Рішення
від 13.10.2023 по справі 546/380/21
РЕШЕТИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 546/380/21

номер провадження 2-о/546/38/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2023 року м. Решетилівка

Решетилівський районний суд Полтавської області у складі: головуючого судді Зіненка Ю.В. та присяжних Василенка С.С. та Вовка С.В., за участі секретарки судового засідання Гудзенко С.В., заявниці ОСОБА_1 та адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу № 546/380/21 за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Решетилівської міської ради як орган опіки та піклування, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,-

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до суду з вищезазначеним клопотанням, у якому просила продовжити строк дії рішення Решетилівського районного суду від 05.11.2021 у справі № 546/380/21 про визнання ОСОБА_3 недієздатним та встановлення над ним опіки. Клопотання обґрунтовано тим, що заявниця є рідною сестрою ОСОБА_3 , який проживає разом із ОСОБА_1 , та є особою з інвалідністю другої групи, потребує постійного нагляду. Рішенням Решетилівського районного суду Полтавської області від 05.11.2021 ОСОБА_4 було визнано недієздатним та призначено ОСОБА_1 його опікуном. Згідно висновку судово-психіатричного експерта ОСОБА_3 страждає на тяжке, стійке хронічне психічне захворювання.

У зв`язку із вищезазначеним заявник звернувся до суду із даним клопотанням.

Ухвалою судді від 26.09.2023 у справі відкрите провадження, призначене судове засідання на 13.10.2023 та залучено до участі адвоката для представлення інтересів ОСОБА_3 .

Заявниця у судовому засіданні клопотання підтримала та просила задовольнити.

У судовому засіданні представник ОСОБА_3 адвокат Чуй А.І. не заперечував проти задоволення клопотання та просив його задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, 11.10.2023 до суду надійшло клопотання про розгляд справи без їх участі, проти задоволення клопотання не заперечують (а.с. 104-105).

Не з`явився у судове засідання ОСОБА_3 , оскільки, відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №383 від 18.08.2023, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє ознаки стійкого психічного розладу у вигляді вродженого недоумства рівня помірної розумової відсталості, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с. 84-88).

Суд, заслухавши учасників справи, дослідивши письмові докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Згідно приписівч.2ст.293ЦПК України,суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 є особою з інвалідністю ІІ групи, причиною якої є захворювання з дитинства, що підтверджується копією довідки МСЕК серії МСЕ № 0061483 (а.с. 94).

Також судом встановлено, що заявниця ОСОБА_1 є рідною сестрою ОСОБА_3 , що підтверджується рішенням Решетилівського районного суду від 05.11.2021, яке набрало законної сили 06.12.2021 (а.с. 82-83).

Частиною 4 статті 82 ЦПК України передбачено, що обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Рішенням Решетилівського районного суду Полтавської області від 05.11.2021, яке набрало законної сили 06.12.2021, у справі № 546/380/21 ОСОБА_3 було визнано недієздатним, а ОСОБА_1 було призначено його опікуном зі строком дії рішення суду 2 роки (а.с. 82-83)

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №383 від 18.08.2023, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє ознаки стійкого психічного розладу у вигляді вродженого недоумства рівня помірної розумової відсталості, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с. 84-88).

Згідно з ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 6 - 9 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи. Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

Відповідно до приписів законодавства у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності ЦПК України передбачено періодичний судовий контроль за наявністю/продовженням існування підстав для обмеження чи позбавлення особи дієздатності, що закріплено у ч. 6 ст. 300 ЦПК України, якою встановлено максимальний строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною у 2 роки.

Таким чином, судом встановлено, що діагноз ОСОБА_3 з моменту ухвалення рішення суду про визнання його недієздатним не змінився, його психічний стан не покращився та він не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Враховуючи вищевикладене, суд доходить висновку, що клопотання ОСОБА_1 підлягає задоволенню, у зв`язку з чим необхідно продовжити строк дії рішення Решетилівського районного суду Полтавської області від 05.11.2021 у справі № 546/380/21 про визнання ОСОБА_3 недієздатним на два роки.

Суд окремо зазначає, що зважаючи на те, що судом прийнято рішення про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_3 недієздатним, повноваження ОСОБА_1 щодо опіки над недієздатним також продовжуються та не потребують повторного вирішення питання про призначення опікуна, оскільки остання від виконання обов`язків опікуна у порядку, передбаченому ч. 2 ст. 300 ЦПК України, не звільнялася.

На підставі викладеного, та керуючись ст. 39, 41, 60 ЦК України, ст. 263-265, 293, 294, 299, 300, 354 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Решетилівської міської ради як орган опіки та піклування, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Решетилівського районного суду Полтавської області від 05.11.2021 у справі № 546/380/21 про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатним,строком на 2 (два) роки з дня набрання даним рішенням законної сили.

Роз`яснити положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення суду.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, або у разі подання апеляційної скарги після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не скасоване.

Заявниця ОСОБА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Заінтересована особа Виконавчий комітет Решетилівської міської ради як орган опіки та піклування, місцезнаходження: вул. Покровська, 14, м. Решетилівка Полтавської області, 38400, ІКЮО в ЄДРПОУ 21044013.

Адвокат особи, стосовно якої розглядається подання ОСОБА_5 , службова адреса: АДРЕСА_3 .

Суддя Ю. В. Зіненко

Присяжні: С.С. Василенко

С.В. Вовк

СудРешетилівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення13.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114143661
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —546/380/21

Рішення від 13.10.2023

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Зіненко Ю. В.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Зіненко Ю. В.

Рішення від 05.11.2021

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Зіненко Ю. В.

Ухвала від 05.11.2021

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Зіненко Ю. В.

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Зіненко Ю. В.

Ухвала від 03.06.2021

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Зіненко Ю. В.

Ухвала від 29.04.2021

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Зіненко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні