Ухвала
від 11.10.2023 по справі 420/10647/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/10647/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2023 року м.Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Марин П.П., розглянувши заяву позивача про закриття провадження

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов заступника керівника Суворовської окружної прокуратури міста Одеси Одеської області до Одеської міської ради, Департаменту освіти та науки Одеської міської, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Одеський ліцей №67 Одеської міської ради, комунальна установу «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Суворовського району м. Одеси» про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвалою суду від 15 травня 2023 року справу прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін з урахуванням особливостей, встановлених статтею 287 КАС України.

Ухвалою суду від 09.06.2023 року залучено до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача комунальну установу «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Суворовського району м. Одеси» (код ЄДРПОУ 40703235, адреса: вул. Отамана Головатого, 99, м. Одеса, 65003).

Ухвалою суду від 09.06.2023 року вирішено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 26.07.2023 року продовжено строк підготовчого провадження у справі №420/10647/23 до тридцяти днів.

Ухвалою суду від 11.09.2023 року занесеною до протоколу судового засідання закрито підготовче провадження та справу призначено до розгляду по суті.

В судове засідання, призначене на 10.10.2023 року об 14:00 год., сторони не з`явилися, про дату час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, згідно приписів ст.268 КАС України.

Частиною 9 статті 205 КАС України передбачено, що, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З урахуванням вищенаведеного, суд дійшов до висновку про можливість розгляду справи за відсутності осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, у порядку письмового провадження без фіксування судового засідання технічними засобами, що передбачено ч.4 ст.229 КАС України.

Від заступника керівника Суворовської окружної прокуратури міста Одеси Одеської області 05.10.2023 року за вхідним номером ЕП/40191/23 надійшла заява про закриття провадження на підставі п. 8 ч.1 ст. 238 КАС України.

Позивач зазначає, що станом на 26.09.2023 року комунальна установа «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Пересипського району м. Одеси» співпрацює з Комунальним підприємством «Одеський міський землевпорядний центр» щодо проведення землевпорядних робіт для Одеського ліцею №67 Одеської міської ради. Згідно листа Комунального підприємства«Одеський міський землевпорядний центр» за № 01-17/272 від 21.09.2023, станом на 16.09.2023 виконано топографо-геодезичну зйомку за адресою: м. Одеса, вул. Генерала Бочарова, 14-А. Також, між Комунальним підприємством «Одеський міський землевпорядний центр» укладено договір №13 від 13.09.2023 на виконання послуг по узгодженню підземних інженерних мереж з експлуатуючими службами по земельній ділянці за адресою: м. Одеса, вул. Генерала Бочарова, буд. 14-А, за ДК 021:2015 (71330000-0 - Інженерні послуги різні).

Таким чином, на даний час виконано топографо-геодезичну зйомку за адресою: м. Одеса, вул. Генерала Бочарова, 14-А та ведеться подальша робота щодо оформлення правовстановлюючих документів на зазначену земельну ділянку.

Враховуючи вищевикладене, позивач вказує, що вчинено відповідні дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під навчальним закладом Одеським ліцеєм №67 Одеської міської ради, зокрема, надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою, вжито заходів щодо включення навчального закладу до Міської цільової програми м. Одеси на 2022-2024 роки на безкоштовне надання послуг по виконанню топографо-геодезичних робіт, кадастрових зйомок, розробки проектів землеустроїв щодо відведення земельних ділянок, станом на даний час виконано топографо-геодезичну зйомку та укладено договір на виконання послуг по узгодженню підземних інженерних мереж.

Також позивач зазначає, що оскільки провадження у даній справі закривається не у зв`язку із відмовою позивача від позову, а на підставі п. 8 ч.1 ст. 238 КАС України сплачена сума судового збору підлягає поверненню.

Розглянувши заяви позивача, суд зазначає наступне.

Розглянувши клопотання представника відповідача, суд дійшов висновку про наявність підстав для закриття провадження у справі з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Згідно з п. п. 1, 2, 7 ч. 1 ст. 4 КАС України, адміністративна справа - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 238 КАС України суд закриває провадження у справі щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

Згідно з ч. 2 ст. 239 КАС України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Так, позивач звернувся до суду з даним адміністративним позовом, в якому просить суд визнати протиправною бездіяльність Одеської міської ради та Департаменту освіти та науки Одеської міської ради відносно невжиття заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій знаходиться Одеський ліцей №67 Одеської міської ради за адресою: м. Одеса, вул. Генерала Бочарова, 14а; зобов`язати Одеську міську раду та Департамент освіти та науки Одеської міської ради вчинити дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій знаходиться Одеський ліцей №67 Одеської міської ради за адресою: м. Одеса, вул. Генерала Бочарова, 14а.

Разом з тим, позивач зазначає, що відповідачем вчинено відповідні дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під навчальним закладом Одеським ліцеєм №67 Одеської міської ради, зокрема, надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою, вжито заходів щодо включення навчального закладу до Міської цільової програми м. Одеси на 2022-2024 роки на безкоштовне надання послуг по виконанню топографо-геодезичних робіт, кадастрових зйомок, розробки проектів землеустроїв щодо відведення земельних ділянок, станом на даний час виконано топографо-геодезичну зйомку та укладено договір на виконання послуг по узгодженню підземних інженерних мереж.

Таким чином, порушення, яке є предметом оскарження в межах даної справи, було самостійно виправлене суб`єктом владних повноважень.

При цьому, відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною після такого виправлення, а тому провадження по справі слід закрити, відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 238 КАС України.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заява представника відповідача про закриття провадження підлягає задоволенню, а провадження у даній справі слід закрити на підставі п.8 ч.1 ст. 238 КАС України.

Згідно з п.5 ч.1 ст.7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Так, провадження у даній справі закрито на підставі п.8 ч.1 ст. 238 КАС України, відповідно до якого закриває провадження у справі щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

Отже, оскільки провадження у справі закрито не у зв`язку з відмовою позивача від позову, сплачений позивачем судовий збір підлягає поверненню.

Судом встановлено, що позивачем сплачено судовий збір у загальному розмірі 2684,00 грн., що підтверджується копією платіжної інструкції №763 від 01.05.2023 року.

Оскільки провадження у справі за адміністративним позовом заступника керівника Суворовської окружної прокуратури міста Одеси Одеської області до Одеської міської ради, Департаменту освіти та науки Одеської міської, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Одеський ліцей №67 Одеської міської ради, комунальна установу «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Суворовського району м. Одеси» про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії закривається на підставі п.8 ч.1 ст. 238 КАС України, сума судового збору підлягає поверненню на підставі п.5 ч.1 ст.7 Закону України «Про судовий збір».

Керуючись ст.ст.140, 189, 238, 239 КАС України, ст. 5 Закону України «Про судовий збір» суддя

УХВАЛИВ:

Заяву позивача про закриття провадження у справі задовольнити.

Провадження у справі за позовом заступника керівника Суворовської окружної прокуратури міста Одеси Одеської області до Одеської міської ради, Департаменту освіти та науки Одеської міської, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Одеський ліцей №67 Одеської міської ради, комунальна установу «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Суворовського району м. Одеси» про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії закрити.

Повернути на користь Одеської обласної прокуратури (адреса: 65026, м. Одеса, вул. Пушкінська, 3); код отримувача (код за ЄДРПОУ): 03528552; рахунок отримувача: UА 808201720343100002000000564; банк отримувача: ДКСУ у м. Києві; код банку отримувача: 820172; код класифікації доходів бюджету 22030101, судовий збір, сплачений при поданні позову за платіжним дорученням від 01.05.2023 № 763, у розмірі 2684,00 грн.

Роз`яснити позивачу, що повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені ст. ст. 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала набирає законної сили відповідно до приписів ст. 256 КАС України.

Суддя/підпис/ П.П.Марин

Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114125865
СудочинствоАдміністративне
Сутьзакриття провадження

Судовий реєстр по справі —420/10647/23

Ухвала від 11.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

Ухвала від 26.07.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

Ухвала від 09.06.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

Ухвала від 09.06.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

Ухвала від 15.05.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні