Ухвала
від 11.10.2023 по справі 499/998/23
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Провадження № 2-о/499/37/23

У Х В А Л А

Іменем України

"11" жовтня 2023 р. смт.Іванівка

Іванівський районний суд Одеської області в складі головуючого судді Тимчука Р.М., присяжних Мотовиць Т.М., Руді О.Л. за участю секретаря судового засідання Скаковець Т.С. розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Коноплянської сільської ради Березівського району Одеської області, про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною,-

В С Т А Н О В И В :

На розгляді Іванівського районного суду Одеської області перебуває клопотання ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Коноплянської сільської ради Березівського району Одеської області, про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною.

Одночасно з клопотанням заявницею подано заяву про проведення судово-психіатрічної експертизи щодо встановлення недієздатності ОСОБА_2 .

В судовому засіданні заявниці на задоволенні клопотання наполягала.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явилися, надали клопотання про розгляд справи у їх відсутність, проти заявлених вимог не заперечують.

В судовому адвокат Федорчак Інна Анатоліївна, яка представляє інтереси ОСОБА_2 , підтримала клопотання про призначення експертизи.

Заслухавши думку учасників по справі, вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що клопотання про призначення експертизи підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

- для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

- сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно вимог ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами.

Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: характер і ступінь ушкодження здоров`я; психічний стан особи; вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно до ч.1 ст.104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

23.06.2023 року на адресу суду надійшов лист в.о. начальника Одеської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» в якому доводиться до відома судів, що судово-експертна діяльність, пов`язана із проведенням судово-психіатричних експертиз, здійснюється виключно державними спеціалізованими установами, якими визначено судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України (ст. 7 Закону України «Про судову експертизу»). З метою забезпечення принципу законності при проведенні судово- психіатричних експертиз, а також з метою безперервного забезпечення правосуддя висновками судово-психіатричних експертиз в Одеському регіоні, наказом Інституту від 27.12.2022р. № 83 «Про введення в дію структури» створена Одеська філія судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово- психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (скорочене найменування Філії: Одеська Філія СПЕ ДУ «ІПСПЕМН МОЗ України»). Одеська філія судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» є спеціалізованим підрозділом утвореним з метою проведення судово-психіатричних, судово-психологічних експертиз, комплексних судових експертиз.

Суд, вивчивши подані матеріали, вважає, що клопотання є обґрунтованим і підлягає задоволенню, отже, в справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний зазначений проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

На підставі наведеного та, керуючись ст.103, 104, 105, ч.1 ст. 298, ч. 8 ст. 300 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про проведення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на психічний розлад?

2. Чи здатен ОСОБА_2 внаслідок наявного захворювання усвідомлювати значення своїх дій та чи може керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_2 з`являтися в судові засідання та давати пояснення по суті справи?

Доручити проведення експертизи - Одеській філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України».

Надати експертам право дати висновок і з інших питань, що мають, на їхню думку, значення для правильного розгляду справи.

Направити експертам матеріали цивільної справи.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку або відмову від дачі висновку.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвалу в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку через суд першої інстанції шляхом подачі в 15-ти денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

СуддяР. М. Тимчук

Присяжні Т.М. Мотовиць

О.Л.Руді

СудІванівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114066269
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —499/998/23

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні