, що тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом необхідний для повного, всебічного і об`єктивного розслідування обставин справи, виявлення та викриття винних, встановлення осіб та їх місцезнаходження, причетних до вчинення злочину.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 159-166, 369, 371, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Луганській області капітана поліції ОСОБА_3 , що погоджено з прокурором Луганської обласної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати групі слідчих в складі: старшого слідчоговідділу СУГУНП вЛуганській областікапітана поліції ОСОБА_8 ,заступника начальникавідділу СУГУНП вЛуганській областіпідполковника поліції ОСОБА_9 ,старшого слідчоговідділу СУГУНП вЛуганській областістаршого лейтенантаполіції ОСОБА_10 ,старшого слідчоговідділу СУГУНП вЛуганській областіпідполковника поліції ОСОБА_11 ,старшого слідчоговідділу СУГУНП вЛуганській областікапітана поліції ОСОБА_12 ,старшого слідчогов ОВСвідділу СУГУНП вЛуганській областімайора поліції ОСОБА_13 ,старшого слідчоговідділу СУГУНП вЛуганській областіпідполковника поліції ОСОБА_14 ,старшого слідчогов ОВСвідділу СУГУНП вЛуганській областімайора поліції ОСОБА_15 ,слідчого відділуСУ ГУНПв Луганськійобласті капітанаполіції ОСОБА_3 ,старшого слідчоговідділу СУГУНП вЛуганській областікапітана поліції ОСОБА_8 ,слідчого відділуСУ ГУНПв Луганськійобласті майораполіції ОСОБА_16 та слідчоговідділу СУГУНП вЛуганській областістаршого лейтенантаполіції ОСОБА_17 дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_8 за адресою: АДРЕСА_3 ,з можливістюознайомитися зними,та вилучитиїх (здійснитиїх виїмку), а саме: документи які підписував ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_7 при перереєстрації транспортного засобу Volkswagen Passat д.н.з НОМЕР_1 . (договори, заяви, розписки та інші).

Ухвала слідчогосудді дієпротягом двохмісяців здня їїпостановлення.

Ухвала слідчого судді є остаточною і відповідно до ст. 309 КПК оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСамарський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу113844715
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —206/3250/23

Ухвала від 02.10.2023

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Малихіна В. В.

Ухвала від 01.08.2023

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 01.08.2023

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 16.08.2023

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 16.08.2023

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 16.08.2023

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 16.08.2023

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 16.08.2023

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 16.08.2023

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

Ухвала від 16.08.2023

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Нестеренко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні