Ухвала
від 02.10.2023 по справі 570/4934/23
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/4934/23

Номер провадження 2-о/570/171/2023

У Х В А Л А

02 жовтня 2023 року

Рівненський районнийсудРівненськоїобласті вскладі:

судді Красовського О.О.

присяжних: Будько П.П., Мельничук С.О.

з участю: секретаря судових засідань Гречки О.В.

заявника ОСОБА_1

представника заявника - адвоката Брусніка І.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Рівне цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опікита піклування-виконавчий комітетКлеванської селищноїради Рівненськогорайону Рівненськоїобластіпро визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки над нею та призначення опікуна, -

в с т а н о в и в:

В провадженні Рівненського районного суду Рівненської області перебуває зазначена цивільна справа. Заявник просить суд призначити експертизу.

В судовому засіданні заявник клопотання підтримав. Просив його задоволити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився. Згідно поданої заяви просить справу розглядати без їх участі.

Заслухавши пояснення учасників судового засідання та дослідивши матеріали справи суд вважає, що у справі слід призначити експертизу.

Статті 103 та 105 ЦПК України (станом на час розгляду клопотання) визначають, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

За наведеного наявні підстави для задоволення заявленого клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. 103-104 ЦПК України, п. 5 ч.1 ст. 252 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Призначити усправі зазаявоюОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опікита піклування-виконавчий комітетКлеванської селищноїради Рівненськогорайону Рівненськоїобластіпро визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки над нею та призначення опікуна судову психіатричну експертизу, проведення якої доручити Рівненській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" (вул. Дубенська, 64, м. Рівне).

.

Попередити експерта за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків (ст.384 КК України).

На вирішення експертизи поставити такі питання:

- Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-які психічні захворювання?

- Чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним і стійким?

- Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок захворювання усвідомлювати свої дії та керувати ними?

Витрати з оплати експертизи покласти на державу.

Копію ухвали надіслати головному лікарю Рівненської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" для виконання.

В розпорядження експертів скерувати матеріали цивільної справи.

В разі необхідності подання експертам додаткових відомостей просимо повідомити про це суд.

Роз`яснити положенняст. 109 ЦПК Українипро наслідки ухилення від участі в експертизі, згідно якої у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Роз`яснити, що судову експертизу належить провести у найближчий можливий для цього строк без попереднього погодження цього строку з судом.

Про результати виконання даної ухвали повідомити суд негайно.

Провадження у справі зупинити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Рівненського апеляційного суду протягом 15 днів з дня проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358ЦПК України.

Суддя Красовський О.О.

Присяжні: Будько П.П.

Мельничук С.О.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено03.10.2023
Номер документу113845315
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —570/4934/23

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні