Ухвала
від 12.10.2023 по справі 923/1649/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"12" жовтня 2023 р.м. Одеса Справа № 923/1649/21

Господарський суд Одеської області у складі судді Бездолі Д.О.

секретар судового засідання Христенко А.О.

при розгляді справи за позовом: фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

до відповідача: Садівничого товариства житлового типу Зелена Лагуна (с. Кардашинка, Голопристанський район, Херсонська обл., 75611)

про визнання недійсними рішень загальних зборів,

за участю представників учасників справи:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився.

УСТАНОВИВ:

Фізична особа ОСОБА_1 звернулась до Господарського суду Херсонської області з позовною заявою до відповідача, в якій, з урахуванням поданої суду 23.02.2022 заяви про зміну предмету позову, просить суд визнати недійсним рішення загальних зборів Садівничого товариства житлового типу Зелена Лагуна, оформлене протоколом від 29.08.2021 № 2, повністю, як таке, що прийнято всупереч та з чисельними грубими порушеннями Закону України «Про кооперацію» та статуту відповідача.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 10.01.2022 у складі судді Сулімовської М.Б. позовну заяву фізичної особи ОСОБА_1 було прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 923/1649/21; ухвалено справу розглядати за правилами загального провадження; призначено підготовче засідання у справі на 08 лютого 2022 року о 10:00.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 12.01.2022 судом було задоволено частково клопотання фізичної особи ОСОБА_1 про витребування доказів та витребувано у відповідача належним чином засвідчені копії наступних документів: статут Садівничого товариства житлового типу "Зелена лагуна"; рішення правління від 14.08.2021; протокол загальних зборів від 29.08.2021 з усіма наявними додатками, щодо встановлення розміру 25 грн. за 1 сотку землі; новий кошторис з наявним обґрунтуванням та розрахунками, щодо встановлення розміру 25 грн. за 1 сотку землі в тому числі на землях прибережної захисної смуги; документи, що підтверджують, що Садівниче товариство житлового типу "Зелена лагуна" є користувачем земельних ділянок, що примикають до узрізу води ріки "Чайка" та повноваження СТЖТ "Зелена лагуна" щодо розпорядження землями водного фонду державної власності.

У зв`язку з тимчасовою непрацездатністю головуючого у справі судді Сулімовської М.Б. у період з 31.01.2022 по 11.02.2022 судове засідання, призначене на 08.02.2022, не відбулося. Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 16.02.2022 судом було призначено підготовче засідання у цій справі на 28 лютого 2022 року о 15:00.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 18.03.2022 № 11/0/9-22 Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Харківської та Херсонської областей) змінено територіальну підсудність судових справи Господарського суду Херсонської області з визначенням їх територіальної підсудності Господарському суду Одеської області.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи № 923/1649/21 між суддями Господарського суду Одеської області від 14.09.2023, справу розподілено для розгляду судді Бездолі Д.О.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 19.09.2023 суддею Бездолею Д.О. справу № 923/1649/21 було прийнято до свого провадження; постановлено здійснити розгляд справи спочатку; призначено у справі підготовче засідання на 12 жовтня 2023 року о 14:30, в яке викликано учасників справи.

У судове засідання представники сторін не з`явились, між цим, 29.09.2023 фізичною особою ОСОБА_1 було подано до суду заяву, в якій остання просить суд розглянути справу за її відсутності та задовольнити позовні вимоги позивача в повному обсязі. Відповідачем, у свою чергу, жодних заяв та доказів суду не було подано, в тому числі, відповідачем не виконано ухвали суду від 12.01.2022 про витребування доказів.

Так, відповідно до ч. 2, 3 ст. 42 ГПК України учасники справи зобов`язані, зокрема: сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом. У випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно з ч. 7-10 ст. 81 ГПК України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Відповідно до ч. 1 ст. 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Частиною 2 статті 182 ГПК України визначено, що у підготовчому засіданні суд, зокрема: може роз`яснювати учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи; з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше; здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Відповідно до ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Приймаючи до уваги, що відповідачем не було подано витребувані ухвалою суду від 12.01.2022 докази, враховуючи, що під час розгляду справи у підготовчому засіданні у суду виникла необхідність в отриманні від позивача додаткових пояснень, суд дійшов висновку, що визначені частиною другою статті 182 ГПК України питання не можуть бути вирішені у цьому засіданні, у зв`язку з чим підготовче засідання слід відкласти на іншу дату.

Керуючись ст. 177, 182, 183, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче засідання у справі на "02" листопада 2023 р. о 16:40. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань №10(В (5 поверх), тел. 0(482)307-951.

2. Повідомити/викликати позивача/відповідача про/у підготовче засідання.

3. Запропонувати позивачу надати: письмові пояснення та докази щодо обставин яке саме речове право позивача було порушено спірним рішенням та на яку саме земельну діялнку (вказати кадастровий номер земельної ділянки, її адресу тощо); письмові пояснення щодо прийняття / не прийняття позивачем участі у спірних зборах; письмові пояснення та докази щодо загальної кількості членів Садівничого товариства житлового типу Зелена Лагуна станом на 29.08.2021; письмові пояснення та доказами щодо кількості членів Садівничого товариства житлового типу Зелена Лагуна, які приймали участь у спірних загальних зборах та опитуванні протягом 15 днів після проведення загальних зборів.

4. Роз`яснити позивачу, що відповідно до ч. 7 ст. 81 ГПК України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду, а отже позивач не обмежений у праві заявляти клопотання про витребування доказів у будь-якої особи, в розпорядженні якої знаходиться той чи інший доказ, оформивши клопотання відповідно до вимог ч. 2 ст. 81 ГПК України.

5. Відповідачу: виконати вимоги ухвали суду від 12.01.2022 та надати суду: статут Садівничого товариства житлового типу "Зелена лагуна"; рішення правління від 14.08.2021; протокол загальних зборів від 29.08.2021 з усіма наявними додатками, щодо встановлення розміру 25 грн. за 1 сотку землі; новий кошторис з наявним обґрунтуванням та розрахунками, щодо встановлення розміру 25 грн. за 1 сотку землі в тому числі на землях прибережної захисної смуги; документи, що підтверджують, що Садівниче товариство житлового типу "Зелена лагуна" є користувачем земельних ділянок, що примикають до узрізу води ріки "Чайка" та повноваження СТЖТ "Зелена лагуна" щодо розпорядження землями водного фонду державної власності.

6. Встановити відповідачу додатковий строк для подання витребуваних доказів до 02.11.2023.

Повну ухвалу складено 13.10.2023.

Ухвала набирає законної сили 13.10.2023 та оскарженню не підлягає.

Суддя Д.О. Бездоля

Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114150659
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1649/21

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 16.02.2022

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 12.01.2022

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 10.01.2022

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 22.12.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні