Ухвала
від 10.10.2023 по справі 524/5078/22
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/5078/22

Провадження № 2-з/524/87/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.10.2023 року суддя Автозаводського районного суду м. Кременчука Предоляк О.С. розглянувши заяву адвоката Маслової Ольги Сергіївнипро забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Споживчий центр» про стягнення моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В :

09.10.2023 року адвокат Маслова О.С. звернулась до суду з заявою про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до ТОВ «Споживчий центр» про стягнення моральної шкоди, у якій просить накласти арешт на грошові кошти ТОВ «Споживчий центр», які розміщені на розрахунковому рахунку НОМЕР_1 відкритому в АТ «Сенс Банк» в межах ціни позову 7020 000 грн.

Згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09.10.2023 року заява передана на розгляд судді Автозаводського районного суду м.Кременчука Предоляк О.С.

Дослідивши заяву та додані документи, суд вважає, що заява про забезпечення позову підлягає поверненню заявнику з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 64 ЦПК України представник, який має повноваженняна ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки.

Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю абоордером,виданим відповідно доЗакону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність»(частина четвертастатті 62 ЦПК України).

У разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справінемає підтвердження такого повноваження на моментподання відповідної заяви, скарги, клопотання (частина восьмастатті 62 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1ст. 20 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право вчиняти будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики та договором про надання правової допомоги, необхідні для належного виконання договору про надання правової допомоги, зокрема, складати заяви, скарги, клопотання, інші правові документи та подавати їх у встановленому законом порядку.

Повноваження адвоката як представника підтверджується довіреністю або ордером, виданим відповідно доЗакону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність». (ч. 4 с. 62Цивільного процесуального кодексу України)

Згідно із ч. 1ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Згідно ч. 3ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Частиною 4ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»встановлено, що адвокат зобов`язаний діяти в межах повноважень, наданих йому клієнтом, у тому числі з урахуванням обмежень щодо вчинення окремих процесуальних дій.

Письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником (абзац 2 частини другоїстатті 183 ЦПК України).

Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті,повертає її заявнику без розгляду(частина четвертастатті 183 ЦПК України).

Аналіз вказаних норм свідчить, що: у разі подання заяви про забезпечення позову представником, вона має бути підписана представником, який має повноваження на момент подання; у випадку підписання заяви про забезпечення позову представником, який не має повноважень на момент подання заяви, то вона має повертатися без розгляду, а не розглядатися по суті.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 12.05.2022 року у справі № 196/143/21.

Як вбачаєтьсяз матеріалівзаяви,вказана заяваподана тапідписана відімені позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 адвокатом Масловою Ольгою Сергіївною.

Разом з тим, в матеріалах заявивідсутній документ, що посвідчує повноваження адвоката Маслової О.С. представляти ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 .

Крім того, заява про забезпечення позову за змістом і формою повинна відповідати вимогамст. 151 ЦПК України.

Частиною 5ст. 151 ЦПК Українипередбачено, що до заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Згідно п.п. 2 п.4 ч.1ст.4 Закону України «Про судовий збір»за подання фізичною особою заяви про забезпечення позову судовий збір сплачується в розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 454 грн.

Звертаючись до суду із заявою заявник вказує, що позивачі звільнені від сплати судового збору у на підставі п.2 ч.1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір.

Разом з тим, відповідно до положень пункту 2 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, а також смертю фізичної особи.

У пункті 6 Постанови Пленуму ВССУ від 17 жовтня 2014 року № 10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» роз`яснено, що оскільки передбачені пільги щодо сплати судового збору стосуються лише справи та її руху, то сплата судового збору за подання до суду заяв про забезпечення доказів або позову здійснюється на загальних підставах за визначеними ставками незалежно від того, чи звільнені позивачі від сплати судового збору за пред`явлення певних позовів.

Таким чином, положення пункту 2 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір»щодо звільнення від сплати судового збору не розповсюджуються на заяви про забезпечення позову.

У відповідності до п. 10ст. 153 ЦПК Українисуд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимогстатті 151 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги, що у справі відсутній документ, що посвідчує повноваження адвоката Маслової О.С. представляти ОСОБА_1 , Грушу Т.С., Грушу С.М., ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , заява не оплачена судовим збором, - заява підлягає поверненню заявнику.

Керуючись ст.ст.149,151,153,353 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Заяву адвоката Маслової Ольги Сергіївнипро забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Споживчий центр» про стягнення моральної шкоди - повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти діб з дня проголошення.

Суддя О.С.Предоляк

СудАвтозаводський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено11.10.2023
Номер документу114037154
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —524/5078/22

Ухвала від 11.10.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Обідіна О. І.

Ухвала від 22.07.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Обідіна О. І.

Ухвала від 18.07.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Обідіна О. І.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні