Ухвала
від 12.10.2023 по справі 2-а-4822/11
ТАРАЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 2-а-4822/11

Провадження № 6-а/379/15/23

УХВАЛА

12 жовтня 2023 рокум.Тараща

Таращанський районний суд Київської області в складі

головуючої судді - Музиченко О. О.,

за участю секретаря судового засідання - Бакал О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 3 заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області, Головне управління Державної казначейської служби України в Київській області, про заміну сторін стягувача та боржника їх правонаступниками,

У С Т А Н О В И В :

02.10.2023 заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду з указаною заявою, посилаючись на те, що постановою Таращанського районного суду Київської області від 19.05.2011 у справі № 2-а-4822/2011р. було задоволено адміністративний позов ОСОБА_2 до управління Пенсійного фонду України в Таращанському районі Київської області про зобов`язання відповідача провести перерахунок пенсії та доплат. Ухвалою Київськогоапеляційного адміністративногосуду від08.08.2012постанову Таращанськогорайонного судуКиївської областівід 19.05.2011у справі№ 2-а-4822/2011р.залишено беззмін.Постанова суду набрала законної сили 08.08.2012, однак, до цього часу не виконана. ІНФОРМАЦІЯ_1 позивач - стягувач ОСОБА_2 помер. Заявниця ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2 і, відповідно, правонаступницею спадкодавця. Заявниця прийняла спадщину після смерті батька згідно свідоцтва про право на спадщину за законом, включно з доплатами до пенсії ОСОБА_2 в сумі 14000,94 грн, і просить суд провести заміну сторони стягувача ОСОБА_2 та визнати її правонаступницею стягувача у справі, а також провести заміну сторони боржника у справі управління Пенсійного фонду України в Таращанському районі Київської області на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Київській області.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, про день, час та місце розгляду заяви повідомлені належно (а.с.16-21). Заявниця у своїй заяві про заміну сторін просила розглянути справу без її участі (а.с.2). Крім того, 05.10.2023 через канцелярію суду ОСОБА_1 подала заяву в якій просить розглянути справу без її участі, заяву підтримує та просить її задовольнити (а.с.22).

Неприбуття у судове засідання учасників справи за наведених обставин не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони у правовідносинах щодо яких виник спір відповідно до ч.2 ст.379 КАС України.

Згідно з положеннями ч.ч. 2, 4 ст.229КАС України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Оскільки всі учасники справи в судове засідання не з`явилися - фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши заяву та вивчивши додані до неї документи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, суд установив, що постановою Таращанського районного суду Київської області від 19 травня 2011 року у справі №2-а-4822/2011 було задоволено адміністративний позов ОСОБА_2 до управління Пенсійного фонду України в Таращанському районі Київської області та зобов`язано відповідача провести ОСОБА_2 з 21.10.2010 року перерахунок та виплату доплати до пенсії відповідно до ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», з розрахунку одна мінімальна заробітна плата, та додаткової пенсії відповідно до ст. 50 Закону України «Про статус і соціальний захист громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з розрахунку 75% від мінімальної пенсії за віком визначеної на підставі ч. 1 ст. Закону України«Про загальнообов`язковедержавне пенсійнестрахування» зурахуванням фактичновиплачених сум(а.с.8).

Вказане рішення було залишено без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 08.08.2012 (а.с.9).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 30.01.2015 (а.с.10).

Після смерті ОСОБА_2 його донька - заявниця ОСОБА_1 прийняла спадщину, яка складається з доплати до пенсії, нарахованої ОСОБА_2 УПФУ у Таращанському районі Київської області на підставі рішення суду згідно виконавчого листа № 2-а-4822/11р. від 19.05.2011 за період з 21.10.2010, в сумі 14000,94 грн, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом, копія якого наявна в матеріалах справи (а.с.3).

Із довідки від 02.10.2023, виданої архіваріусом Таращанського районного суду Київської області, вбачається, що справа № 2-а-4822/2011 за позовом ОСОБА_2 доуправління Пенсійногофонду Українив Таращанськомурайоні Київськоїобласті прозобов`язання відповідачапровести перерахунокпенсії тадоплат згідно Акту «Про вилучення та знищення документів, не внесених до Національного архівного фонду» від 2019р., була знищена за закінченням строку зберігання (а.с.11).

При вирішенні порушеного в заяві питання суд керується наступним.

За статтею 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.1227 ЦК України суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім`ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

Згідно ст.52 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам його сім`ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацюючим членам його сім`ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

За статтею 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Тобто, право на отримання пенсійних (соціальних) виплат правонаступники мають лише у випадку, якщо така виплата була нарахована померлому або присуджена йому на підставі судового рішення, що набрало законної сили, однак не отримана померлим.

У даному випадку судове рішення про нарахування виплат набрало законної сили за життя померлого, нарахування було проведене, а тому право на отримання виплат підлягає спадкуванню.

Постановою КМУ від 03.08.2011 № 845 затверджено Порядок виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, який визначає механізм виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, прийнятих судами, а також іншими державними органами (посадовими особами).

Відповідно до п.13 вказаного Порядку зупинення безспірного списання коштів, зокрема здійснюється у разі звернення до суду із заявою про заміну особи (боржника, стягувача) правонаступником. Відповідно до п.14 вказаного Порядку після усунення обставин, що були підставою для зупинення безспірного списання коштів і їх перерахування стягувачам, виконавчий документ виконується відповідно до цього Порядку в порядку черговості, що утворилася на момент усунення таких обставин. Тобто вказаним Порядком виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників допускається заміна боржника або стягувача правонаступником.

Відповідно до ст.52 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно зі ст.379КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

У рішенні Європейського суду з прав людини «Матківська проти України» від 12.03.2009 зазначено про те, що судовий розгляд і виконавче провадження - це перша та друга стадії загального провадження, які стосуються тривалості провадження.

У пункті 24 рішення Європейського суду з прав людини «Воротнікова проти України» від 14 лютого 2008 року (заява № 1225/02) визначено про те, що виконавче провадження не має бути відокремлене від судового, і ці обидва провадження мають розглядатися як цілісний процес.

Отже, викладена у заяві вимога щодо заміни сторони стягувача ( ОСОБА_2 ) на його правонаступника заявницю ОСОБА_1 (спадкоємця згідно свідоцтва про право на спадщину за законом) є обґрунтованою і підлягає до задоволення.

Крім того, у своїй заяві ОСОБА_1 ставить питання про заміну сторони боржника у справі (управління ПФУ в Таращанському районі Київської області) на його правонаступника Головне управління ПФУ у Київській області.

Вирішуючи дане питання, суд виходить із того, що згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 21.09.2017 Управління Пенсійного фонду України у Таращанському районі Київської області, яке є боржником у справі, припинено /номер запису: 13481120007000506/. Правонаступником управління ПФУ у Таращанському районі Київської області було визначено Білоцерківське об`єднане управління Пенсійного фонду України Київської області.

В подальшому згідно Постанови КМУ № 628 від 22.08.2018 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України» Білоцерківське об`єднане управління Пенсійного фонду України Київської області було реорганізовано шляхом приєднання у Головне управління Пенсійного фонду України в Київській області (вул. Саєнка Андрія, 10, м. Фастів Київської області, індекс 08500, ЄДРПОУ 22933548).

Отже, наразі правонаступником боржника Управління Пенсійного фонду України у Таращанському районі Київської області є Головне управління Пенсійного фонду України в Київській області.

Згідно ст. 104 Цивільного Кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Відповідно до ст. 106 ЦК України злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи у випадках, передбачених законом, здійснюються за рішенням відповідних органів державної влади.

Пунктами 4, 5 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 №1074 орган виконавчої влади утворюється шляхом утворення нового органу виконавчої влади або в результаті реорганізації, (злиття, приєднання, поділу, перетворення) одного чи кількох органів виконавчої влади. Орган виконавчої влади припиняється шляхом реорганізації або ліквідації.

Таким чином, Головне управління Пенсійного фонду України в Київській області (ЄДРПОУ22933548) є правонаступником боржника у виконавчому провадженні - Управління Пенсійного фонду України у Таращанському районі Київської області (код ЄДРПОУ22202715) і вимога заявниці про заміну сторони боржника у правовідносинах на належного правонаступника є обґрунтованою та підлягає до задоволення судом.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Отже, заміна сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, (процесуальне правонаступництво) можливе на будь-якій стадії адміністративного процесу, як на стадії розгляду справи так і на стадії виконання судового рішення, яке набрало законної сили, зокрема, і до видання виконавчого листа, і відбувається виключно за відповідним рішенням суду, а не рішенням державного виконавця (що стосується заміни сторони виконавчого провадження), незалежно від того виданий судом виконавчий лист на момент звернення із заявою про правонаступництво та чи пред`явлений він (виконавчий лист) до примусового виконання.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 16.03.2020 у справі №673/544/19.

Відтак, наявні усі правові підстави для задоволення заяви про заміну сторони у правовідносинах щодо яких виник спір, її правонаступником.

Керуючись Законом України «Про виконавче провадження», ст.ст. 52, 229, 241, 248, 256, 293-295, 297, 372, 379 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Заяву ОСОБА_1 про заміну сторін стягувача та боржника їх правонаступниками задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому проваджені з виконання постанови Таращанського районного суду Київської області від 19 травня 2011 року у справі № 2-а-4822/2011 із ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , на його правонаступника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Замінити боржника у виконавчому проваджені з виконання постанови Таращанського районного суду Київської області від 19 травня 2011 року у справі № 2-а-4822/2011 із Управління Пенсійного фонду України у Таращанському районі Київської області на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Київській області (код ЄДРПОУ 22933548, адреса місцезнаходження: 08500, Київська область, місто Фастів, вул. Саєнка Андрія, будинок 10).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи,якому повнерішення абоухвала судуне буливручені удень його(її)складення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження у разі якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набираєзаконної силинегайно післяїї проголошення.Ухвала,постановлена судомпоза межамисудового засіданняабо всудовому засіданніу разінеявки всіх учасників справи,під часрозгляду справив письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала складена, підписана та проголошена 12.10.2023.

Суддя Таращанського районного суду Київської області Ольга МУЗИЧЕНКО

Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114105125
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаміну сторін стягувача та боржника їх правонаступниками

Судовий реєстр по справі —2-а-4822/11

Ухвала від 12.10.2023

Адміністративне

Таращанський районний суд Київської області

Музиченко О. О.

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Таращанський районний суд Київської області

Музиченко О. О.

Ухвала від 19.03.2020

Адміністративне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Якимів Р. В.

Ухвала від 11.06.2019

Адміністративне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Олексюк Т. І.

Ухвала від 10.12.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Петров Р. І.

Ухвала від 23.05.2011

Адміністративне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик В. М.

Ухвала від 16.05.2011

Адміністративне

Дружківський міський суд Донецької області

Сєрікова О. О.

Постанова від 27.06.2018

Адміністративне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сеньков О. Г.

Постанова від 02.11.2011

Адміністративне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Литвиненко Н. В.

Ухвала від 22.09.2011

Адміністративне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Литвиненко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні