Рішення
від 12.10.2023 по справі 705/1886/23
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/1886/23

2/705/1472/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 жовтня 2023 року Уманський міськрайонний суд Черкаської області

в складі: головуючої-судді Гудзенко В.Л.

при секретарі Музичук Л.В.

за участю представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Умань цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Бабанської селищної ради Уманського району Черкаської області про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_3 звернувся в суд із позовом до Бабанської селищної ради Уманського району Черкаської області про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини. В позовній заяві зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Аполянка Уманського району Черкаської області у віці 57 років помер ОСОБА_4 . Позивач приходиться по спадковій лінії померлому ОСОБА_4 рідним племінником. Позивач народився та постійно проживав у м. Луганськ Луганської області та час від часу підтримував зв`язок із своїм рідним дядьком, оскільки рідних у дядька нікого більше не залишилося. Після фактичного початку вторгнення російської федерації у 2014 році на територію України вони часто спілкувалися. Оскільки позивач був дуже близько до зони вторгнення російських військ у 2017 році був змушений разом із сім`єю переїхати в іншу місцевість. Відповідно до довідки від 24.01.2017 №7701-98251 ОСОБА_3 взято на облік як внутрішньо переміщену особу та фактичним місцем перебування/проживання значиться АДРЕСА_1 . ОСОБА_4 був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_2 та на день смерті проживав одиноко. Про смерть свого дядька, позивач дізнався від сусідів, однак такі тяжкі обставини, як коронавірус та вторгнення російської федерації із військовою агресією не дали можливість вчинити дії, спрямовані на прийняття спадщини, а саме подати заяву про її прийняття. Лише на сьогоднішній день, уповноваживши відповідних людей, позивач зміг зайнятися питанням оформлення спадщини після смерті дядька. На підставі заяви від 31.03.2023 про прийняття спадщини, яка була подана представником по довіреності, приватним нотаріусом Уманського районного нотаріального округу Черкаської області Ящуком О.Д. було видано постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 31 березня 2023 року, у зв`язку з пропуском шестимісячного строку для прийняття спадщини. В зв`язку з чим він змушений звернутися до суду та просить визначити йому додатковий строк тривалістю один місяць для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті дядька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

07.07.2023 на адресу суду надійшла заява Бабанської селищної ради в якій відповідач просить в задоволенні позову відмовити. В поясненні зазначає, що стосується пандемії КОВІД-19, то станом на кінець 2021 року та 2022 рік карантинні обмеження щодо пандемії були мінімальні, працювали заклади дошкільної освіти, шкільні заклади, вищі навчальні заклади, були відсутні обмеження щодо використання міжміських транспортних засобів. Вказана обставина свідчить про безпідставне посилання на пандемію, як одну із основних причин не звернення до нотаріуса. Крім того, позивачем не надано жодного підтверджуючого документу щодо наявності в нього хвороби КОВІД-19. Посилання позивача на складні життєві обставини пов`язані із переїздом із Луганської області до Хотинського району Чернівецької області є абсолютно спекулятивним, оскільки сам позивач зазначив, що він у 2017 році переїхав до Чернівецької області, що само по собі не має жодного відношення до подання заяви про відкриття спадщини. Посилання на введення військового стану на території України, як поважну причину пропуску строку для подання заяви про відкриття спадщини, є також безпідставним та спекулятивним оскільки відповідно до пояснень свідків, а саме ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_3 протягом 2022 року неодноразово був в с. Аполянка Уманського району Черкаської області. На початку 2022 року ОСОБА_3 протягом двох тижнів був в с. Аполянка Уманського району, де забрав у ОСОБА_6 оригінал державного акту на право приватної власності на земельну ділянку площею 4,8516 га зареєстрованої за спадкодавцем ОСОБА_4 , а також перебування в с. Аполянка Уманського району навесні, літом та восени 2022 року в період коли працювали всі реєстри, що в свою чергу не позбавляло його можливості вчасно звернутись до нотаріуса для подання заяви про відкриття спадкової справи та прийняття спадщини. Посилання позивача на обставини непереборної сили є незрозумілими, безпідставними та абсурдними. Крім того зазначає, що довіреними особами, на яких видано доручення на представлення інтересів щодо прийняття спадщини є ОСОБА_8 та ОСОБА_1 ОСОБА_8 є директором ТОВ « ЮРІНВЕСТ АГРО », який підшукує ймовірних спадкоємців з метою заволодіння земельними ділянками ( паями ). ОСОБА_1 співпрацює разом з ОСОБА_8 з метою заволодіння земельними ділянками ( паями ) шляхом юридичного супроводу щодо спадкових справ пов`язаних із земельними ділянками. Вказане підтверджується тим, що у позивача відсутній намір успадкувати все майно, яке належало ОСОБА_4 , а лише земельну ділянку ( пай ) для подальшої безоплатної передачі у власність ОСОБА_8 .

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав та просив задоволити з підстав викладених у позовній заяві.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнав та просив відмовити у його задоволенні.

Вислухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина першастатті 1269 ЦК України).

Згідност.1270 ЦК Українидля прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини; якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно дост.1272 ЦК Українивизначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленогост. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Правила ч. 3ст. 1272 ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

За змістом цієї статті, поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій, які має оцінити суд з урахуванням доводів і заперечень учасників справи та її фактичних обставин.

Судом встановлено.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть ( а.с. 20 ).

ОСОБА_3 являється рідним племінником ОСОБА_4 , що підтверджується дослідженими в судовому засіданні матеріалами справи ( а.с 22-25 ).

Згідно довідки про внесення відомостей до ЄДДР місце проживання ОСОБА_3 зареєстроване за адресою: АДРЕСА_3 ( а.с. 18 ).

Згідно довідки від 24.01.2017 №7701-98251 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи фактичне місце проживання/перебування ОСОБА_3 значиться: АДРЕСА_1 . ( а.с.19 ).

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 1 березня 2023 року, приватний нотаріус Уманського районного нотаріального округу Черкаської області Ящук Д.О., відмовив ОСОБА_3 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майно, яке належало його рідному дядьку ОСОБА_4 , котрий помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з пропуском шестимісячного строку для прийняття спадщини. Нотаріусом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_4 на момент своєї смерті проживав і був зареєстрований в АДРЕСА_2 , одиноко. ОСОБА_3 на момент смерті його дядька разом з ним не був зареєстрований на не проживав( а.с. 26 ).

Отже, позивач не відноситься до числа осіб, які відповідно до ч. 3, 4ст. 1268 ЦК України, вважаються такими, що прийняли спадщину без подання нотаріусу письмової заяви.

Як встановлено судом, строк в межах якого позивач повинен був звернутися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 визначений з 20.11.2021 до 20.05.2022.

ОСОБА_3 звернувся, через свого представника ОСОБА_8 , до нотаріальної контори з заявою про видачу йому свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті дядька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач обґрунтовує причину пропуску звернення до нотаріальної контори для подання заяви про прийняття спадщини переїздом, пандемією КОВІД-19 та військовою агресією російськї федерації проти України. При цьому не надає документів, що він хворів на КОВІД-19 або в зв`язку з агресією російської федерації покидав межі території України. Адже в період, на який припав термін подачі заяви про прийняття спадщини в країні функціонували всі заклади.

Суд критично відноситься до обґрунтування причин пропуску строку для подачі заяви для прийняття спадщини, адже вони не входять в перелік обставин, які можуть бути вагомими причинами не подачі такої заяви в строк передбачений Законом. Крім того, позивач мав можливість довірити іншій особі подати заяву, так як зробив це згодом.

У постанові від 26 червня 2019 року у справі № 565/1145/17 (провадження № 61-38298св18) Верховний Суд зазначив, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Отже, позивач не надав належних та допустимих доказів того, що з 20 листопада 2021 року по 20 травня 2022 року відбулися події пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для нього на вчинення дій щодо прийняття спадщини у встановлений законом строк, у зв`язку із чим позивач не виконав свій процесуальний обов`язок із доведення тих обставин, на які посилалася як на підставу своїх вимог і заперечень.

Дана позиція також викладена і в постанові Верховного суду у справі № 752/11156/18-ц від 20.01.2021.

Пропуск спадкоємцем строку для прийняття спадщини без поважних причин, при відсутності будь-яких перешкод і труднощів для подання заяви не свідчить про наявність у такого спадкоємця порушеного, невизнаного або оспорюваного права, яке підлягає захисту в судовому порядку.

Таким чином, проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що в задоволенні позову слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 1270, 1272 ЦК України ст.ст. 10, 81, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову ОСОБА_3 до Бабанської селищної ради Уманського району Черкаської області про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана сторонами по справі протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Черкаського апеляційного суду через суд першої інстанції.

Головуючий В.Л. Гудзенко

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114106266
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —705/1886/23

Ухвала від 30.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Постанова від 13.02.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Постанова від 13.02.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Рішення від 12.10.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні