Ухвала
від 02.10.2023 по справі 915/611/22
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

02 жовтня 2023 року м. ОдесаСправа № 915/611/22Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Разюк Г.П.,

суддів: Колоколова С.І., Принцевської Н.М.

перевірив апеляційну скаргу Миколаївського національного аграрного університету

на рішення Господарського суду Миколаївської області від 21.06.2023, проголошене об 11:11:02 суддею Мавродієвою М.В. у м. Миколаєві, повний текст якого складено 30.06.2023

у справі № 915/611/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"

до Миколаївського національного аграрного університету

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг"

про стягнення заборгованості у розмірі 309704,79 грн. та

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Південно-західного апеляційного господарського суду у складі судді-доповідача Разюк Г.П., суддів Колоколова С.І., Принцевської Н.М. знаходиться справа №915/611/22 за апеляційною скаргою Миколаївського національного аграрного університету на рішення Господарського суду Миколаївської області від 21.06.2023.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 07.08.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Миколаївського національного аграрного університету на рішення Господарського суду Миколаївської області від 21.06.2023 у справі №915/611/22 та призначено розгляд справи №915/611/22 на 28 вересня 2023 року о 12:30 год.

10.08.2023 до суду надійшла заява представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" - Жигадло Ірини Борисівни, в якому заявник просить надати їй (електронна адреса zhygadlo14@gmail.com, телефон НОМЕР_1 ) можливість участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів - через систему відеоконференцзв`язку "EasyCon".

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 11.09.2023 заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" про проведення судового засідання у справі №915/611/22 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задоволено. Судове засідання у справі №915/611/22, призначене на 28.09.2023 року о 12:30 год. провести за допомогою комплексу технічних засобів та програмного забезпечення "EasyCon" в приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду в залі судових засідань №6. Надано можливість представнику Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" - Жигадло Ірині Борисівні взяти участь у судовому засіданні, призначеному на 28.09.2023 о 12:30 год. у справі №915/611/22, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за зареєстрованою на офіційному веб-порталі судової влади України (https//vkz.court.gov.ua) електронною адресою - zhygadlo14@gmail.com

18.09.2023 до суду надійшла заява представника Миколаївського національного аграрного університету - Соколік Віталія Дмитровича, в якому заявник просить надати йому (електронна адреса sokolikvd05@gmail.com, телефон НОМЕР_2 ) можливість участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів - через систему відеоконференцзв`язку "EasyCon".

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 20.09.2023 заяву представника Миколаївського національного аграрного університету про проведення судового засідання у справі №915/611/22 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задоволено. Судове засідання у справі №915/611/22, призначене на 28.09.2023 року о 12:30 год. провести за допомогою комплексу технічних засобів та програмного забезпечення "EasyCon" в приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду в залі судових засідань №6. Надано можливість представнику Миколаївського національного аграрного університету - Соколік Віталію Дмитровичу взяти участь у судовому засіданні, призначеному на 28.09.2023 о 12:30 год. у справі №915/611/22, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за зареєстрованою на офіційному веб-порталі судової влади України (https//vkz.court.gov.ua) електронною адресою - sokolikvd05@gmail.com

При здійсненні правосуддя суд має виходити з необхідності дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених в ст. 2, 4 Господарського процесуального кодексу України стосовно забезпечення права сторін на розгляд справ у господарському суді після їх звернення до нього у встановленому порядку, гарантованому чинним законодавством та всебічно забезпечити дотримання справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спорів з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Разом з тим, згідно наказу голови Південно-західного апеляційного господарського суду від 22.09.2023 № 194-в суддя-учасник колегії Принцевська Н.М. з 26.09.2023 по 29.09.2023 перебувала у відпустці, у зв`язку з чим судове засідання в режимі відеоконференції у призначений день та час не відбулось.

Згідно з приписами ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожній фізичній або юридичній особі гарантується право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Європейський суд з прав людини щодо критеріїв оцінки розумності строку розгляду справи визначився, що строк розгляду має формувати суд, який розглядає справу. Саме суддя має визначати тривалість вирішення спору, спираючись на здійснену ним оцінку розумності строку розгляду в кожній конкретній справі, враховуючи її складність, поведінку учасників процесу, можливість надання доказів тощо.

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід вважати строк, який необхідний для вирішення справи відповідно до вимог матеріального та процесуального законів.

При цьому, Європейський суд з прав людини зазначає, що розумність тривалості провадження повинна визначатися з огляду на обставини справи та з урахуванням таких критеріїв: складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також ступінь важливості предмета спору для заявника (рішення Європейського суду з прав людини у справах "Савенкова проти України" від 02.05.2013, "Папазова та інші проти України" від 15.03.2012).

Європейський суд щодо тлумачення положення "розумний строк" в рішенні у справі "Броуган та інші проти Сполученого Королівства" роз`яснив, що строк, який можна визначити розумним, не може бути однаковим для всіх справ, і було б неприродно встановлювати один строк в конкретному цифровому виразі для усіх випадків. Таким чином, у кожній справі виникає проблема оцінки розумності строку, яка залежить від певних обставин.

Положеннями статті 120 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою; виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Згідно з частиною другою статті 281 Господарського процесуального кодексу України процедурні питання, пов`язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

З огляду на зазначене, а також враховуючи встановленого ст. 273 Господарського процесуального кодексу України для розгляду апеляційної скарги, з метою забезпечення законних прав та інтересів усіх учасників судового процесу, повного, об`єктивного та всебічного розгляду справи, судова колегія, враховуючи приписи пункту 2 частини п`ятої статті 13 Господарського процесуального кодексу України, вважає за необхідне розглянути справу №915/611/22 у "розумний строк", тобто такий, що є об`єктивно необхідним для виконання основного завдання господарського судочинства - справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спору.

Відповідно до частини третьої статті 216 Господарського процесуального кодексу України про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні; учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами.

Відповідно до ч.ч.1-4 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

З метою дотримання розумних строків розгляду апеляційної скарги Миколаївського національного аграрного університету на рішення Господарського суду Миколаївської області від 21.06.2023 у справі №915/611/22 колегія суддів вважає за необхідне визначити іншу дату та час проведення судового засідання у цій справі в режимі відеоконференції, з урахуванням технічних можливостей у суді та з використанням системи відеоконференцзв`язку "EаsyCon", забезпечивши участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами суду представників Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" - Жигадло Ірини Борисівни та Миколаївського національного аграрного університету - Соколік Віталія Дмитровича.

На підставі ст. ст. 2,13, 120, 121, 197, 216, 232-235, 270, 273, 281 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Продовжити розгляд апеляційної скарги Миколаївського національного аграрного університету на рішення Господарського суду Миколаївської області від 21.06.2023 на розумний строк.

2. Повідомити учасників справи про те, що судове засідання у справі №915/611/22 відбудеться 09.11.2023 о 14:00 год. в режимі відеоконференції за допомогою комплексу технічних засобів та програмного забезпечення "EasyCon" в приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду в залі судових засідань №6.

3. Надати можливість представнику Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" - Жигадло Ірині Борисівні взяти участь у судовому засіданні, призначеному на 09.11.2023 о 14:00 год. у справі №915/611/22, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за зареєстрованою на офіційному веб-порталі судової влади України (https//vkz.court.gov.ua) електронною адресою - zhygadlo14@gmail.com

4. Надати можливість представнику Миколаївського національного аграрного університету - Соколік Віталію Дмитровичу взяти участь у судовому засіданні, призначеному на 09.11.2023 о 14:00 год. у справі №915/611/22, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за зареєстрованою на офіційному веб-порталі судової влади України (https//vkz.court.gov.ua) електронною адресою - sokolikvd05@gmail.com

5. Роз`яснити представникам Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" - Жигадло Ірині Борисівні та Миколаївського національного аграрного університету - Соколік Віталію Дмитровичу, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо, несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

6. Адвокатам, законним представникам сторін при з`явленні у судове засідання обов`язково мати належним чином засвідчені копії довіреностей для залучення останніх до матеріалів справи, посвідчення, ордер.

7. Довести до відома учасників справи, що їх явка в судове засідання є необов`язковою. З урахуванням воєнного стану в Україні колегія суддів роз`яснює про право сторін подати заяви про розгляд справи за їх відсутності, а також про право сторін брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку статті 197 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Разюк Г.П.

Суддя Колоколов С.І.

Суддя Принцевська Н.М.

Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113854361
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 309704,79 грн. та

Судовий реєстр по справі —915/611/22

Постанова від 09.11.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Рішення від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Мавродієва М.В.

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Мавродієва М.В.

Ухвала від 03.05.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Мавродієва М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні