Ухвала
від 25.09.2023 по справі 554/5612/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 25.09.2023Справа № 554/5612/23 Провадження № 1-кс/554/11972/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.09.2023 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 ,

розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері транспорту слідчого відділу Полтавського РУП ГУ НП в Полтавській області лейтенанта поліції ОСОБА_2 , в рамках досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023172060000082 від 14.06.2023 за ч.1, ч. 2 ст. 364 КК України про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчими СВ Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023172060000082 від 14.06.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1, ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що рішенням п`ятої сесії сьомого скликання Полтавської міської ради від 16.06.2016 затверджено редакцію Статуту Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання».

Згідно пункту 1.4 Розділу 1 Засновником школи є Полтавська міська рада (надалі Засновник). Майно Комунального закладу «Полтавськадитячо-юнацькаспортивна школа№ 3з плавання» належить на праві комунальної власності територіальній громаді м. Полтава в особі Полтавської міської ради. Комунальний заклад «Полтавськадитячо-юнацькаспортивна школа№ 3з плавання» підпорядковується управлінню у справах сім`ї, молоді та спорту виконавчого комітету Полтавської міської ради, яке є уповноваженим органом управління. Засновник здійснює фінансування школи, її матеріально - технічне забезпечення, надає необхідні будівлі, інженерні комунікації, обладнання, встановлює їх статус, організовує будівництво і ремонт приміщень, їх господарське обслуговування, здійснює фінансування участі вихованців школи у змаганнях.

Комунальний заклад «Полтавськадитячо-юнацькаспортивна школа№ 3з плавання» є юридичною особою, яка має рахунки в банківських установах та Управлінні державної казначейської служби України у міст Полтаві Полтавської області: печатку, штамп, бланки зі своєю, назвою, ідентифікаційний код ( пункт 1.3 Розділу 1).

Місце знаходження Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» - Україна, 36020, м. Полтава, вул. Європейська, 9-а.

Згідно 5 розділу Статуту Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» ( до рішення п`ятої сесії сьомого скликання Полтавської міської ради від 16.06.2016) далі за текстом Статуту, На посаду директора спортивної школи призначається особа, яка є громадянином України, має вищу освіту з фізичного виховання і спорту за ступенем "магістр", стаж роботи у закладах та організаціях фізкультурно-спортивної спрямованості не менше як три роки.

Здійснює загальне керівництво спортивною школою, забезпечує раціональний добір і розстановку кадрів, забезпечує створення належних умов для підвищення фахового рівня працівників; забезпечує та контролює проведення навчально-тренувальної та спортивної роботи, несе відповідальність перед Засновником (власником) за її результати; забезпечує додержання вимог охорони здоров`я, антидопінгового законодавства, праці і господарської діяльності, санітарно- гігієнічних, протипожежних норм і норм техніки безпеки та несе за це відповідальність; розпоряджається в установленому порядку майном і коштами спортивної школи, укладає угоди для виконання Статутної діяльності, відкриває рахунки в установах банків або в територіальних органах Державної казначейської служби України у м. Полтаві Полтавської області; видає у межах своїх повноважень накази та розпорядження і контролює їх виконання, затверджує посадові інструкції працівників; приймає на роботу і звільняє з роботи тренерів-викладачів та інших фахівців відповідно до законодавства ( п.п. 5.1, 5.2, 5.3, 5.4 Розділу 5 Статуту).

Згідно п.п. 5.5 Розділу 5 Статуту несе відповідальність за виконання покладених на Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» завдань, за результати фінансово господарської діяльності, стан і збереження будівель та іншого майна, переданого в користування і володіння Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання».

Пунктом 5.6 Розділу 5 Статуту без довіреності представляє Комунальний заклад «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» у відносинах з вітчизняними та закордонними підприємствами, установами й організаціями, фізичними особами, здійснює в Україні і за її межами різні юридичні дії, видає довіреності в межах своєї компетенції.

Згідно Наказу №206-К від 26.12.2018 Управління у справах сім`ї, молоді та спорту виконавчого комітету Полтавської міської ради продовжено дію контракту з ОСОБА_3 , директором Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання», з 27.12.2018 по 30.11.2020.

Відповідно до загальних положень посадової інструкції директора Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання», затвердженої 01.04.2021 Начальником Управління у справах фізичної культури та спорту Полтавської міської ради, визначено :

1.1. Управління у справах фізичної культури та спорту Полтавської міської ради (далі-Управління) є уповноваженим органом для Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання».

1.2. Директор Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» призначається на посаду і звільняється з посади наказом начальника Управління у справах фізичної культури спорту Полтавської міської ради шляхом укладання контракту на визначений термін, відповідно до чинного законодавства України. Начальник Управління здійснює контроль за всіма видами діяльності Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання».

1.3. На посаду директора Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» призначається особа, яка є громадянином України, має вищу освіту за спеціальністю фізична культура і спорт, освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст», «магістр», стаж роботи за фахом не менше 3 роки, знає державну мову вiльно володіє комп`ютерною

технікою в обсягах, необхідних для виконання службових обов`язків.

1.4. Директор Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» безпосередньо підпорядкований начальнику Управління у справах фізичної культури та спорту Полтавської міської ради. У разі відсутності безпосереднього керівника, директор Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» підпорядковується заступнику начальника Управління у справах фізичної культури та спорту Полтавської міської ради.

У разі відсутності директора Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» його обов`язки тимчасово виконує заступник директора з навчально-тренувальної роботи.

1.5. Директор Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» повинен знати та керується: Конституція України, Закони України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, нормативно-правові документи, накази Мінмолодьспорт України, МОН, інших центральних органів виконавчої влади, рішеннями місцевих органів виконавчої самоврядування, положення про дитячо-юнацьку спортивну школу, статут школи, правила та норми охорони праці та протипожежного захисту, трудове законодавство.

Зокрема, посадовими обов`язками визначені завдання та обов`язки директора Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» відповідно до яких:

2.1. Директор Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» безпосередньо здійснює виконання завдань, покладених Статутом.

2.6. Забезпечує додержання вимог охорони здоров`я, антидопінгового законодавства, праці і господарської діяльності, санітарно-гігієнічних, протипожежних норм і норм техніки безпеки та несе за це відповідальність.

2.7. Представляє спортивну школу на підприємствах, в установах, організаціях та органах влади.

2.8. Розпоряджається в установленому порядку майном і коштами спортивної школи, укладає угоди, відкриває рахунки в установах банків або органах Державного казначейства.

2.9. Видає у межах своїх повноважень накази та розпорядження і

контролює їх виконання; затверджує посадові інструкції працівників.

2.14. Hece відповідальність за виконання покладених на Комунальний заклад «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» завдань, за результати фінансово-господарської діяльності, стан і збереження будівель та іншого майна, переданого в користування, і володіння Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» та підтримує приміщення, обладнання спортивної школи в за належному стані.

2.15. В установленому порядку за погодженням із засновником

затверджує структуру і штатний розпис Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання», контролює додержання виконавчої та фінансової дисципліни.

2.16. Контролює ведення балансового обліку, використання коштів за цільовим призначенням Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання».

2.19. Сприяє впровадженню нових форм і методів господарювання.

2.21. Зобов`язаний контролювати організацію документообігу в Комунальному закладі «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» з метою поліпшення умов праці та звітності.

2.25. Відповідає за своєчасне надання і достовірність звітності в Управління та інші контролюючи органи про діяльність Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання».

2.26. Виконує умови Колективного договору, Контракту і несе персональну відповідальність за його невиконання відповідно до чинного законодавства України.

Також в межах посадових обов`язків директор Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» має право:

3.1. Діяти від імені Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання», представляти інтереси закладу у взаємовідносинах з іншими установами, організаціями й органами державної влади.

3.5. Брати участь у підготовці проектів наказів, інструкцій, розпоряджень, а також кошторисів, договорів і інших документів, зв`язаних з діяльністю Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання».

3.6. У межах своєї компетенції підписувати і візувати документи.

3.11. Отримання відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, незалежно від їх підпорядкування та форм власності, об`єднань громадян, окремих осіб, матеріалів та інформації, необхідної для виконання своїх службових обов`язків.

Посадовими обов`язками на директора Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» покладена відповідальність, а саме:

4.1. За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, передбачених даною посадовою інструкцією, - у межах, визначених чинним трудовим законодавством України.

4.2. За правопорушення, здійснені в процесі виконання своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним і цивільним законодавством України.

4.4. Бездіяльність або невикористання наданих йому прав при виконанні ними своїх посадових обов`язків.

Таким чином, відповідно до вищевикладеного, ОСОБА_3 , будучи директором Комунального закладу «Полтавська дитячо-юнацька спортивна школа № 3 з плавання» обіймаючи посаду пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України, є службовою особою і суб`єктом, на якого, відповідно до пункту ч. 1 ст. 3 поширюється діяЗакону України «Про запобігання корупції».

Пунктом 6 ч.1 ст.7 Бюджетного кодексу України закріплено принцип ефективності та результативності, який передбачає, що при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення цілей, запланованих на основі національної системи цінностей і завдань інноваційного розвитку економіки, шляхом забезпечення якісного надання публічних послуг при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів та досягнення максимального результату при використанні визначеного бюджетом обсягу коштів.

Таким чином, ОСОБА_3 підозрюється у вчиненні зловживання службовим становищем, а саме умисному, з метою одержання неправомірної вигоди для інших юридичних осіб використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки, тобто у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Санкція ч.2ст.364КК Українипередбачає відповідальністьу вигляді позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п`ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На даний час у слідства виникла необхідність у накладенні арешту на рухоме майно, яке належить на праві приватної власності ОСОБА_3 , з метою збереження рухомого майна, недопущення його відчудження та в подальшому.

На даномуетапі досудовогорозслідування увказаному кримінальномупровадженні вважаєтьсявиправдане такевтручання управа таінтереси власникамайна вособі ОСОБА_4 , з метоюнедопущення відчудженнямайна тазабезпечення можливої конфіскації майна.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об?єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна № 347075760 від 19.09.2023, власником:

- житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1452492653240).

- земельної ділянки кадастровий номер 5324086904:04:001:0012 площею 0,267 га для ведення особистого селянського господарства за адресою Полтавська область, Полтавський район, с. Глухове (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1452566153240);

- земельної ділянки кадастровий номер 5324086904:04:001:0011 площею 0,2499 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) за адресою Полтавська область, Полтавський район, с. Глухове (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1452532453240) є ОСОБА_3 .

Згідно до інформаційної довідки регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Полтавській області ОСОБА_3 належить легковий автомобіль VOLKSWAGEN GOLF, д.н.з. НОМЕР_1 , 2004 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 , що належить підозрюваному ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, вимоги підтримав та прохав задовольнити.

Клопотання розглянуто за відсутності власника майна.

Дослідивши матеріали справи, приходжу до наступного.

Згідно п. 7 ч. 2ст. 131 КПК України, заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна. Відповідно до ч. 5ст. 132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно вимог п. 1 ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

За змістом ч. 3ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цьогоКодексу, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним уст. 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 1ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.2ст.173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу).

Згідно ч. 11ст. 170 КПК України, заборона на використання майна, а також заборона розпоряджатися таким майном можуть бути застосовані лише у випадках, коли їх незастосування може призвести до зникнення, втрати або пошкодження відповідного майна або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

На виконання вимог ч.1ст.173 КПК Українислідчий довів необхідність арешту майна, а також наявність ризиків, передбачених ч.1ст.170 КПК України.

Приймаючи до уваги викладене, з метою повноти, всебічності та неупередженого розслідування кримінального провадження, необхідно накласти арешт (заборону на відчудження та розпорядження) майна. Як правило, арешт майна полягає у забороні на відчудження майна, а також заборону розпоряджатися таким майном, так як незастосування заборони може призвести до зникнення майна. В даному випадку у разі не накладення заборони (арешту) на рухоме майно, що належить на праві приватної власності підозрюваному ОСОБА_4 може призвести до його відчудження, що перешкодить повному та неупередженому проведенню досудового розслідування по кримінальному провадженню та в подальшому можливу конфіскацію майна.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 117, 131, 132, 167, 170-173, 175, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити

Накласти арешт на об?єкт рухомого майна, з позбавленням права розпоряджання та відчуження, а саме легковий автомобіль VOLKSWAGEN GOLF, д.н.з. НОМЕР_1 , 2004 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 , що належить підозрюваному ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Накласти арешт на об?єкт нерухомого майна, з позбавленням права розпоряджання та відчуження, а саме житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1452492653240), що належить підозрюваному ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Накласти арешт на об?єкт нерухомого майна, з позбавленням права розпоряджання та відчуження, а саме:

земельної ділянки кадастровий номер 5324086904:04:001:0012 площею 0,267 га для ведення особистого селянського господарства за адресою Полтавська область, Полтавський район, с. Глухове (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1452566153240);

земельної ділянки кадастровий номер 5324086904:04:001:0011 площею 0,2499 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) за адресою Полтавська область, Полтавський район, с. Глухове (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1452532453240), що належать підозрюваному ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду на протязі 5 днів з моменту проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу113859171
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —554/5612/23

Ухвала від 14.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 17.10.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 29.09.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 01.09.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 25.08.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 25.08.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 27.06.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні