Ухвала
від 29.09.2023 по справі 922/496/22
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

29 вересня 2023 року м. Харків Справа № 922/496/22

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Істоміна О.А., суддя Попков Д.О., суддя Стойка О.В.

розглянувши клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів та призначення обстеження, необхідних для проведення експертизи № 23075

за апеляційною скаргою Харківської обласної прокуратури (вх.988Х/3) на рішення Господарського суду Харківської області від 24.04.2023

у справі №922/496/22 (суддя Рильова В.В., повний текст рішення підписано 28.04.2023)

за позовом Керівника Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова, м.Харків

в інтересах держави, в особі Харківської міської ради, м.Харків

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ріелті Некст", м.Харків

за участю третьої особи особа , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Державний реєстратор Дергачівської міської ради Зоткін Сергій Володимирович, м.Дергачі Харківської області

про скасування рішень державного реєстратора, зобов`язання повернути земельну ділянку

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 23.07.2023 у справі №922/496/22 клопотання ТОВ Ріелті Некст про призначення судової будівельно-технічної експертизи задоволено.

Призначено у справі №922/496/22 судову інженерно-технічну (будівельно-технічну) експертизу, проведення якої доручено експертам Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Заслуженого професора М.С. Бокаріуса».

На вирішення судових експертів поставлено наступні питання:

- чи відповідає розроблена проектна документація з будівництва житлового комплексу «Urban City» на земельній ділянці загальною площею 1.8662 га, кадастровим номером 6310136900:01:022:0026, розташованій за адресою: м. Харків, просп. Героїв Харкова (колишня назва просп. Московський), 118, вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП тощо)? Якщо не відповідає, то в чому полягають невідповідності?

- чи відповідає розроблена проектно-кошторисна документація щодо об`єктів літ. «АЧ» та літ. «АЮ» по просп. Героїв Харкова (колишня назва просп. Московський), 118 у м.Харкові вимогам нормативно правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП тощо)? Якщо не відповідає, то в чому полягає невідповідність?

- до якого виду робіт (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт тощо) належать фактично виконані будівельні роботи об`єктів літ. «АЧ» та літ. «АЮ» по просп. Героїв Харкова (колишня назва просп. Московський), 118 у м. Харкові?

Попереджено експертів про кримінальну відповідальність, передбачену статтями 384, 385 Кримінального кодексу України, за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Для проведення експертизи матеріали справи №922/496/22 разом з ухвалою направлено до експертної установи Національному науковому центру «Інститут судових експертиз ім. Заслуженого професора М.С. Бокаріуса» (вулиця Залютинська, 8, Харків, Харківська область, Україна, 61177; Код ЄДРПОУ 02883133).

Оплату за проведення судової експертизи покладено на відповідача ТОВ "Ріелті Некст".

Провадження у справі № 922/496/22 зупинено на час проведення експертизи.

25.09.2023 на адресу Східного апеляційного господарського суду від Національного наукового центру Інститут судових експертиз ім. Заслуженого професора М.С. Бокаріуса надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів та призначення обстеження, необхідних для проведення експертизи № 23075 у якому експерт просить:

1. Розглянути питання щодо уточнення призначеної експертизи, а саме можливості призначення комісійної експертизи у відповідності до ст. 105 ГПК України та п 1.2.14. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, у зв`язку із великою площею об`єкту дослідження (більше 2500 кв.м).

2. Надати технічний паспорт на обєкти нерухомого майна: літ. АЧ та літ. АЮ по пр. Героїв Харкова (раніше пр. Московському), 118 в м.Харкові.

3. Надати договір на розробку проекту на будівництво (реконструкцію) об`єкту нерухомого майна житловий комплекс "Urban City" по пр. Героїв Харкова (раніше пр. Московському), 118 в м.Харкові.

4. Надати завдання на проектування об`єкту нерухомого майна житловий комплекс "Urban City" за вищевказаною адресою.

5. Надати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки для будівництва (реконструкцію) по об`єкту нерухомого майна житловий комплекс "Urban City" за вищевказаною адресою.

6. Надати проектну документацію на будівництво (реконструкцію) по обєкту нерухомого майна (ЖК "Urban City") (стадія П) за вищевказаною адресою (в повному обсязі).

7. Надати проектну документацію на будівництво (реконструкцію) по обєкту нерухомого майна (ЖК "Urban City") (стадія Р) за вищевказаною адресою (в повному обсязі).

8. Надати експертний звіт щодо розгляду проекту по об`єкту нерухомого майна житловий комплекс "Urban City" за вищевказаною адресою (в повному обсязі).

9. Надати договір на виконання будівельних робіт на об`єкті нерухомого майна житловий комплекс "Urban City" за вищевказаною адресою.

10. Надати виконавчу документацію (акти виконаних робіт, акти на приховані роботи, журнал ведення робіт, журнали авторського та технічного нагляду) по об`єкту нерухомого майна житловий комплекс "Urban City" за вищевказаною адресою.

11. Надати договір оренди земельної ділянки з кадастровим номером 6310136900:01:022:00256.

12. Забезпечити прибуття, належні умови праці, а також безперешкодне обстеження об`єкту дослідження по прт Героїв Харкова (раніше пр. Московському) в, 118 в м.Харкові. Обстеження буде проводитись після надання додаткових матеріалів та оплати. Дату обстеження узгодити з експертом за тел. (057) 780 10 81.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 13 Закону України "Про судову експертизу", якою визначено права експерта, передбачено, що незалежно від виду судочинства судовий експерт має право подавати клопотання про надання додаткових матеріалів, якщо експертиза призначена судом або органом досудового розслідування або ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи.

Відповідно до ч.6 ст.69 Господарського процесуального кодексу України експерт, оскільки це необхідно для надання висновку, має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст.102 Господарського процесуального кодексу України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Згідно з пунктом 2.3 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 №53/5, експерту заборонено самостійно збирати матеріали, які підлягають дослідженню.

Згідно зі ч.3 ст.81 ГПК України у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Відповідно до ч.6-8 ст.81 ГПК України, будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду, при цьому, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів розглядається господарським судом після поновлення провадження у справі; за необхідності для розгляду такого клопотання суд може витребувати матеріали справи з експертної установи, а також повідомити учасників судового процесу про час і місце проведення відповідного судового засідання. Після розгляду клопотання провадження у справі знову зупиняється, а матеріали справи, якщо вони витребовувалися судом, надсилаються до експертної установи.

Приймаючи до уваги, що у справі № 922/496/22 призначено судову інженерно-технічну (будівельно-технічну) експертизу, проведення якої доручено експертам Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Заслуженого професора М.С. Бокаріуса» відповідно до ухвали Східного апеляційного господарського суду від 23.07.2023, суд вважає за необхідне призначити до розгляду клопотання експерта у судовому засіданні.

Відповідно до ст.230 ГПК України, провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу.

З огляду на необхідність розгляду клопотання експерта, колегія суддів вважає за необхідне поновити провадження у справі №922/496/22.

На підставі викладеного, керуючись статтями 81, 102, 177, 230, 234 ГПК України, Східний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

Поновити провадження у справі № 922/496/22 для розгляду клопотання судового експерта.

Клопотання судового експерта призначити до розгляду у приміщенні Східного апеляційного господарського суду на "05" жовтня 2023 р. о 10:00 год., за адресою: 61058, м. Харків, проспект Незалежності, 13, 1-й поверх, зал засідань № 131.

Запропонувати учасникам справи надати письмові пояснення стосовно клопотання судового експерта щодо уточнення призначеної експертизи, а саме можливості призначення комісійної експертизи у відповідності до ст. 105 ГПК України та п 1.2.14. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, у зв`язку із великою площею об`єкту дослідження (більше 2500 кв.м).

Явку сторін в судове засідання визнати не обов`язковою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Інформацію у справі, що розглядається, можна отримати за веб-адресою https://court.gov.ua/fair/ та https://eag.court.gov.ua/sud4875/.

Головуючий суддя О.А. Істоміна

Суддя Д.О. Попков

Суддя О.В. Стойка

Дата ухвалення рішення29.09.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113854584
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про припинення права користування земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —922/496/22

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Ухвала від 29.09.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Ухвала від 23.08.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Ухвала від 24.07.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Ухвала від 29.05.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Рішення від 24.04.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 30.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні