Ухвала
від 05.10.2023 по справі 183/273/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/273/23

№ 2/183/1834/23

У Х В А Л А

05 жовтня 2023 року м. Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Парфьонова Д. О., за участі: секретаря судовогозасідання МоісєєваК.А.,представника позивача ОСОБА_1 ,відповідача ОСОБА_2 ,представника відповідача ОСОБА_3 , розглянувшиу відкритомусудовому засіданнів приміщенніНовомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області, у порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Новомосковської міської ради Дніпропетровської області, про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В:

у провадженні Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області перебуває вищезазначена цивільна справа.

У підготовчому засідання 18 липня 2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

При вирішенні спору судом виявлені грубі порушення законодавства з боку третьої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Новомосковської міської ради Дніпропетровської області.

Так, відповідно до ч. 5 ст. 19 СК України орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

11 вересня 2023 року на адресу суду від Органу опіки та піклування виконавчого комітету Новомосковської міської ради Дніпропетровської області надійшов документ, який має назву «Висновок органу опіки та піклування» від 01 вересня 2023 року № 1804/0/2-23, в якому зазначено, що орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , відносно його малолітньої доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишити на розсуд суду.

Вказаний висновок не може вважатись належним висновком щодо розв`язання спору.

Відповідно доПорядку провадженняорганами опікита піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженому постановою КМ України від 24 вересня 2008 року № 866, який визначає механізм провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, - Органи опіки та піклування провадять свою діяльність, пов`язану із захистом прав дитини, з дотриманням, зокрема таких принципів, як забезпечення найкращих інтересів дитини.

Підготовка органом опіки та піклування відповідного висновку про участь у вихованні дитини з урахуванням інтересів дитини прямо передбачена положеннями зазначеного Порядку.

За змістом статті 19 СК України та Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою КМУ від 24 вересня 2008 року № 866, дійсним висновком у спорі щодо участі у вихованні дитини є конкретна, чітко визначена та обґрунтована позиція органу щодо конкретної участі батьків у вихованні (абзац 3, 4 статті 73 Порядку). За абз. 6 п 72 Порядку, якщо встановлено, що жоден з батьків не може створити дитині належних умов для виховання та розвитку, служба у справах дітей подає клопотання голові районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об`єднаної територіальної громади про позбавлення таких батьків батьківських прав або відібрання дитини без позбавлення батьківських прав.

Такий висновок має ґрунтуватись на оцінці всіх конкретних обставин, які стосуються цієї родини, та доказах, наданих кожною зі сторін.

Згідно зТиповим положеннямпро комісіюз питаньзахисту правдитини,затвердженим постановоюКабінету МіністрівУкраїни №866від 24вересня 2008року (вредакції постановиКабінету МіністрівУкраїни №800від 3жовтня 2018року),комісія відповіднодо покладенихна неїзавдань: розглядає питання щодо доцільності підготовки та подання до суду позову чи висновку органу опіки та піклування про позбавлення, поновлення батьківських прав, відібрання дитини у батьків без позбавлення батьківських прав.

Натомість своїм «Висновком», вирішення питання, яке знаходиться у його компетенції, орган опіки та піклування переклав на суд, тобто фактично знехтував покладеними на нього обов`язками, прямо передбаченими законом.

Установлені обставини свідчать про те, що посадові та службові особи органу місцевого самоврядування не до кінця усвідомлюють характер покладених на них обов`язків, повноваження органу опіки та піклування, пов`язані з захистом прав дітей.

Суд наголошує, що невиправдана тяганина у вирішенні питань, віднесених до його компетенції, не тільки призводить до порушення процесуальних норм - розумних строків розгляду цивільної справи та значно ускладнює вирішення найважливішого питання сім`ї батьківських прав щодо дитини, а й порушує основоположний принцип право доступу до суду, який захищено статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Значущість допущених порушень, а також необхідність нагального їх усунення для дієвого відновлення прав осіб викликає необхідність судом у цій справі постановлення окремої ухвали та доведення до відома голови Новомосковської міської ради про факт порушення вимог сімейного та процесуального законодавства.

З метою забезпечення виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі, суд встановлює у ній строк для надання відповіді залежно від змісту вказівок та терміну, необхідного для їх виконання (частина 7 статті 262 ЦПК України).

Керуючись ст. 262 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

направити окрему ухвалу до голови Новомосковської міської ради Дніпропетровської області.

Звернути увагу Новомосковської міської ради на необхідність усунення зазначених в окремій ухвалі недоліків в діяльності органу, який відповідно до повноважень виконує функції з захисту інтересів дітей та запобігання їх повторенню у майбутньому.

З метою забезпечення виконання вказівок, що містяться в цій ухвалі, суд встановлює строк для надання відповіді один місяць з дня отримання окремої ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів.

Ухвала суду у повному обсязі складена та підписана 05 жовтня 2023 року.

Суддя Д. О. Парфьонов

Дата ухвалення рішення05.10.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113948421
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —183/273/23

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні