Ухвала
від 09.10.2023 по справі 474/1315/23
ВРАДІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 474/1315/23

Провадження № 2/474/180/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

09.10.23р. смт Врадіївка

Суддя Врадіївського районного суду Миколаївської області Сокол Ф.Г. під час вирішення питання про відкриття провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства Стойка про визнання недійсним договору про надання права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису), скасування державної реєстрації договору та повернення земельної ділянки власнику, -

встановив:

05.10.2023р. до Врадіївського районного суду Миколаївської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі - позивач) до Фермерського господарства Стойка, в якому позивач просить:

- визнати недійсним договір про надання права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису) від 17.08.2019р. укладений між ОСОБА_1 (паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Врадіївським РВ УМВС України в Миколаївській області від 26.12.2001р.; РНОКПП НОМЕР_2 ; зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) та Фермерським господарством Стойка (код ЄДРПОУ 34362416, місцезнаходження юридичної особи: вулиця Привокзальна, 5, смт Врадіївка Миколаївська область, 56301) в особі голови фермерського господарства Стойка Валерія Васильовича щодо земельної ділянки площею 6,0239 (шість цілих двісті тридцять дев`ять десятитисячних) га, що розташована за адресою: Миколаївська область Врадіївський район Кумарівська сільська рада, кадастровий номер 4822383000:01:000:0724.

- скасувати державну реєстрацію договору про надання права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису) від 17.08.2019р., який укладений між ОСОБА_1 (паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Врадіївським РВ УМВС України в Миколаївській області від 26.12.2001р.; РНОКПП НОМЕР_2 ; зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) та Фермерським господарством Стойка (код ЄДРПОУ 34362416, місцезнаходження юридичної особи: вулиця Привокзальна, 5, смт Врадіївка Миколаївська область, 56301) в особі голови фермерського господарства Стойка Валерія Васильовича, яка здійснена 17.08.2019р. приватним нотаріусом Миколаївської області Врадіївського районного нотаріального округу Лавріненко Максимом Івановичем.

- зобов`язати Фермерське господарство Стойка (код ЄДРПОУ 34362416, місцезнаходження юридичної особи: вулиця Привокзальна, 5, смт Врадіївка Миколаївська область, 56301) в особі голови фермерського господарства Стойка Валерія Васильовича повернути ОСОБА_1 (паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Врадіївським РВ УМВС України в Миколаївській області від 26.12.2001р.; РНОКПП НОМЕР_2 ; зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) фактично займану земельну ділянку кадастровий номер 4822383000:01:000:0032 площею 6,02га, що розташована в межах: Миколаївська область Врадіївський район Кумарівська сільська рада, цільове призначення (використання) земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

У відповідності до ч.ч. 1-4 ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Частиною 1 ст. 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно ч. 4 ст. 175 та ч. 4 ст. 177 ЦПК України якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору, в іншому випадку до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У відповідності до ч. 2 ст. 133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Порядок сплати та розмір судового збору визначено Законом України Про судовий збір № 3674-VI від 08.07.2011р.

Частиною 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно ст. 7 Закону України Про Держаний бюджет України на 2023 рік прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у для працездатних осіб з 1 січня 2023 року становить 2 684 грн. 00 коп.

За подання фізичною особою до суду позовної заяви немайнового характеру, справляється судовий збір, ставка якого складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що в грошовому еквіваленті становить 1 073 грн. 60 коп. (п.п. 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір).

При цьому як вбачається зі змісту прохальної частини позовної заяви остання містить три вимоги немайнового характеру щодо визнання недійсним договору про надання права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису), скасування державної реєстрації договору та повернення земельної ділянки власнику, а тому позивач має сплатити судовий збір за кожну із вимог (постанова Верховного Суду від 18.09.2023р. у справі № 758/5118/21).

У позовній заяві позивач посилаючись на сплату ним судового збору на виконання положень ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір в суміі 3 220 грн. 80 коп. виходячи із ставки 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу, не додає до позову документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

В свою чергу ст. ст. 3, 5 Закону України Про судовий збір визначено випадки коли судовий збір не сплачується та категорії осіб, які звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях, а ст. 8 вказаного Закону та ст. 136 ЦПК України визначено підстави та порядок відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати.

Таким чином позивачем, в порушення приписів ст.ст. 175 та 177 ЦПК України, не зазначено підстави звільнення від сплати судового збору, не подано клопотання, заяви про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору чи документів на підтвердження сплати судового збору в порядку та розмірі, визначених Закону України Про судовий збір.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Згідно ч. 7 ст. 185 ЦПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Враховуючи вищевикладене в сукупності, є законні підстави для залишення вказаної позовної заяви без руху з наданням позивачці строку для усунення недоліків.

При цьому вважаю за необхідне роз`яснити, що п. 3 ч. 4 ст. 185 ЦПК України позивачеві надано право до постановлення ухвали про відкриття провадження у справі звернутися до суду із заявою про відкликання позовної заяви, в тому числі і в частині позовних вимог. Результатом звернення до суду із вказаною заявою є постановлення ухвали про повернення позовної заяви в цілому чи в частині позовних вимог. У вказаному випадку також застосовуються правила ч. 7 ст. 185 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 259-261, 263 ЦПК України, -

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Фермерського господарства Стойка про визнання недійсним договору про надання права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису), скасування державної реєстрації договору та повернення земельної ділянки власнику, - залишити без руху та надати позивачеві для усунення недоліків строк 3 (три) дні, який рахується з моменту отримання позивачем ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Позивачеві виконати вимоги ухвали суду щодо: зазначення підстав звільнення від сплати судового збору, подання клопотання, заяви про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору чи документів на підтвердження сплати судового збору в порядку та розмірі, визначених Закону України Про судовий збір.

У випадку не виконання вимог ухвали у зазначений суддею строк, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Копію ухвали направити позивачеві ОСОБА_1 та його представниці ОСОБА_2 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ф.Г. Сокол

Дата ухвалення рішення09.10.2023
Оприлюднено10.10.2023
Номер документу114008221
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису), скасування державної реєстрації договору та повернення земельної ділянки власнику

Судовий реєстр по справі —474/1315/23

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Врадіївський районний суд Миколаївської області

Сокол Ф. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні