Рішення
від 13.09.2010 по справі 2-123/2010
РОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія: Спра ва №2-123

2010 року

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 вересня 2010 року смт Розівк а

Р озівський районний суд Запор ізької області

у складі:

головуючого судді Ак сьоненка В.І.,

при секретарі судово го засідання Мащенко Н.В.,

за участі представни ка позивача Мескевої Л.Ф. за дорученням №235 від 23.04.10 р.,

відповідача ОСОБА_ 2,

розглянувши у приміщ енні Розівського районного с уду Запорізькій області у ві дкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Р озівського районного центру зайнятості до ОСОБА_2 про стягнення допомоги по безро біттю, отриманої обманним шл яхом, -

В С Т А Н О В И В :

28.04.2010 року з позовною заявою до суду звернувся Роз івський районний центр зайня тості до ОСОБА_2 про стягн ення допомоги по безробіттю, отриманої обманним шляхом.

В позові зазначено, що 09.01.2008 року до Розівського район ного центру зайнятості за сп риянням у працевлаштуванні з вернувся ОСОБА_2, який под ав всі необхідні для цього до кументи, на підставі яких слу жбою зайнятості 16.01.2008 року йому було надано статус безробіт ного, призначено та розпочат о допомогу по безробіттю. Одн ак під час розслідування дан ого страхового випадку служб ою зайнятості було виявлено, що відповідач зареєструвавс я в Розівському районному це нтрі зайнятості як безробітн ій, будучи керівником колект ивного сільськогосподарськ ого підприємства “Розівка”, що суперечить вимогам п. 2 ст. 28 Закону України “Про зайнятіс ть населення”, згідно якого п раво на допомогу по безробіт тю мають незайняті громадяни України, визнані у встановле ному порядку безробітними. П росить стягнути з ОСОБА_2 отриману обманним шляхом доп омогу по безробіттю в сумі 1042,11 грн., оскільки відповідач пер ебував на обліку в як безробі тній, подавши до Центру зайня тості за відома неправдиві д ані.

В судовому засіданні представник позивача за дор ученням Мескева Л.Ф. підтр имала повністю позовні вимог и по тих підставах, які виклад ені в позовній заяві, та додат ково пояснила, що присвоюючи статус безробітного відпові дачу, позивач належним чином виконав всі свої зобов' яза ння у відповідності до Поряд ку реєстрації, перереєстраці ї та ведення обліку громадян , які шукають роботу і безробі тних, затвердженого Постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 14.02.2007 року №219, а саме: зареєс трував останнього, надавши й ому статус безробітного та у відповідності до п.1 ст. 23 Закон у України “Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття” призначив та розпочав д опомогу по безробіттю. Однак відповідач, обманним шляхом , з метою отримання допомоги п о безробіттю, подав за відомо неправдиві дані та отримав в ід Розівського РЦЗ вказану д опомогу в сумі 1042,11 грн. Відпові дач вказану допомогу Центру зайнятості добровільно не по вертає, хоча і визнає, що отрим ав її незаконно. Тому просить суд позовні вимоги задовіль нити.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позовн і вимоги визнав та підтверди в викладені в ньому обставин и. Однак заперечив той факт, що допомогу по безробіттю отри мав обманним шляхом, оскільк и він дійсно у 1997 році після лік відації відгодівельного рад госпу “Розівський” на протяз і трьох місяців працював на п осаді керівника новостворен ого КСП “Розівка”. Про те, що в ін до цих пір є керівником вка заного підприємства він наві ть не здогадувався, оскільки вважав, що у 1997 році звільнився з КСП “Розівка”, якого вже дав но не існує. Додатково поясни в, що отриману в Розівському ц ентрі зайнятості допомогу в сумі 1042,11 грн. зобов' язується повернути, якщо буде мати так у можливість.

Суд, вислухавши в судо вому засіданні представника позивача, пояснення відпові дача, дослідивши матеріали с прави, вважає, що позов підляг ає задоволенню з наступних п ідстав.

Відповідно до ст.10 ЦПК України кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог або запереч ень.

Як видно з матеріалів справи 16.01.2008 року ОСОБА_2, як ий звернувся до Розівського районного центру зайнятості , у відповідності до Порядку р еєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу і безробітни х, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України в ід 14.02.2007 року №219 та п.1 ст. 23 Закону У країни “Про загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування на випадок безробіття ”, було надано статус безробі тного, призначено допомогу п о безробіттю, а також виплаче но 1042,11 грн. вказаної допомоги з а період з 16.01.2008 року по 11.04.2008 року, що підтверджується довідко ю, виданою бухгалтерією Розі вського РЦЗ.

Згідно акту №7 розслід ування страхових внесків та обґрунтованості виплат мате ріального забезпечення від 1 9.04.2010 року, а також витягу з Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців встановлено, що О СОБА_2 16.01.2008 року зареєстрував ся в Розівському районному ц ентрі зайнятості як безробіт ній, будучи керівником юриди чної особи Колективного сіль ськогосподарського підприє мства “Розівка”, яке розташо ване в с. Зоряне Розівського р айону Запорізької області по вулиці 40 Років Жовтня, б.1, що є п орушенням п.2 ст. 28 Закону Украї ни “Про зайнятість населення ”, згідно якого право на допом огу по безробіттю мають неза йняті громадяни України, виз нані у встановленому порядку безробітними.

За результатами розс лідування страхового випадк у, у відповідності до п. 6 спіль ного Наказу №60/62 Міністерства праці та соціальної політик и України та Державної подат кової адміністрації України “Про затвердження Порядку р озслідування страхових випа дків та обґрунтованості вип лат матеріального забезпече ння безробітним”, а також п.6.14 “ Порядку надання допомоги по безробіттю у тому числі одно разової її виплати для орган ізації безробітним підприєм ницької діяльності”, затверд женого Наказом Міністерства праці та соціальної політик и України 20.11.2000 року №307 (зі зміна ми) відповідачем було прийня те рішення про повернення ві дповідачем виплаченої йому д опомоги по безробіттю за пер іод з 16.01.2008 року по 11.04.2008 року, пові домлення про яке останньому було направлене поштою.

Як встановлено в судо вому засіданні з матеріалів справи, пояснень представник а позивача та відповідача, ОСОБА_2 був належним чином п овідомлений про рішення прий няте Центром зайнятості про повернення виплаченої допом оги, однак відмовився поверт ати вказані кошти. Тому, як нас лідок, позивач мусив звернут ися до суду.

За таких обставин у су купності суд дійшов висновку , що причини, які спонукали поз ивача звернутися до суду, є об ґрунтованими.

Формулювання позива чем вимог, а саме: “про стягнен ня допомоги по безробіттю, от риманої обманним шляхо м ” та “подавши за відома неправдиві дані з метою отри мання допомоги по безробіттю , яку згодом отримувала о бманним шляхом ” - суд до уваги не бере, оскільки згідн о повідомлення Куйбишевсько го міжрайонного прокурора За порізької області за №103-2019 від 16.06.2010 року 04.06.10 року Розівським Р В ГУМВС України в Запорізькі й області за результатами пе ревірки матеріалів Розівськ ого РЦЗ за фактом шахрайськи х дій ОСОБА_2 прийнято ріш ення про відмову в порушенні кримінальної справи на підс таві ст. 6 п.2 КПК України - за в ідсутністю в діях особи скла ду злочину.

Проте відповідачем б уло порушено вимоги Закону У країни “Про загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування на випадок безробіт тя”, згідно якого застрахова ні особи, зареєстровані в уст ановленому порядку як безроб ітні, зобов' язані своєчасно подавати відомості про обст авини, що впливають на умови в иплати їм забезпечення та на дання соціальних послуг.

Крім того, п.3 ст. 36 вказа ного вище Закону України заз начено, що сума виплаченого з абезпечення та вартості нада них соціальних послуг застра хованій особі внаслідок умис ного невиконання нею своїх о бов' язків та зловживання ни ми стягується з цієї особи ві дповідно до законодавства Ук раїни з моменту виникнення о бставин, що впливають на умов и виплати її забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідач ОСОБА_2 не довів суду, що він у законн ий спосіб отримав допомогу п о безробіттю.

Керуючись ст.ст.10,11,60,209,212-2 15 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Ро зівського районного центру з айнятості до ОСОБА_2 про с тягнення незаконно отримано ї допомоги по безробіттю - зад овольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Розівського райо нного центру зайнятості (код ЄДРПОУ 20517225 р/р 37176300901293 УДК у Запорі зькій області МФО 813015) - незак онно отриману допомогу по бе зробіттю в сумі 1042,11 грн.

Дане Рішення суду, від повідно до частини 1 статті 223 Ц ПК України, набирає законної сили після закінчення строк у для подання апеляційної ск арги, якщо апеляцій скаргу не було подано. У разі подання ап еляційної скарги рішення, як що його не скасовано, набирає законної сили після розгляд у справи апеляційним судом.

Рішення може бути ос каржено в апеляційному поряд ку до апеляційного суду Запо різької області через суд пе ршої інстанції - Розівський районний суд Запорізької об ласті шляхом подання в 10-денни й строк з дня проголошення рі шення апеляційної скарги. Ос оби, які брали участь у справі , але не були присутні у судово му засіданні під час проголо шення судового рішення, можу ть подати апеляційну скаргу протягом 10-денного строку з дн я отримання копії цього ріше ння.

Суддя /підпис/ В.І. А ксьоненко

Секрет ар:


Суддя:


Дата ухвалення рішення13.09.2010
Оприлюднено01.10.2010
Номер документу11409997
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення допомоги по безро біттю, отриманої обманним шл яхом

Судовий реєстр по справі —2-123/2010

Ухвала від 28.09.2022

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 04.05.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Нікітішин В. П.

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 08.02.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Безпрозванний В. В.

Рішення від 16.02.2010

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Крикливий В. В.

Ухвала від 17.09.2009

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Крикливий В. В.

Ухвала від 27.01.2010

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Крикливий В. В.

Ухвала від 17.09.2009

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Крикливий В. В.

Ухвала від 24.12.2009

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Крикливий В. В.

Ухвала від 10.12.2009

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні