Ухвала
від 12.10.2023 по справі 477/236/22
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 477/236/22

Провадження № 2/485/347/23

УХВАЛА

про заміну відповідача та залучення третьої особи

12 жовтня 2023 року м.Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Соловйова О.В.,

секретар судового засідання Гусарова І.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м.Снігурівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Миколаївської міської ради, третя особа виконавчий комітет Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем та визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Миколаївської міської ради, третя особа виконавчий комітет Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області, в якому позивач просить встановити факт її постійного проживання з рідною сестрою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та визнати за нею право власності на земельну ділянку площею 4,06 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та знаходиться в межах Киселівської сільської ради Снігурівського району Миколаївської області, кадастровий номер 4825781700:01:000:0017, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2

13 вересня 2023 року ухвалою судді відкрито провадження у справі та розпочато підготовче провадження.

У підготовче судове засідання учасники справи, будучи належним чином повідомлені про місце, дату та час розгляду справи, не з`явились.

Представник позивача - адвокат Петровський Л.А. подав заяву, в якій просив замінити неналежного відповідача у справі Миколаївську міську раду на належного Первомайську селищну раду Миколаївського району Миколаївської області, а також залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, Вітовську державну нотаріальну контору Миколаївської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса), оскільки майбутнє судове рішення може вплинути на процесуальні обов"язки нотаріальної контори, а саме обов"язок вчинити дії щодо включення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в порядку спадкування. Також просив підготовче засідання проводити без участі позивача та його представника.

Представник відповідача Миколаївської міської ради у поданому відзиві просив відмовити у задоволенні позовних вимог з тих підстав, що вони не є належними відповідачами у справі. Оскільки, відповідно до матеріалів справи, спадкове майно розташоване на території Киселівської сільської ради, тоді як Миколаївська міська рада є органом самоврядування м. Миколаєва. Просили справу розглянути без участі представника Миколаївської міської ради.

Третя особа виконавчий комітет Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області про причини неявки суд не повідомила.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється, згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Розглянувши клопотання позивача , суд прийшов до такого.

Відповідно до ч. 2 ст. 51 ЦПК України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Належними відповідачами у спорах про спадкування є спадкоємці, які прийняли спадщину, а при відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що спадкове майно після смерті спадкодавця ОСОБА_2 розташоване на території Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області (колишньої Киселівської сільської ради), інших спадкємців, які б прийняли спадщину не встановлено, тому суд вважає за необхідне клопотання представника позивача задовольнити та замінити у справі первісного відповідача Миколаївську міську раду на належного відповідача Первомайську селищну раду Миколаївського району Миколаївської області.

Також, відповідно до ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Враховуючи предмет та підстави позовної заяви, суд приходить до висновку, що клопотання представника позивача про залучення до участі у справі в якості в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Вітовську державну нотаріальну контору Миколаївської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса), підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 2 ст. 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 51, 53, 198, 258-261 ЦПК України, суд,

постановив:

Клопотання представника позивача - адвоката Петровського Леоніда Анатолійовича про заміну неналежного відповідача та залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - задовольнити.

Замінити у цивільній справі № 477/236/22 провадження № 2/485/34794/23 за позовом ОСОБА_1 до Миколаївської міської ради, третя особа виконавчий комітет Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем та визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом, відповідача Миколаївську міську раду на належного Первомайську селищну раду Миколаївського району Миколаївської області, ЄДРПОУ 04375174, місцезнаходження: 57232, Миколаївська область, Миколаївський район, смт. Первомайське, вул. Ювілейна, буд. 9.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору Вітовську державну нотаріальну контору Миколаївської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса), ЄДРПОУ 02892824, місце знаходження: 54050, м. Миколаїв, пр. Богоявленський, буд. 314.

Підготовче засідання відкласти на 07 листопада 2023 року на 10:00.

Копію ухвали, копію позовної заяви та доданих документів, надіслати відповідачу Первомайській селищній раді Миколаївського району Миколаївської області та третій особі Вітовській державній нотаріальній конторі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса).

Встановити відповідачу строк для подачі відзиву на позовну заяву - протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі; запропонувати третій особі надати письмові пояснення та заперечення у строк до закінчення підготовчого провадження.

Позивач має право подати суду відповідь на відзив протягом п`яти днів з дня його отримання.

Відповідач має право подати заперечення протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://sn.mk.court.gov.ua.

Суддя О. В. Соловйов

СудСнігурівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114102172
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —477/236/22

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 02.02.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні