Постанова
від 23.09.2010 по справі 17/110-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.09.2010 року Справа № 17/110-10

Дніпропетровський ап еляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Є встигнеєва О.С.- доповідача,

суддів: Лотоцької Л.О., Ст релець Т.Г.

при секретарі: Соловйов ій О.І.

за участю представн иків:

прокурора: не явився

позивача: Яцин О.В.- пре дст., дов.№1/1 від 04.01.2010 року

відповідача: не явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій не подання прокурора м. Дніпр одзержинська Дніпропетровс ької області (м. Дніпродзержи нськ Дніпропетровської обла сті) на рішення господарсько го суду Дніпропетровської об ласті від 13.05.2010 року у справі №17 3/110-10

за позовом: про курора м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Дн іпродзержинської міської ра ди в особі Фонду комунальної власності м. Дніпродзержинс ька Дніпропетровської облас ті

до: фізичної осо би-підприємця ОСОБА_2 (м. Дн іпродзержинськ Дніпропетро вської області)

про: стягненн я 8004,37 грн. за договором оренди н ерухомого майна

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарськог о суду Дніпропетровської обл асті від 13 травня 2010 року (підпи сано 19.05.2010р.) у справі №17/110-10 (суддя Суховаров А.В.) відмовлено в по зові прокурора м. Дніпродзер жинська Дніпропетровської о бласті в інтересах держави в особі Дніпродзержинської мі ської ради в особі Фонду кому нальної власності м. Дніпрод зержинська до фізичної особи -підприємця ОСОБА_2 (м. Дніп родзержинськ Дніпропетровс ької області) про стягнення 276 2,02 грн. неустойки і припинено п ровадження у справі в частин і вимог щодо стягнення 5242,35 грн . заборгованості по орендній платі на підставі п.11 ст.80 ГПК У країни. Крім того, цим рішення м стягнено з відповідача на к ористь державного бюджету 66,80 грн. державного мита і 154,56 грн. в итрат на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу.

Прокурор м. Дніпродзержинс ька Дніпропетровської облас ті не погодився із рішенням с уду і подав апеляційне подан ня, у якому просить скасувати рішення господарського суду Дніпропетровської області в ід 13.05.2010 року по справі №17/110-10 в час тині відмови стягнення з від повідача 2762,02 грн. неустойки і з адовольнити вимоги прокурор а в цій частині. Прокурор зазн ачає, що на час дії договору ві дповідач порушував його умов и, ухилявся від сплати орендн ої плати, у зв' язку з чим дого вір з ним пролонговано не бул о. Відповідач був зобов' яза ний повернути об' єкт оренди орендодавцю, але не зробив ць ого, за що і була нарахована не устойка в порядку ч.2 ст.785 ЦК Ук раїни і п.8.4 договору оренди. За значена неустойка, на думку п рокурора, підлягає стягненню з відповідача у повному обся зі. Прокурор у судове засідан ня не явився, хоча був належни м чином повідомлений про дат у, час і місце проведення судо вого засідання (повідомлення про вручення рекомендованог о поштового відправлення №83332 366). Беручи до уваги, що неявка п рокурора не перешкоджає пере гляду справи, останній ухвал ою суду від 04.08.2010 року був повід омлений про наслідки неявки в судове засідання, матеріал и справи є достатніми для її р озгляду, справа розглядалася без участі прокурора за наяв ними у справі матеріалами.

Позивач - Фонд комунально ї власності м. Дніпродзержин ська Дніпропетровської обла сті - відзив на апеляційне п одання не надав, представник позивача у судовому засідан ні підтримав вимоги прокурор а і вважає, що неустойка у вигл яді подвійної плати за корис тування річчю у зв' язку з не виконанням обов' язку по пов ерненню орендованого майна н арахована відповідно до вимо г чинного законодавства.

Відповідач - фізична особ а-підприємець ОСОБА_2 (м. Дн іпродзержинськ Дніпропетро вської області) - відзив на а пеляційну скаргу не надав і у судове засідання не явився, х оча був належним чином повід омлений про дату, час і місце п роведення судового засіданн я (ухвала про прийняття апеля ційного подання до розгляду направлялася на адресу відпо відача, яка зазначена в догов орі і є фактичною адресою міс цезнаходження фізичної особ и, але була повернута поштою з відміткою „за закінченням т ерміну зберігання”. Ці обста вини свідчать про належне по відомлення сторони про час і місце розгляду справи). Беруч и до уваги, що неявка відповід ача не перешкоджає перегляду справи, останній ухвалою суд у від 04.08.2010 року був повідомлени й про наслідки неявки в судов е засідання, матеріали справ и є достатніми для її розгляд у, справа розглядалася без уч асті відповідача за наявними у справі матеріалами.

За розпорядженням секрета ря судової палати №670 від 23.09.2010 ро ку у зв' язку з відпусткою су дді Головко В.Г. справа переда на для розгляду колегії судд ів у складі головуючого судд і Євстигнеєва О.С., суддів Лото цької Л.О., Стрелець Т.Г.

У судовому засіданні була о голошена вступна та резолюти вна частина постанови Дніпро петровського апеляційного г осподарського суду.

Вислухавши представника п озивача, переглянувши матері али справи, Дніпропетровськи й апеляційний господарський суд встановив, що 18.10.2008 року між Фондом комунальної власност і м. Дніпродзержинська та фіз ичною особою-підприємцем О СОБА_2 був укладений догові р оренди нерухомого майна, що належить до комунальної вла сності міста, відповідно до я кого позивач (орендодавець) н адає, а відповідач (орендар) пр иймає в строкове платне кори стування нерухоме майно - вб удоване нежитлове приміщенн я площею 32,8 кв. м. розташовану з а адресою: м. Дніпродзержинсь к, вул. Долматова, 20, вартість як ого складає 33130 грн.

Відповідно до п.9.1 договору о ренди останній діє з 18.10.2008 року до 18.10.2009 року.

Актом прийому передачі від 18.10.07р. спірний об' єкт оренди б уло передано відповідачу, ще під час дії договору оренди № 02/228 укладеного між сторонами у справі.

09.12.2009 року між сторонами у спр аві був укладений новий дого вір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної в ласності міста, з аналогічни ми умовами та строком дії з 09.12. 2009 року по 09.12.2010 року.

Як правильно встановив суд при розгляді справи статтею 762 Цивільного кодексу України передбачено справляння плат и за користування майном, роз мір якої встановлюється дого вором. Аналогічна норма міст иться і у ч.3 статті 18 Закону Укр аїни "Про оренду державного т а комунального майна".

Орендна плата за Договором від 18.10.2008 року була встановлена у сумі 715,18 грн. без ПДВ з урахува нням індексу інфляції, а за До говором від 09.12.2008 року становит ь 1268,52 грн. без ПДВ з урахуванням індексу інфляції (п. 4.1 зазначе них Договорів). Відповідач по рушив взяті на себе зобов' я зання в частині своєчасного та повного внесення орендної плати, у зв' язку із чим утвор илась сума основної заборгов аності по двом Договорам у за гальному розмірі 5242 грн. 32 коп., з яких: сума 179 грн. 40 коп. - борг п о Договору від 18.10.2008 року, сума 506 2 грн. 95 коп. - борг по Договору від 09.12.2009 року.

Одностороння відмова від з обов' язання або односторон ня зміна його умов не допуска ється, якщо інше не встановле но договором або законом. Зоб ов'язання має виконуватися н алежним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства, а за відсу тності таких умов та вимог - ві дповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться.

За таких обставин місцевий господарський суд правомірн о зробив висновок щодо обґру нтованості вимог у цій части ні позову, але у зв' язку з пог ашенням заборгованості післ я подання позову, суд правомі рно припинив провадження у с праві в цій частині позову і п оклав судові витрати на відп овідача.

Щодо стягнення неустойки, т о суд також правомірно відмо вив у задоволенні цих позовн их вимог.

За ст. 764 Цивільного кодексу У країни, якщо наймач продовжу є користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності запе речень наймодавця протягом о дного місяця, договір вважає ться поновленим на строк, яки й був раніше встановлений до говором.

Частиною 2 ст.17 Закону Україн и „Про оренду державного та к омунального майна” визначен о, що у разі відсутності заяви однієї із сторін про припине ння або зміну умов договору о ренди протягом одного місяця після закінчення терміну ді ї договору він вважається пр одовженим на той самий термі н і на тих самих умовах, які бу ли передбачені договором.

Статтею 27 цього Закону вста новлено, що у разі закінчення строку дії договору оренди т а відмови від його продовжен ня, орендар зобов'язаний пове рнути орендодавцеві об'єкт о ренди на умовах, зазначених у договорі оренди. У разі припи нення договору оренди за обс тавин, зазначених у частині першій цієї статті, орендар окремого індивідуально визн аченого майна зобов'язаний п овернути це майно відповідно му підприємству, господарськ ому товариству, створеному в процесі приватизації (корпо ратизації), або його правонас тупнику.

Матеріали справи свідчать , що позивач у встановлені зак оном строки не повідомив оре ндаря про припинення договор у від 18.10.2008 року (доказів такого повідомлення ні місцевому г осподарському суду, ні апеля ційному господарському суду позивачем і прокурором нада ні не були).

Разом з тим, за твердженням позивача після припинення ді ї договору оренди, відповіда ч об' єкт оренди не повернув , продовжує ним користуватис я, а тому повинен сплатити неу стойку у розмірі подвійної п лати за користування об' єкт ом оренди за час простроченн я повернення майна.

Відповідно до ч. 2 ст. 785 Цивіль ного кодексу України, якщо на ймач не виконує обов'язку щод о повернення речі, наймодаве ць має право вимагати від най мача сплати неустойки у розм ірі подвійної плати за корис тування річчю за час простро чення.

Оскільки немає підстав вва жати договір оренди нерухомо го майна від 18.10.2008 припиненим і те, що у позивача виникло прав о вимоги повернення відповід ачем орендованого майна, що у неможливлювало задоволення позовних вимог.

Аналогічної позиції дотри мується і Вищий господарськи й суд України (постанова ВГСУ від 10.06.2010 року по справі №32/254-09(8/45-09)).

Дніпропетровський апеляці йний господарський суд також враховує, що відповідач 16.09.2009 р оку за 1 місяць і 2 дні до закінч ення строку дії договору зве рнувся до позивача із заявою про укладення договору орен ди на новий термін, яка в силу п.9.4 повинна була бути розглян ута позивачем в місячний стр ок - до закінчення терміну д ії договору. Порушення догов ору в цій частині з боку саме п озивача (орендодавця) призве ло до укладення договору в бі льш тривалий час, ніж це було п ередбачено договором. Крім т ого, розглядаючи цю заяву оре ндодавець фактично не запере чував проти подальшої оренди приміщення, що підтверджуєт ься укладенням між сторонами 09.12.2009 року нового договору орен ди. Будь-які позови щодо висел ення відповідача позивачем н е заявлялися. Зазначені обст авини також свідчать про те, щ о правові підстави для стягн ення неустойки та збитків ві дсутні.

За таких обставин судове рі шення повністю відповідає ви могам чинного законодавства і повинно бути залишено без з міни.

Доводи апеляційного подан ня не спростовують висновків місцевого господарського су ду і не можуть бути підставою для скасування судового ріш ення. Щодо наявності наказу п озивача від 30.10.2009 року №02/271 „Про н арахування неустойки за вико ристання орендованих приміщ ень після закінчення терміну дії договорів оренди”, то цей наказ не може бути підставою стягнення коштів з відповід ача, а є внутрішнім документо м Фонду. Крім того, в силу ч.2 ст. 4 ГПК України господарський с уд не застосовує акти держав них та інших органів, якщо ці а кти не відповідають законода вству України.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст.ст. 103-105 ГПК Укра їни, Дніпропетровський апеля ційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційне подання про курора м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області (м . Дніпродзержинськ Дніпропет ровської області) залишити б ез задоволення.

Рішення господарського су ду Дніпропетровської област і від 13 травня 2010 року у справі № 17/110-10 залишити без зміни.

Головуючий О.С.Євстигнеєв

Судді: Л.О.Лотоцька

Т.Г.Ст релець

(постанова виготовлена в п овному обсязі 27.09.2010 року)

Дата ухвалення рішення23.09.2010
Оприлюднено30.09.2010
Номер документу11389876
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/110-10

Ухвала від 30.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 17.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Рішення від 19.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 20.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 01.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Постанова від 08.02.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Постанова від 23.09.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Євстигнеєв Олександр Сергійович

Судовий наказ від 02.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Судовий наказ від 02.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 20.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні