Рішення
від 19.12.2023 по справі 477/236/22
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 477/236/22

Провадження №2/485/347/23

Рішення

іменем України

19 грудня 2023 року м.Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого - судді Соловйова О.В.,

секретар судового засідання Гусарова І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Снігурівка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області, третя особа Вітовська державна нотаріальна контора Миколаївської області, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до суду з вище вказаним позовом.

Заявлені вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її рідна сестра ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку кадастровий номер 4825781700:01:000:0017, площею 4,06 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована в межах Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області (колишньої Киселівської сільської ради). Вона є єдиним спадкоємцем за законом після смерті сестри. За звернення до Вітовської державної нотаріальної контори Миколаївської області їй було відмовлено в оформленні спадкових прав за законом, у зв"язку з пропуском шестимісячного строку для звернення до нотаріальної контори та відсутності реєстрації по місцю відкриття спадщини.

Однак позивач зазначає, що оскільки сестра хворіла, вона разом з чоловіком починаючи з січня 2014 року переїхали проживати до сестри, після чого фактично проживали разом з сестрою за адресою: АДРЕСА_1 , вели спільне господарство, займалися спільним побутом до смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Посилаючись на викладені обставини, просить встановити факт її постійного проживання на час відкриття спадщини разом зі спадкодавицею ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 . А також просить визнати за нею право власності на земельну ділянку кадастровий номер 4825781700:01:000:0017, площею 4,06 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована в межах Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області (колишньої Киселівської сільської ради), в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 .

У судове засідання сторони не з`явилися, про день, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином та своєчасно.

Представник позивача - адвокат Петровський Л.А. у поданій заяві просив про розгляд справи без участі позивачки та її представника, позов підтримують.

Представник відповідача згідно з поданою заявою також просив справу розглядати у відсутність представника Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області, проти задоволення позову не заперечують, позовні вимоги позивачки визнають у повному обсязі.

Третя особа Вітовська державна нотаріальна контора Миколаївської області про причини неявки суд не повідомили.

На підставі ч. 3 ст. 211 ЦПК України суд розглядає справу на підставі наявних матеріалів.

Дослідивши матеріали справи, допитавши свідків, суд дійшов до таких висновків.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Киселівка Снігурівського району Миколаївської області померла сестра позивачки ОСОБА_2 , що підтверджується наданим свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 01 червня 2020 року (а.с. 16).

Родинні відносини між позивачкою та померлою сестрою підтверджуються наданими копіями свідоцтв про народження останніх з даними відомостей про батьків (а.с. 13-14). На підтвердження зміни прізвища зі " ОСОБА_3 " на " ОСОБА_4 " позивачкою надано свідоцтво про реєстрацію шлюбу з чоловіком ОСОБА_5 (а.с. 15).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка кадастровий номер 4825781700:01:000:0017, площею 4,06 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована в межах Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області (колишньої Киселівської сільської ради), що належала спадкодавиці на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК №038587, виданого головою Снігурівської мрайдержадміністрації 06 квітня 2004 року (а.с. 11, 17).

За звернення позивачки до Вітовської державної нотаріальної контори Миколаївської області для оформлення спадкових прав після смерті сестри, 04 грудня 2021 року завідувачем надано письмове роз"яснення про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно за звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини поза шестимісячним строком після смерті спадкодавця і непідтвердження факту прийняття спадщини внаслідок постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини (а.с.12).

За повідомленням завідувача Вітовської державної нотаріальної контори Миколаївської області від 27 вересня 2023 року № 62/01-16, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилася (а.с. 63).

Позивачка ОСОБА_1 значиться зареєстрованою за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується її паспортними даними громадянина України серії НОМЕР_2 виданого 05 грудня 2000 року Снігурівським РВ УМВС України в Миколаївській області (а.с. 6-10).

Згідно з актом про проживання від 11 січня 2022 року, посвідченого підписами двох свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , підпис яких підтверджено старостою Киселівського старостинського округу Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області, та довідки старости Киселівського старостинського округу Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області від 04 грудня 2023 року за № 229, з січня 2014 року ОСОБА_1 фактично проживала разом зі ОСОБА_2 до дня смерті останньої ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 22, 89).

Вказане також підтвердили допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , які пояснили, що у зв"язку з хворобою ОСОБА_2 , приблизно з 2014 року ОСОБА_1 постійно проживала разом з сестрою за адресою: АДРЕСА_1 , до її смерті.

Згідно п. 23 Постанови ПВСУ від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування", якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Статтею 315 ЦПК України визначено факти, які можуть встановлюватись у судовому порядку. Частиною другою даної норми передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч. 6 ст. 29 ЦК України фізична особа може мати кілька місць проживання. Це означає, що особа є вільною у виборі місця проживання і може мати декілька місць проживання, а зареєстрованим може бути лише одне місце проживання. Відмінність місця реєстрації заявника і фактичного місця проживання не суперечить вимогам закону.

Частиною 3 статті 1268 ЦК України визначено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

На підставі викладеного, суд приходить висновку, що позивачка довела факт постійного проживання зі спадкодавицем на час відкриття спадщини. Такий факт породжує юридичні наслідки, оскільки є необхідною умовою одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину. Даних про те, що після смерті ОСОБА_9 є інші спадкоємці, у яких виникло право на спадщину, немає.

На підставі вище викладеного, суд ухвалює про задоволення позовних вимог в частині встановлення факту простійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Разом з тим, вимога ОСОБА_1 про визнання за нею права власності на на земельну ділянку кадастровий номер 4825781700:01:000:0017, площею 4,06 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована в межах Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області (колишньої Киселівської сільської ради), в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 задоволенню не підлягає, оскільки позивачкою не зазначено в позовній заяві ким та з яких підстав не визнається її право власності на вказану земельну ділянку та не надано суду доказів на підтвердження цього. Тобто, фактично відсутній спір про право, а отже і відсутні підстави для задоволення вказаної вимоги.

За встановленняфакту простійногопроживання зіспадкодавцем начас відкриттяспадщини, наявності інших перешкод спадкоємцем одержати у нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину позивачкою не доведено.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню частково.

Керуючись ст.ст.263-265,268,294,319 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області, третя особа Вітовська державна нотаріальна контора Миколаївської області, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом - задовольнити частково.

Встановити факт постійного проживання на час відкриття спадщини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом зі спадкодавицею ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Дата складення повного судового рішення - 19 грудня 2023 року.

Суддя О.В. Соловйов

СудСнігурівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115743778
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —477/236/22

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 02.02.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні