Постанова
від 05.09.2023 по справі 917/14/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури

05.09.23 Справа № 917/14/23

Суддя господарського суду Полтавської області Ореховська О.О., при секретарі судового засідання Кобець Н.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 917/14/23

за заявою Головного управління ДПС у Полтавській області, м.Полтава, вул. Європейська, 4 , код ЄДРПОУ ВП 44057192

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта-АУД", м.Полтава, вул. Кагамлика, буд. 64, код ЄДРПОУ 41064275

про банкрутство

За участі представників учасників провадження - згідно протоколу судового засідання

В судовому засіданні постановлено вступну та резолютивну частини даної постанови відповідно до ст. 233 Господарського процесуального кодексу України. Зважаючи на те, що постанова у справі про банкрутство, в якій вирішуються питання по суті, фактично є рішенням суду, повний текст постанови суду буде виготовлено протягом 10 днів з дня проголошення вступної і резолютивної частин постанови.

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС у Полтавській області (далі - ГУ ДПС у Полтавській області, заявник, ініціюючий кредитор) звернулось до Господарського суду Полтавської області із заявою (вх. №15/23 від 02.01.2023) про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта - АУД" (далі - ТОВ "Дельта -АУД", боржник) у відповідності до Кодексу України з питань банкрутства.

Згідно Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.01.2023 дану заяву було передано на розгляд судді Ореховській О.О.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 09.01.2023 заяву ГУ ДПС у Полтавській області про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Дельта -АУД" прийнято судом до розгляду; призначено підготовче засідання суду на 24.01.2023; зобов`язано заявника надати додаткові відомості (за їх наявності), необхідні для вирішення питання про відкриття провадження у справі про банкрутство; зобов"язано боржника надати відзив на заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство; заборонено боржнику - ТОВ "Дельта -АУД" приймати рішення про ліквідацію, реорганізацію боржника.

Згідно ухвали Господарського суду Полтавської області від 24.01.2023 підготовче засідання суду відкладено на 07.03.2023.

За результатами підготовчого засідання ухвалою Господарського суду Полтавської області від 07.03.2023:

- відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ "Дельта-АУД" (м. Полтава, вул. Кагамлика, буд. 64, код ЄДРПОУ 41064275);

- визнано кредиторські вимоги Головного управління ДПС у Полтавській області (м. Полтава, вул. Європейська, 4 , код ЄДРПОУ ВП 44057192 ) у розмірі 30 489 616,40грн основного боргу;

- введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника - ТОВ "Дельта АУД";

- введено процедуру розпорядження майном боржника - ТОВ "Дельта АУД" (код ЄДРПОУ 41064275) та призначено розпорядником майна ТОВ "Дельта АУД" арбітражного керуючого Бугаєнка Андрія Анатолійовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1343 від 23.08.2013) з наданням йому повноважень відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства;

- встановлено основну грошову нагороду арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна ТОВ "Дельта-АУД" (м. Полтава, вул. Кагамлика, буд. 64, код ЄДРПОУ 41064275) із розрахунку трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

- з метою виявлення усіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника постановлено здійснити офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Дельта-АУД" шляхом офіційного оприлюднення оголошення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України.

- зобов`язано розпорядника майна повідомити орган державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника та знаходженням його майна про введення мораторію на задоволення вимог кредиторів (докази повідомлення зобов"язано надати господарському суду);

- зобов`язано розпорядника майна подати до господарського суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів, письмові нормативно-обґрунтовані пояснення щодо складеного реєстру по кожному з кредиторів, витяги з державних реєстр заборон щодо майна боржника, а також, при наявності, письмові заперечення боржника щодо вимог кредиторів), докази повідомлення кредиторів про дату проведення попереднього засідання суду ( строк подання вказаних відомостей не може перевищувати одного місяця та 20 днів після дати проведення підготовчого засідання суду.

- зобов`язано розпорядника майна скласти та подати на затвердження господарського суду реєстр вимог кредиторів ( строк подання реєстру не може перевищувати одного місяця та 20 днів після дати проведення підготовчого засідання суду).

- призначено розгляд справи в попередньому засіданні призначити на 20.04.2023;

- постановлено вжити заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

- зобов`язано розпорядника майна провести інвентаризацію майна боржника не пізніше двох місяців, а в разі значного обсягу майна боржника - трьох місяців після дати проведення підготовчого засідання (акт інвентаризації надати суду). За можливості проведення санації боржника надати план санації останнього.

З метою виявлення усіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника суддею Ореховською О.О. здійснено офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Дельта-АУД" на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України (дата публікації 07.03.2023).

Після офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Дельта-АУД" заяви кредиторів з грошовими вимогами до боржника до суду не надходили.

Таким чином, до реєстру вимог кредиторів ТОВ "Дельта-АУД" розпорядником майна включено кредиторські вимоги лише ініціюючого кредитора - Головного управління ДПС у Полтавській області в сумі 30 489 616,40грн основного боргу, визнані за результатами підготовчого засідання згідно ухвали Господарського суду Полтавської області від 07.03.2023, а також 26 840,00грн судового збору, сплаченого кредитором при зверненні до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство боржника (Реєстр вимог кредиторів - а.с. 109-111 т. 1).

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 20.04.2023, винесеної за результатами попереднього засідання, судом :

- зобов`язано розпорядника майна протягом 10 днів з дня постановлення даної ухвали письмово повідомити кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, уповноважену особу працівників боржника та уповноважену особу засновників (учасників, акціонерів) боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організувати їх проведення;

- зобов`язано розпорядника майна протягом 10 днів з дня постановлення даної ухвали надати суду документальні докази направлення всім конкурсним кредиторам письмового повідомлення листом з описом вкладення про місце і час проведення зборів кредиторів;

- зобов`язано розпорядника майна надати суду у строк до 13.06.2023 надати: аналіз фінансово майнового стану боржника; звіт розпорядника майна в процедурі розпорядження майном про нарахування та виплату грошової винагороди за підсумками процедури розпорядження майном; документальні докази схвалення звіту арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди за підсумками процедури розпорядження майном кредиторів; документальні докази звітування не менше одного разу на два місяці про нрахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого комітету кредиторі.

- встановлено дату проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів - 19.05.2023;

- зобов`язано збори кредиторів у строк до 13.06.2023 надати суду відповідне рішення прийняте на загальних зборах кредиторів (протокол зборів кредиторів надати суду) за результатами розгляду на зборах проведеного розпорядником майна аналізу фінансово-майнового стану боржника про перехід до наступних судових процедур (процедури санації, ліквідації).

- встановлено дату підсумкового засідання суду, на якому буде постановлено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство, чи ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду у справі № 917/14/23 - 08.11.2022.

Від розпорядника майна з супровідним листом за вх. № 0720 від 29.05.2023 надійшли: аналіз фінансово-господарського стану боржника, матеріали щодо інвентаризації боржника; протокол засідання зборів кредиторів від 19.05.2023; журнал реєстрації учасників зборів кредиторів; докази направлення повідомлення про проведення зборів кредиторів; звіт розпорядника майна від 19.05.2023 з документами на підтвердження обставин викладених у звіті; звіти розпорядника майна про нарахування основної грошової винагороди та відшкодування витрат; реєстр вимог кредиторів.

В судовому засіданні 13.06.2023 оголошено перерву до 05.09.2023.

Учасники у справі повідомлені про час, дату та місце проведення судового згідно ухвали суду від 13.06.2023. Зазначена ухвала суду надіслана ініціюючому кредитору та розпоряднику майна в їх електронні кабінети підсистеми "Електронний суд" (довідки про доставку електронного листа, а.с. 119,120 т. 2), боржнику - на його електронну адресу (лист від 20.06.2023, а.с. 118 т. 2).

Також, ухвала господарського суду Полтавської області від 13.06.2023 по даній справі розміщена в Єдиному Державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua). Відповідно до Закону України "Про доступ до судових рішень" судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України. Загальний доступ до судових рішень на офіційному веб-порталі судової влади України забезпечується з дотриманням вимог статті 7 цього Закону. Для реалізації права доступу до судових рішень, внесених до Реєстру, користувачу надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин.

Отже, учасники у справі про банкрутство, в т.ч. і боржник, були обізнані про дату, час та місце проведення судового засідання по даній справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства неявка в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про час і місце такого засідання, не перешкоджає провадженню у справі.

При прийнятті даної постанови суд виходить з наступного.

Згідно з ч. 5 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства до компетенції зборів кредиторів належить прийняття рішення про: 1) обрання голови комітету; 2) скликання зборів кредиторів; 3) звернення до господарського суду з вимогою про визнання правочинів (договорів) боржника недійсними на будь-якій стадії процедури банкрутства; 4) звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого, припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення іншого арбітражного керуючого; 5) надання згоди на продаж майна боржника (крім майна, що є предметом забезпечення) та погодження умов продажу майна боржника (крім майна, що є предметом забезпечення) у процедурі санації відповідно до плану санації або у процедурі ліквідації банкрута; 6) внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника; 7) інші питання, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства до закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів приймають одне з таких рішень: схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно з ч. 3 ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства у підсумковому засіданні господарський суд ухвалює одне з таких судових рішень:

- ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом;

- ухвалу про введення процедури санації та затвердження плану санації у разі схвалення плану санації боржника зборами кредиторів та погодження його забезпеченими кредиторами в порядку, встановленому цим Кодексом;

- постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури;

- ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство.

Матеріали справи свідчать, що на виконання приписів Кодексу України з процедур банкрутства та вимоги суду розпорядником майна скликано та 19.05.2023 проведено збори кредиторів ТОВ "Дельта-АУД", результати яких оформлено Протоколом зборів кредиторів ТОВ "Дельта-АУД" від 19.05.2023 (а.с 106-108 т. 2). На порядок денний зазначених зборів винесено розгляд наступних питань:1) Вибори комітету кредиторів ТОВ "Дельта-АУД" (визначення кількісного складу та обрання членів комітету кредиторів); 2) Заслуховування та схвалення звіту арбітражного керуючого про виконання ним повноважень розпорядника майна ТОВ "Дельта-АУД" ; 3) Заслуховування та схвалення звітів арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди як розпорядника майна ТОВ "Дельта-АУД" , здійснення та відшкодування витрат за період з 07.03.2023 по 19.05.2023; 4) Створення фонду для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у справі про банкрутство ТОВ "Дельта-АУД"; 5) Звернення до господарського суду з клопотанням про введення наступної процедури у справі про банкрутство ТОВ "Дельта-АУД" - визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури; 6) Погодження кандидатури ліквідатора ТОВ "Дельта-АУД".

За змістом зазначеного Протоколу зборами кредиторів у складі єдиного кредитора у справі - Головного управління ДПС у Полтавській області було прийнято наступні рішення:

По першому питанню порядку денного зборів: вирішено комітет кредиторів сформовати у кількості однієї особи - Головного управління ДПС у Полтавській області , на якого також покладено і повноваження голови комітету кредиторів.

По другому питанню порядку денного зборів: схвалено звіт арбітражного керуючого про виконання ним повноважень розпорядника майна ТОВ "Дельта-АУД" від 19.05.2023;

По третьому питанню порядку денного зборів: схвалено звіти в частині нарахування та виплати грошової винагороди, яку авансовано на депозитний рахунок господарського суду, оскільки в кошторисі Головного управління ДПС у Полтавській області на 2023 рік не передбачено статті витрат на виплату такої винагороди;

По четвертому питанню порядку денного порядку денного зборів: відмовлено розпорядку майна у створенні фонду для авансування грошової грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у справі ТОВ "Дельта-АУД", оскільки в кошторисі Головного управління ДПС у Полтавській області на 2023 рік не передбачено статті витрат на виплату такої винагороди та відшкодування витрат;

По п"ятому питанню порядку денного порядку денного зборів: прийнято рішення про звернення до Господарського суду Полтавської області з клопотання про визнання ТОВ "Дельта-АУД" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури;

По шостому питанню порядку денного порядку денного зборів: для виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Дельта-АУД" запропоновано кандидатуру арбітражного керуючого Бугаєнка А.А.

Протокол зборів кредиторів ТОВ "Дельта-АУД" від 19.05.2023, а також клопотання про введення процедури ліквідації ТОВ "Дельта-АУД" та призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Бугаєнка А.А. в суд представлено (а.с. 106-108, 121-122 т. 2).

Згідно положень ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб`єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів такий суб`єкт господарювання може бути оголошений банкрутом за рішенням суду.

Відповідно до ст. 6 Кодексу України з процедур банкрутства щодо боржника - юридичної особи застосовуються такі судові процедури банкрутства: розпорядження майном боржника, санація боржника , ліквідація банкрута.

Згідно зі ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства суб`єкт господарської діяльності може бути визнаний банкрутом тільки в разі встановлення господарським судом його неспроможності відновити свою платоспроможність за допомогою процедури санації та реструктуризації і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Кодексом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Тому, при винесені постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури суд в обов`язковому порядку повинен з`ясувати актив і пасив боржника.

Таким чином, при винесенні постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури суд повинен з`ясувати наявність або відсутність у боржника ознак банкрутства, зокрема: наявність непогашених, визнаних судом грошових вимог кредиторів; перевищення грошових зобов`язань боржника над його майном (пасиву над активом, порівнявши дані обох величин та встановивши недостатність майна для задоволення вимог кредиторів (неспроможність); незадовільний результат застосування заходів фінансового оздоровлення боржника.

Розмір пасиву боржника підлягає визначенню відповідно до затвердженого судом реєстру вимог кредиторів, затвердженого судом, в порядку вимог Кодексу України з процедур банкрутства. Відомості про актив боржника, мають міститися у звіті арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією) про фінансово - майновий стан божника.

Факт неплатоспроможності боржника підтверджується матеріалами справи, у тому числі і наданими розпорядником майна Звітом арбітражного керуючого від 29.04.2023 про результати аналізу фінансово - господарського стану ТОВ "Дельта-АУД" (код ЄДРПОУ 41064275) за період 2020-2022 щодо наявності ознак фіктивного банкрутства , доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства (а.с. 41-63 т. 2) та Звітом розпорядника майна ТОВ "Дельта-АУД" від 19.05.2023 за наслідками процедури розпорядження майном боржника (а.с. 64-70 т. 2).

З представлених розпорядником майна документів вбачається, що за підсумками проведеного аналізу фінансово - господарського стану ТОВ "Дельта-АУД" за період 2020-2022 розпорядник майна прийшов до таких висновків:

"Провести за вказаний період повний, всебічний та об"єктивний аналіз фінансових факторів, що призвели до неплатоспроможності, та визначити можливості санації підприємства, аналіз ознак фіктивного банкрутства, аналіз ознак дій з доведення до банкрутства, аналіз ознак дій з приховування банкрутства, аналіз ознак втрати або відновлення платоспроможності не виявилося можливим, оскільки для його проведення у арбітражного керуючого не були в наявності первинні фінансові та бухгалтерські документи, регістри бухгалтерського обліку, відповідні форми фінансової звітності, договори, угоди та інше.

Щодо 2020р., то можна зробити висновок, що:

- Боржник не дотримувався вимог ліквідності. На підприємстві проглядалось зменшення фінансової стійкості, стабільності та незалежності від позикових коштів, мались ознаки поточної неплатоспроможності.

- показники забезпечення зобов"язань Боржника всіма його активами, забезпечення зобов"язань Боржника його оборотними активами та розмір чистих активів були граничними;

- показники оцінки стану Боржника характеризують поточну неплатоспроможність.

На даний час, з урахуванням отриманої інформації арбітражним керуючим можна зробити висновок, що:

- активи Боржника, які можуть бути реалізовані в рахунок погашення заборгованості кредиторам, відсутні;

- у Боржника відсутні грошові кошти, рухоме і нерухоме майно;

- всі банківські рахунки закриті, останній банківський рахунок закритий 02.04.2021р., що може свідчити, що боржник з цієї дати і до теперішнього часу не здійснював фінансово-господарську діяльність;

- Боржник має значну суму непогашених боргових зобов"язань перед бюджетом, строки платежів за якими настав більше як два роки тому, підтверджені відповідними документами органу податкової служби;

- задоволення визнаних судом вимог кредиторів можливе шляхом застосування ліквідаційної процедури."

Розпорядник майна у своєму звіті від 19.05.2023 за наслідками процедури розпорядження майном зазначає, що майно, яке може належати підприємству - боржнику відсутнє, розрахункові рахунки закриті, заставні вимоги відсутні, підприємство не знаходиться за податковою адресою, не веде та не має намір здійснювати господарську діяльність, фінансово - господарські документи відсутні. Подальшу роботу по встановленню ймовірних активів та пасивів боржника для погашення вимог кредиторів, а також фінансово-господарських документів розпорядник майна вважає недоцільною, у зв"язку з чим пропонує закінчити процедуру ліквідації ТОВ "Дельта-АУД", визнати боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

Суд встановив, що розпорядником майна було вжити заходи по виявленню майнових активів боржника і внаслідок вжитих заходів встановлено неможливість продовження ТОВ "Дельта-АУД" здійснення господарської діяльності та необхідність застосування до боржника судової процедури - ліквідації. Вказані висновки про встановлені обставини підтверджуються документальними доказами, доданими до Звіту розпорядника майна від 19.05.2023.

Проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що:

- відсутність у боржника активів достатніх для здійснення господарської діяльності;

- наявність непогашеної кредиторської заборгованості у боржника, яка була визнана судом та становить 30 489616,40грн (пасив);

- відсутність осіб, зацікавлених у відновленні платоспроможності боржника, а також відсутність пропозицій щодо укладення мирової угоди,

свідчать про ознаки неспроможності боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації чи мирової угоди і погасити вимоги кредитора не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Відповідно до ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства у передбачених цим Законом випадках господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Частина 6 ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства визначає, що з дня визнання господарським судом боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури процедура розпорядження майном та повноваження розпорядника майна припиняються.

Оскільки виконані усі необхідні умови процедури розпорядження майном, своєчасно здійснена публікація оголошення в офіційному друкованому органі з метою виявлення кредиторів та інвесторів боржника, складено реєстр заявлених вимог кредиторів, від боржника не надійшло пропозицій по відновленню його платоспроможності та погашенню заборгованості перед кредитором, документально обґрунтованих заяв від фізичних осіб та (або) юридичних осіб, які бажають взяти участь у санації боржника не надійшло, враховуючи прийняте на повноважних зборах рішення кредиторів, суд припиняє процедуру розпорядження майном боржника та визнає ТОВ "Дельта-АУД" банкрутом.

Згідно п. 1 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Кодексом, з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Для виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Дельта-АУД" зборами кредиторів суду запропоновано кандидатуру арбітражного керуючого Бугаєнка А.А., який виконував повноваження розпорядника майна підприємства у даній справі.

Заяв на участь у даній справі в якості ліквідатора боржника від інших арбітражних керуючих до господарського суду Полтавської області не надходило.

Відповідно до п. 1 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства, яка регулює порядок призначення та відсторонення арбітражного керуючого у справі про банкрутство, арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, у разі відсторонення розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, визначеного Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою, від виконання повноважень, керуючий санацією, керуючий реалізацією та ліквідатор призначаються господарським судом за клопотанням комітету кредиторів.

Пункт 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства визначає, що розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі: 1) які є заінтересованими особами у цій справі; 2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня відсторонення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років; 3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом; 4) які мають конфлікт інтересів; 5) які здійснювали раніше повноваження приватного виконавця щодо примусового виконання судових рішень або рішень інших органів (посадових осіб), у яких боржник був стороною виконавчого провадження; 6) які є близькими особами боржника - фізичної особи.

До призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині.

Приймаючи до уваги те, що арбітражний керуючий Бугаєнко А.А., який виконував повноваження розпорядника майна ТОВ "Дельта-АУД" та кандидатура якого запропонована суду зборами кредиторів в якості ліквідатора боржника, відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства, а також зважаючи на відсутність з боку арбітражного керуючого Бугаєнка А.А. заперечень щодо подальшої своєї участі у даній справі, суд прийшов до висновку про призначення останнього ліквідатром ТОВ "Дельта-АУД" з покладенням на нього всіх прав та обов`язків, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

За підсумком процедури розпорядження майном арбітражний керуючий Бугаєнко А.А. звернувся до суду з клопотанням (вх. № 10849 від 04.09.2023) про затвердження звітів арбітражного керуючого про нарахування основної грошової винагороди та витрат за виконання повноважень розпорядника майна ТОВ "Дельта-АУД" за період з 07.03.2023 по 19.05.2023 в загальному розмірі 49 337,83грн, у тому числі 48 629,03грн - основна грошова винагорода та 708,80грн - витрати (а.с. 71-73 т. 2).

Розглянувши вищевказане клопотання та звіти арбітражного керуючого Бугаєнка А.А. про нарахування основної грошової винагороди та витрат за виконання повноважень розпорядника майна суд, встановив наступне.

Відповідно до ч.1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Кодексом.

Порядок сплати грошової винагороди арбітражного керуючого та відшкодування його витрат, понесених під час виконання повноважень у справі про банкрутство, визначено положеннями статті 30 Кодексу України з процедур банкрутства.

Так, відповідно ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду.

Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Порядок формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітету кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, реструктуризації заборгованості, погашення боргів подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, 19.05.2023 відбулися збори кредиторів ТОВ "Дельта-АУД" (Протокол зборів кредиторів ТОВ "Дельта-АУД" від 19.05.2023 - а.с. 106-108 т. 2), на яких за результатами заслуховування звітів арбітражного керуючого Бунаєнка А.А. про нарахування основної грошової винагороди та витрат за виконання повноважень розпорядника майна за період з 07.03.2023 по 19.05.2023 на загальну суму 49 337,83 грн вказані звіти схвалено звіти в частині нарахування та виплати грошової винагороди, яку авансовано на депозитний рахунок господарського суду.

Суд зауважує, що нормами чинного законодавства про банкрутство встановлено право арбітражного керуючого на оплату наданих послуг, відшкодування понесених витрат, загальний порядок, умови, розмір та джерела оплати послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого у справі про банкрутство.

В той же час, з системного аналізу норм чинного законодавства про банкрутство вбачається, що суд при прийнятті рішень не пов`язаний лише з рішенням комітету кредиторів.

Перевіривши розрахунок, здійснений арбітражним керуючим Бугаєнком А.А. у звітах про нарахування основної грошової винагороди та витрат за виконання повноважень розпорядника майна за період з 07.03.2023 по 19.05.2023 (а.с. 71-73 т. 2), суд встановив їх правильність і відповідність нормам чинного законодавства про банкрутство.

Підсумовуючи вищенаведені обставини, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання арбітражного керуючого Бугаєнка А.А. (вх. № 10849 від 04.09.2023) про затвердження звітів арбітражного керуючого Бугаєнка А.А. про нарахування основної грошової винагороди та витрат за виконання повноважень розпорядника майна ТОВ "Дельта-АУД" за період з 07.03.2023 по 19.05.2023 в загальному розмірі 49 337,83грн, у тому числі 48 629,03грн - основна грошова винагорода та 708,80грн - витрати.

Крім цього, арбітражний керуючий Бугаєнко А.А.. звернувся до суду з клопотаннями (вх. № 4137 від 03.04.2023, вх. № 5698 від 08.05.2023, вх. № 7047 від 05.06.2023 та вх. № 10849 від 04.09.2023), відповідно до яких просить суд здійснити виплату основної грошової винагороди арбітражному керуючому Бугаєнку А.А. за виконання ним повноважень розпорядника майна у справі № 917/14/23 про банкрутство ТОВ "Дельта-АУД" за період з 07.03.2023 по 19.05.2023 в загальному розмірі 48 629,03грн ( у тому числі за березень 2023 (25 днів) - 16 209,68грн, за квітень 2023 (30 днів) - 20 100,00грн, за травень 2023 (19 днів) - 12 319,35грн) за рахунок коштів, авансованих на депозитний рахунок Господарського суду Полтавської області ініціюючим кредитором.

При розгляді зазначених клопотань судом враховано наступне.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 07.03.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ "Дельта-АУД", введено процедуру розпорядження майном боржника - ТОВ "Дельта-АУД" та призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Бугаєнка А.А. з наданням йому повноважень відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Також зазначеною ухвалою суду встановлено основну грошову винагороду арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна ТОВ "Дельта-АУД" із розрахунку трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Кодексом.

Як вже було зазначено судом, ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду.

Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі.

Як вбачається з матеріалів справи, ініціюючим кредитором - Головним управлінням ДПС у Полтавській області на депозитний рахунок господарського суду Полтавської області було внесено грошові кошти у розмірі 60 300,00грн для авансування винагороди арбітражного керуючого у справі про його банкрутство ТОВ "Дельта-АУД", що підтверджується платіжним дорученням № 3682 від 12.12.2022 (а.с. 11 т. 1).

За розрахунком розпорядника майна розмір основної грошової винагороди, який належить сплатити арбітражному керуючому за виконання ним повноважень розпорядника майна у справі про банкрутство за період з 07.03.2023 по 19.05.2023 складає 48 629,03грн, у тому числі за березень 2023 (25 днів) - 16 209,68грн, за квітень 2023 - 20 100,00грн, за травень 2023 (19 днів) - 12 319,35грн із розрахунку трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Перевіривши розрахунок, здійснений арбітражним керуючим Бугаєнком А.А., суд встановив його правильність і відповідність нормам чинного законодавства про банкрутство.

Враховуючи наведені вище обставини та положення Кодексу України з процедур банкрутства, суд задовольняє клопотання розпорядника майна боржника - арбітражного керуючого Бугаєнка А.А. та постановляє здійснити сплату арбітражному керуючому Бугаєнку А.А. основної грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна боржника у справі № 917/14/23 про банкрутство ТОВ "Дельта-АУД" на загальну суму 48 629,03грн із депозитного рахунку господарського суду Полтавської області за рахунок коштів, авансованих Головним управлінням ДПС у Полтавській області.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 12, 30, 43, 44, 49, 58, 59, 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 232 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1) Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта-АУД" (м. Полтава, вул. Кагамлика, буд. 64, код ЄДРПОУ 41064275) та припинити повноваження розпорядника майна арбітражного керуючого Бугаєнка Андрія Анатолійовича.

2) Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Дельта-АУД" (м. Полтава, вул. Кагамлика, буд. 64, код ЄДРПОУ 41064275).

3) Відкрити ліквідаційну процедуру.

4) Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта-АУД" (м. Полтава, вул. Кагамлика, буд. 64, код ЄДРПОУ 41064275) арбітражного керуючого Бугаєнка Андрія Анатолійовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1343 від 23.08.2013) з наданням йому повноважень відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом.

Зобов`язати ліквідатора не менш як один раз на місяць подавати комітету кредиторів та суду звіт про свою діяльність, інформацію про фінансовий стан і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та під час проведення ліквідаційної процедури, про використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

Ліквідатор не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях комітету кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором.

5) Господарську діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта-АУД" (м. Полтава, вул. Кагамлика, буд. 64, код ЄДРПОУ 41064275) завершити закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо;

6) Строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури.

7) Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута.

8) Відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю.

9) Продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом.

10) Скасовувати арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

11) Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припинити повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

12) Зобов`язати посадових осіб банкрута протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до закону. Ліквідатор має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати.

13) З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта-АУД" (м. Полтава, вул. Кагамлика, буд. 64, код ЄДРПОУ 41064275) банкрутом.

14) Зобов`язати ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора про проведену роботу до 05.09.2024.

За приписами ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства зазначений звіт має містити:

відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси;

відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу;

копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо);

реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів;

документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів;

довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню;

для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку;

для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Про час і місце судового засідання, в якому мають розглядатися звіт і ліквідаційний баланс, господарський суд повідомляє ліквідатора та кредиторів.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника. При цьому, суд зауважує, що наведеній нормі законодавець визначив обов"язковий перелік документів, без яких не може бути затверджений звіт ліквідатора. Водночас, наведений перелік не є вичерпним. Крім документів безпосередньо визначених в ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства для доведення правомірності та повноти свої дій у ліквідаційній процедурі ліквідатором можуть бути додані до звіту та відображені у ньому інші відомості, які спрямовані на доведення господарському суду, комітету кредиторів та окремим кредиторам виконання, покладених на ліквідатора обов"язків належним чином.

15) Зобов`язати суб`єкта державної реєстрації внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців запис про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та відомості про ліквідатора банкрута.

16) Задовольнити клопотання арбітражного керуючого Бугаєнка Андрія Анатолійовича (вх. № 10849 від 04.09.2023).

Затвердити звіти арбітражного керуючого Бугаєнка А.А. про нарахування основної грошової винагороди та витрат за виконання повноважень розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта-АУД" за період з 07.03.2023 по 19.05.2023 в загальному розмірі 49 337,83грн, у тому числі 48 629,03грн - основна грошова винагорода та 708,80грн - витрати.

17) Задовольнити клопотання арбітражного керуючого Бугаєнка Андрія Анатолійовича за вх. № 4137 від 03.04.2023, вх. № 5698 від 08.05.2023, вх. № 7047 від 05.06.2023 та вх. № 10849 від 04.09.2023 про сплату основної грошової винагороди.

Сплатити арбітражному керуючому Бугаєнку Андрію Анатолійовичу (рахунок НОМЕР_1 , рахунок НОМЕР_2 , банк одержувача: АТ КБ "Приватбанк", м. Київ, РНОКПП одержувача НОМЕР_3 ) основну грошову винагороду за виконання повноважень розпорядника майна у справі № 917/14/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта-АУД" за період з 07.03.2023 по 19.05.2023 в загальному розмірі 48 629,03грн за рахунок коштів, внесених на депозитний рахунок Господарського суду Полтавської області Головним управлінням ДПС у Полтавській області у відповідності до платіжного доручення № 3682 від 12.12.2022.

18) Копію постанови направити учасникам провадження у справі про банкрутство, органу державної податкової служби, органу державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника та державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання, а також копію постанови передати до фінансово-господарського відділу Господарського суду Полтавської області.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені ст.ст. 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складено та підписано 15.09.2023

Суддя О.О. Ореховська

Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113893126
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство

Судовий реєстр по справі —917/14/23

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Постанова від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Постанова від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 20.04.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні