Ухвала
від 09.10.2023 по справі 757/39025/23-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/39025/23-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" жовтня 2023 р. Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Литвинової І. В.,

при секретарі судових засідань Орел А. О.,

за участі представника відповідача ПФУ - Карпіленко Н. В., представника відповідача Мінсоцполітики Мартиненка С. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Держави України в особі Міністерства соціальної політики і праці України, Пенсійного фонду України про визнання дій суб`єктів владних повноважень неправомірними та стягнення компенсації моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

04 вересня 2023 року до Печерського районного суду м. Києва надійшла вказана позовна заява, для розгляду якої визначено суддю у відповідності до пункту 15 Розділу XIII Перехідні положення та ст. 33 Цивільного процесуального кодексу України від 18 березня 2004 року № 1618-IV (у редакції Закону № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року), та передано 05 вересня 2023 року, згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями, для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

07 вересня 2023 року ухвалою судді у справі відкрито провадження для розгляду справи у загальному порядку /а. с. 33-34/.

26 вересня 2023 року засобами поштового зв`язку до суду від позивача надійшли додаткові матеріали, а також заява про розгляд справи за відсутності позивача, оскільки за станом здоров`я не може з`явитися для участі у судовому засіданні.

27 вересня 2023 року на електронну поштову скриньку суду від відповідача Пенсійного фонду України надійшов відзив на позов, у якому представник просила закрити провадження у справі.

02 жовтня 2023 року засобами поштового зв`язку від відповідача Міністерства соціальної політики України надійшов відзив на позов.

03 жовтня 2023 року також засобами поштового зв`язку до суду від позивача надійшли додаткові матеріали.

У судове засідання позивач не з`явилася, враховуючи завчасно подану заяву про розгляд справи за її відсутності.

Представник відповідача Пенсійного фонду України - Карпіленко Н. В. заяву про закриття провадження просила задовольнити, з підстав вказаних у ній та відзиві.

Представник відповідача Міністерство соціальної політики Мартиненко С. В. підтримав заяву про закриття провадження і також просив задовольнити.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про закриття провадження у справі на підставі пункту 1 частини першої статті 255 ЦПК України, виходячи з наступного.

Предметом позову є визнання дії суб`єктів владних повноважень неправомірними, зобов`язати Казначейство України виплатити компенсацію моральної шкоди, яку позивач оцінює у розмірі 745 242, 00 грн.

Критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, в якому розглядається визначена категорія справ.

Пленум Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у своїй постанові від 01 березня 2013 року № 3 вказав, що критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність у них спору про право цивільне (справи за позовами, що виникають із будь-яких правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства), по-друге, суб`єктний склад такого спору (однією зі сторін у спорі є, як правило, фізична особа).

Як вбачається з позовної заяви, позивачка просить визнати дії суб`єктів владних повноважень неправомірними та зобов`язати Державну казначейську службу України виплатити їй компенсацію моральної шкоди, яка полягає, на її думку, у втраті частини доходів, у зв`язку з порушенням порядку виплати пенсії, тобто, при здійсненні відповідачем публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства. Водночас, вимога позивача про виплату моральної шкоди є похідною від зазначених позовних вимог.

Відповідачами у справі є органи державної влади - суб`єкти владних повноважень, які здійснюють владні управлінські функції на основі законодавства.

Спори, які виникають у судах у зв`язку з невиконанням суб`єктом владних повноважень своїх функцій (щодо його незаконних дій та/або зобов`язання до виконання таких повноважень, визнання дій неправомірними), та ухвалення за результатами розгляду цих спорів судових рішень не змінює правову природу та характер правовідносин, які виникли між сторонами, а тому спори щодо порушення своїх зобов`язань суб`єктом владних повноважень, зокрема, щодо відшкодування шкоди, нарахування, виплати грошових сум, повинні розглядатись судами за юрисдикцією, визначеною відповідно до характеру цих правовідносин.

Відповідно до норми частини першої ст. 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом: 1) визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акту чи окремих його положень; 2) визнання протиправним та скасування індивідуального акту чи окремих його положень; 3) визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій; 4) визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії; 5) встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) суб`єкта владних повноважень; 6) прийняття судом одного з рішень, зазначених у пунктах 1-4 цієї частини та стягнення з відповідача суб`єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправними рішеннями, дією або бездіяльністю.

Згідно з частиною п`ятою ст. 21 КАС України вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень або іншим порушенням прав, свобод та інтересів суб`єктів публічно-правових відносин, або вимоги про витребування майна, вилученого на підставі рішення суб`єкта владних повноважень, розглядаються адміністративним судом, якщо вони заявлені в одному провадженні з вимогою про вирішення публічно-правового спору. Інакше такі вимоги вирішуються судами в порядку цивільного або господарського судочинства.

Оскільки позовна вимога про стягнення моральної шкоди заявлена позивачем в одному провадженні з вимогою про вирішення публічно-правового спору, то відповідно до частини п`ятої ст. 21 КАС України повинна розглядатися адміністративним судом.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що між сторонами виник публічно-правовий спір, пов`язаний зі здійсненням суб`єктом владних повноважень владних управлінських функцій, тому цей спір належить до юрисдикції адміністративних судів.

Так, хоча позивач і обґрунтовував свій позов нормами і цивільного, і адміністратвного права, правильним є віднесення даного спору до категорії саме адміністративних, оскільки визначальними за наведених у ньому обставин є процедурно-правовий порядок.

У відповідності до пункту 1 частини першої статті 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо вона не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст. ст. 1-20, 43, 49, 255, 352-355 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання представника відповідача Пенсійного фонду України Карпіленко Наталії Володимирівни про закриття провадження у справі.

Закрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Держави України в особі Міністерства соціальної політики і праці України, Пенсійного фонду України про визнання дій суб`єктів владних повноважень неправомірними та стягнення компенсації моральної шкоди.

Роз`яснити позивачу її право на звернення з позовом до адміністративного суду у порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повний текст судового рішення складено 10 жовтня 2023 року.

Суддя І. В. Литвинова

Дата ухвалення рішення09.10.2023
Оприлюднено11.10.2023
Номер документу114040860
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій суб`єктів владних повноважень неправомірними та стягнення компенсації моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —757/39025/23-ц

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні