Ухвала
від 22.09.2023 по справі 216/6011/23
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 216/6011/23

Провадження 2/216/2360/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2023 року м. Кривий Ріг

Суддя Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Чирський Г.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Криворізької міської ради, приватного нотаріуса Криворізького районного нотаріального округу Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Ставніченко Олени Петрівни про встановлення факту належності правовстановлюючих документів та визнання права власності на спадкове майно за законом,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду із позовом про встановлення факту належності правовстановлюючих документів та визнання права власності на спадкове майно за законом.

Під час вивчення матеріалів позовної заяви встановлено, що у відкритті провадження за даним позовом слід відмовити з наступних підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.186ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Згідно зст. 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного); окремого провадження.

Справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

Згідно зістаттею 293ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо, зокрема, згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Частиною першоюстатті 1297ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Проте відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину (частина третястатті 1296 ЦК України).

Таким чином, спадкові права є майновим об`єктом цивільного права, оскільки вони надають спадкоємцям можливість успадкувати майно (прийняти спадщину), але право розпорядження нею виникає після оформлення успадкованого права власності у встановленому законом порядку.

Враховуючи зазначене, право звернення до суду за правилами позовного провадження з метою захисту порушеного права на спадщину настає в спадкоємця тільки у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину.

Такі правові позиції викладені у Постановах КЦС ВС у справах № 227/3750/19 від 22.09.2021 року, № 205/2102/19-ц від 14.04.2021 року.

Позивач як спадкоємець за законом звернулася до нотаріальної контори із заявою про оформлення спадщини, яку вона прийняла після смерті матері. Однак, при зверненні до нотаріальної контори отримала відмову у вчиненні нотаріальної дії, а саме видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, у зв`язку з розбіжностями в написанні по батькові померлої у правовстановлюючих документах, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 15.08.2023 року.

Згідно положень ст.34Закону України«Про нотаріат» видача свідоцтва про право на спадщину здійснюється нотаріусами.

Відповідно до п. 11 листа Верховного Суду України від 29 жовтня 2008 року № 19-3767/0/8-08 зазначено, що при розгляді справ про визнання права власності на спадкове майно необхідно врахувати, що за наявності правовстановлюючих документів на нього, документального підтвердження місця, часу відкриття спадщини, підстав закликання до спадкування та за відсутності спору між спадкоємцями свідоцтво про право на спадщину на підстав статей 1296,1297 Цивільного кодексу України, ст.34Закону Українивід 02вересня 1993року №3425-ХІІ«Про нотаріат» видається нотаріусами.

Згідно зіст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання права власності на майно, у разі коли це право оспорюється або не визнається, а також у разі втрати документів на право власності на майно.

З огляду на викладене, визнання права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, який має застосовуватися якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку,

Така правова позиція викладена у Постанові КЦС ВС № № 227/3750/19 від 22.09.2021 року.

Таким чином, оскільки відмова нотаріуса у видачі ОСОБА_1 свідоцтва про прийняття спадщини пов`язана виключно з тим, що існують розбіжності у написанні по батькові померлої ОСОБА_2 , а отже, у даному випадку у справі відсутній спір про право.

Тому, позивачці слід звернутися до суду з даного питання в порядкустатті 315 ЦПК України, тобто подати заяву в порядку окремого провадження.

Враховуючи наведене, вважаю, що у відкритті провадження за даною позовною заявою слід відмовити, якса не підлягає розгляду в загальному порядку цивільного судочинства.

Керуючисьст.186 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті провадженняу цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Криворізької міської ради, приватного нотаріуса Криворізького районного нотаріального округу Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Ставніченко Олени Петрівни про встановлення факту належності правовстановлюючих документів та визнання права власності на спадкове майно за законом.

Роз`яснити ОСОБА_1 право на звернення до суду в порядку окремого провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги до суду першої інстанції.

Суддя Г.М. Чирський

СудЦентрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення22.09.2023
Оприлюднено03.10.2023
Номер документу113844852
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —216/6011/23

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

ЧИРСЬКИЙ Г. М.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

ЧИРСЬКИЙ Г. М.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

ЧИРСЬКИЙ Г. М.

Постанова від 06.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Постанова від 06.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

ЧИРСЬКИЙ Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні