Рішення
від 23.09.2010 по справі 12/53-д
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путяти нський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "23" вересня 2010 р. Спр ава № 12/53-Д

Господарський суд Житом ирської області у складі:

Головуючого судді

судді Сік орської Н.А.

судді

за участю представників ст орін

від позивача Бутко О.В. (довіреність від 31.08.10р. №34-5/01-597)

від відповідача ОСОБА _2 (довіреність від 24.06.10р.)

прокурор Слівінський О.О. (п осв. №115)

У відповідності до ч.4 ст. 69 ГП К України, спір вирішено у біл ьш тривалий строк, ніж передб ачено ч.1 цієї статті.

В порядку ст. 77 ГПК України в судовому засіданні 02.09.10р. огол ошувались перерви до 12:30 год. 21. 09.10р. та до 12:30 год. 23.09.10р.

Розглянув справу за позов ом Прип'ятського спеціальног о прокурора (м.Чорнобиль Київ ської області) в інтересах де ржави в особі:

1) Міністерства України з пи тань надзвичайних ситуацій т а у справах захисту населенн я від наслідків Чорнобильськ ої катастрофи (м. Київ)

2) Державного спеціалізован ого комплексного підприємст ва "Чорнобильська Пуща" Мініс терства України з питань над звичайних ситуацій та у спра вах захисту населення від на слідків Чорнобильської ката строфи (м. Чорнобиль Київсько ї області)

до Фізичної особи-прива тного підприємця ОСОБА_3 ( смт. Мар'янівка Баранівськог о району)

про визнання договору о ренди №60 від 26.08.2008 року недійсни м та зобов'язання повернення майна

Позивачем пред'явлено позо в про визнання договору орен ди транспортного засобу №60 ві д 26.08.08р., укладеного між ДСКП "Чо рнобильська Пуща" та ФОП ОС ОБА_3, недійсним та зобов'яза ння відповідача повернути до державної власності індивід уально визначене майно, а сам е, трактор ТТ-4, заводський дви гун А-01 МЛ, який було надано в ор енду на підставі договору ор енди від 26.08.08р. №60.

Прокурор та представник 2-го позивача в судовому засідан ні позовні вимоги підтримали у повному обсязі з підстав ви кладених у позовній заяві.

Представник 1-го позивача в судове засідання не з'явився , причин неявки суду не повідо мив.

Представник відповідача н адав суду відзив на позов, в як ому зазначив, що позовні вимо ги визнає частково, оскільки з його сторони договір оренд и укладений правомірно.

В судовому засіданні від 21.09. 10 надав докази сплати позивач у коштів в сумі 6780,15 грн., признач енням платежу: за трактор ТТ-4.

Заслухавши представників сторін та прокурора, розглян увши матеріали справи, госпо дарський суд

ВСТАНОВИВ:

26.08.08р. між Державним спеці алізованим комплексним підп риємством "Чорнобильська Пущ а" та Фізичною особою - приватн им підприємцем ОСОБА_3 бул о укладено договір оренди ін дивідуально визначеного май на трактора ТТ - 4 вартістю 6780,15 г рн. (а.с.20).

В позовній заяві прокурор з азначає, що даний договір оре нди був укладений з порушенн ям законодавства, а саме:

- відповідно до вимог ст. 5 ЗУ "Про оренду державного та ком унального майна", ч. 1 ст. 287 ГК Укр аїни орендодавцями державно го майна є : державні підприєм ства щодо окремого індивідуа льно визначеного майна при н аявності згоди органу управл іння державним майном, що пер едбачено вимогами п. 1 окремог о доручення заступника Мініс тра від 15.03.07р. за вх. №В-145, ст. ст. 4,6 З акону України "Про об'єкти упр авління державної власності ";

- договір оренди державного майна укладено без проведен ня конкурсних процедур, як це передбачено вимогами абз. 1 ч. 7 ст. 9 Закону України "Про оренд у державного та комунального майна", п. 2 наказу Фонду держав ного майна №2149 від 13.10.04р.;

- при укладанні договору оре нди державного окремого інди відуально визначеного майна - трактора ТТ - 4, ФОП ОСОБА_3 не дотримано вимог ч. 2 ст. 799 ЦК У країни щодо нотаріального по свідчення його;

- відповідно до вимог Розпор ядження КМУ №1231-р від 24.12.07р. до пр ийняття окремого рішення зуп инити укладання нових догово рів оренди об'єктів державно ї власності.

За таких обставин, прокурор та позивач просять визнати у кладений між сторонами догов ір оренди недійсним та зобов 'язати відповідача повернути майно передане йому в оренду на підставі спірного догово ру.

Представник відповідача н адав суду відзив на позов, в як ому зазначив, що позовні вимо ги визнає частково, оскільки з його сторони договір оренд и укладений правомірно.

Також, у відзиві відповідач зазначив, що транспортний за сіб, трактор ТТ-4 був передани й в оренду з метою проведення його капітального відновлю вального ремонту.

В зимово-весняний період, не відомими особами даний транс портний засіб у відповідача було викрадено. В правоохоро нні органи відповідач не зве ртався оскільки у нього був в ідсутній технічний талон та паспорт на трактор ТТ-4, тому в ідповідач вирішив сплачуват и орендну плату і зібравши ко шти відшкодувати завданий зб иток орендодавцю згідно п. 5.3 д оговору оренди. Таким чином п росить суд договір оренди ро зірвати.

При дослідженні матеріалі в справи, судом встановлено, щ о трактор, який є предметом ор енди, в 2003 році був знайдений на території Оначицької лісов ої бази в технічно несправно му стані та частково розуком плексованим працівниками пі дприємства-позивача. Згідно наказу по підприємсту від 06.11. 03 взятий на балансовий облік за нульовою вартістю (а.с. 67,68). Св ідоцтво про державну реєстра цію та технічний талон на тра нспортний засіб у позивача в ідсутні.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести обставини, на які вона по силається як на підставу сво їх вимог та заперечень.

Оцінивши в сукупності мате ріали справи, господарський суд вважає, що позовні вимоги задоволенню не підлягають, в раховуючи наступне.

Відповідно до ст. 11 ЦК Україн и, підставами виникнення цив ільних прав та обов'язків, зок рема, є договори та інші прав очини.

Господарські договори укл адаються за правилами, встан овленими Цивільним кодексом України з урахуванням особл ивостей, передбачених цим Ко дексом, іншими нормативно-пр авовими актами щодо окремих видів договорів (ч. 7 ст. 179 Госпо дарського кодексу України).

Договором є домовленість д вох або більше сторін, спрямо вана на встановлення, зміну а бо припинення цивільних прав та обов' язків (ч. 1 ст. 626 Цивіль ного кодексу України).

Договір є укладеним, якщо ст орони в належній формі досяг ли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необ хідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щод о яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди (ч. 1 ст. 638 Цивільного коде ксу України).Аналогічну норм у містить і ч. 2 ст. 180 ГК України.

Зміст господарського дого вору становлять умови догово ру, визначені угодою його сто рін, спрямованою на встановл ення, зміну або припинення го сподарських зобов'язань, як п огоджені сторонами, так і ті, щ о приймаються ними як обов'яз кові умови договору відповід но до законодавства.

Господарський договір вва жається укладеним, якщо між с торонами у передбачених зако ном порядку та формі досягну то згоди щодо усіх його істот них умов. Істотними є умови, ви знані такими за законом чи не обхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін по винна бути досягнута згода.

При укладенні господарськ ого договору сторони зобов'я зані у будь-якому разі погоди ти предмет, ціну та строк дії д оговору (ч. ч. 1, 2, 3 ст. 180 Господарс ького кодексу України).

Відповідно до ст. 283 Господар ського кодексу України за до говором оренди одна сторона (орендодавець) передає другі й стороні (орендареві) за пла ту на певний строк у користув ання майно для здійснення го сподарської діяльності, анал огічні положення містяться в ст. 760 Цивільного кодексу Укра їни.

Частина 1 статті 284 ГК України визначено, що істотними умов ами договору оренди є: об'єкт о ренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації ); строк, на який укладається д оговір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації ; порядок використання аморт изаційних відрахувань; відно влення орендованого майна та умови його повернення або ви купу.

Враховуючи, що в оренду було передано майно, яке є об"єктом державної власності, то при у кладанні договору оренди сто рни мали керуватись і нормам и спеціального закону, який р егулює організаційні віднос ини, пов'язані з передачею в ор енду майна державних підприє мств та організацій, підприє мств, заснованих на майні, що н алежить Автономній Республі ці Крим або перебуває у комун альній власності, їх структу рних підрозділів, а саме: Зако ну України від 10.04.1992, № 2269-XII "Про оре нду державного та комунально го майна".

Відповідно до ст. 10 Закону Ук раїни "Про оренду державного та комунального майна" істот ними умовами договору оренди є:

об'єкт оренди (склад і варті сть майна з урахуванням її ін дексації);

термін, на який укладається договір оренди;

орендна плата з урахування м її індексації;

порядок використання амор тизаційних відрахувань;

відновлення орендованого майна та умови його повернен ня;

виконання зобов'язань;

забезпечення виконання зо бов'язань - неустойка (штраф, п еня), порука, завдаток, гаранті я тощо;

порядок здійснення орендо давцем контролю за станом об 'єкта оренди;

відповідальність сторін;

страхування орендарем взя того ним в оренду майна;

обов'язки сторін щодо забез печення пожежної безпеки оре ндованого майна.

Проаналізувавши умови дог овору оренди транспортного з асобу від 26.08.10, господарський с уд вважає, що останній не міс тить усіх передбачених Закон ом істотних умов.

Зокрема, суд звертає увагу на відсутність таких істотни х умов як:

- договором не обумовлено п орядок використання амортиз аційних відрахувань;

- договором не передбачені у мови щодо забезпечення вико нання зобов"язань;

- сторони не обумовили страх ування орендарем взятого в оренду майна (трактор ТТ-4), що, н а думку суду, і є неможливим за відсутністі технічного тало на на транспортний засіб та с відоцтва про державну реєстр ацію.

Стаття 12 Закону України "Про оренду державного та комуна льного майна" визначає момен т укладення договору оренди, які слід оцінювати в сукупно сті - досягнення домовленост і з усіх істотних умов і підпи сання сторонами тексту догов ору.

Враховуючи, що всупереч вищ евикладеним нормам закону, с торони не досягли згоди з усі х істотних умов, які мають від повідати договору оренди, су д дійшов висновку, що договір оренди транспортного засобу від 26.08.10 є неукладеним.

Оскільки спірний Договір є неукладеним, вимоги позивач а про визнання його недійсни м задоволенню не підлягають, а тому в позові слід відмовит и.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 33, 49, 69, 82-85 ГПК Україн и, господарський суд

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову від мовити.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі по дання апеляційної скарги ріш ення, якщо його не буде скасов ано, набирає законної сили пі сля розгляду справи апеляці йним судом.

Суддя Сікорськ а Н.А.

Повне рішення складено: 28 вересня 2010 року.

Віддрукувати:

1 - в справу

2, 3 - позивачам

4- відповідачу

5, 6- прокурор.

Дата ухвалення рішення23.09.2010
Оприлюднено04.10.2010
Номер документу11416147
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/53-д

Ухвала від 10.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Щепанська Г.А.

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Щепанська Г.А.

Постанова від 07.04.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Щепанська Г.А.

Рішення від 23.09.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Рішення від 24.09.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні