Рішення
від 03.10.2023 по справі 237/3355/21
МАР`ЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 237/3355/21

Провадження № 2/237/321/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.10.23 року м. Курахове

Мар`їнський районний суд Донецької області у складі: головуючого судді Ліпчанського С.М., при секретарі Бахтіяровій Н.В., та за участю ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Курахове Мар`їнського району Донецької області цивільну справу за позовною ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особи без самостійних вимог: Служба у справах дітей Мар`їнської міської військово цивільної адміністрації Покровського району Донецької області про визначення місця проживання дитини та за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування Мар`їнської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області про визначення місця проживання дитини та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

09.09.2021 року ОСОБА_2 звернулась до суду із позовною заявою до ОСОБА_1 про визначення місця проживання малолітньої дитини.

ОСОБА_2 зазначає, що перебувала у шлюбі з відповідачем до 07.06.2017 року. Після розірвання шлюбу донька ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишилась проживати з матір`ю. 27.02.2021 року ОСОБА_1 взяв спільну дитину до себе у гості та до моменту звернення до суду не повернув ОСОБА_2 дитину, з того моменту можливості спілкування з донькою не надає. ОСОБА_2 знаходиться у декретній відпустці з другою дитиною від другого шлюбу. ЇЇ другий чоловік забезпечує ОСОБА_2 та двох дітей. ОСОБА_2 стверджує, що спиртними напоями не зловживає, за місцем проживання характеризується позитивно, добре відноситься до дитини, має бажання приділяти свою увагу доньці ОСОБА_3 . Спору про місце проживання дитини сторони не мали, тому ОСОБА_2 змушена звернутись до суду, щоб визначити місце проживання малолітньої дитини.

В свою чергу 05.10.2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою до ОСОБА_2 про визначення місця проживання малолітньої дитини та стягнення аліментів, в якій стверджує, що донька ОСОБА_3 проживає разом із ним. Даний факт підтверджується довідкою із сільської ради та зі школи. Повним утриманням дитини ОСОБА_1 займається самостійно. ОСОБА_2 спілкувалася з дитиною коли бажала сама того. ОСОБА_1 стверджує, що дитині були нанесені ушкодження, та з дня побиття дитини ОСОБА_2 з нею не спілкується та не інтересується її станом. Тому просить визначити місце проживання дитини ОСОБА_3 разом із батьком. Також, заявою від 16.11.2021 року, ОСОБА_1 проситьстягнути аліменти з ОСОБА_2 на свою користь на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_3 та долучає до матеріалів справи висновок експерта про проведення судово-медичної експертизи від 01.03.2021 року щодо факту нанесення тілесних ушкоджень дитині ОСОБА_3 .

Ухвалою від 29.11.2021 року цивільну справу за номером 237/3738/21 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування Мар`їнської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області про визначення місця проживання дитини та стягнення аліментів об`єднано в одне провадження з цивільною справою 237/3355/21 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особи без самостійних вимог: Служба у справах дітей Мар`їнської міської військово цивільної адміністрації Покровського району Донецької області про визначення місця проживання дитини.

ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином у встановлений законодавством строк та порядок.

ОСОБА_3 в судовому засіданні наполягав на задоволенні своїх позовних вимог, вказавши на те, що дитина ще з 2019 році проживає з ним та перебуває на його утриманні.

Представник третьої особи та адвокати до судового засідання не з`явились, про причини неявки суду не повідомили.

У зв`язку з наведеним, суд, на підставі ч. 4 ст.223, ст.280 ЦПК України, постановляє заочне рішення.

Згідно вимог ч.2 ст.247ЦПКУкраїни фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення місця проживання дитини та стягнення аліментів.

Копією рішення Селидівського міського суду Донецької області від 07.06.2017 року підтверджується, що сторони розірвали шлюб (а.с.7).

Від цього шлюбу народилась дитина-донька ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , батьками вказані ОСОБА_1 та ОСОБА_4 (а.с.8).

Зміна прізвища з ОСОБА_5 на ОСОБА_2 підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 (а.с.9).

Відповідно до ст.ст.160,161 СК Українимісце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Відповідно до п. 24постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 1998 року №16 «Про застосування судами деяких норм Кодексу про шлюб та сім`ю України», вирішуючи спори між батьками, які проживають окремо (в тому числі в одній квартирі), про те, з ким із них і хто саме з дітей залишається, суд виходячи із рівності прав та обов`язків батька й матері щодо своїх дітей повинен постановити рішення, яке відповідало б інтересам неповнолітніх. При цьому суд враховує, хто з батьків виявляє більшу увагу до дітей і турботу про них, їхній вік і прихильність до кожного з батьків, особисті якості батьків, можливість створення належних умов для виховання.

Як вказано в позовній заяві, повним утриманням дитини ОСОБА_1 займається самостійно, цю можливість ОСОБА_1 підтверджує довідкою з місця роботи від 18.05.2021 року. У вказаній довідці також вказано розмір щомісячного відрахування аліментів на користь ОСОБА_2 (а.с. 24). Із характеристики з місця роботи вбачається, що громадянин ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 з дня народження. За місцем проживання характеризується з позитивного боку. У побуті завжди ввічливий, тактовний, працелюбний. За характером спокійний, врівноважений, розсудливий. Перебуває в цивільному шлюбі. В сім?ї доброзичливі взаємовідносини. До алкогольних напоїв підходить як людина зі здоровим глуздом. На даний час працює в ТОВ "ОХ СХІД" охоронцем (а.с. 31).

Актом депутатів, в присутності двох свідків, встановлено факт проживання дитини ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 , де проживає ОСОБА_1 (а.с. 27). Житлово- побутові умов для проживання дитини задовільні, дитина має окрему кімнату, має місце для сну та окреме місце для навчання, в шафі окреме місце для речей дитини, що підтверджується актом обстеження умов проживання від 07.06.2021 року (а.с. 28).

Як вбачається із характеристики, наданої класним керівником та директором школи, ОСОБА_3 навчається у Максимільянівському ЗЗСО І-ІІІ ступенів з 04.03.2021 року. За період перебування у даному навчальному закладі зарекомендувала себе як старанна та дисциплінована учениця. До навчального процесу ставиться відповідально. У дитячому колективі підтримує дружні стосунки. Вихована, спокійна, чемна. Проживає у сім?ї батька. Батько приділяє належну увагу вихованню доньки (а.с. 29).

Статтею 6 Декларації прав дитини, прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.1959 року, проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона має, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості. Малолітня дитина не повинна, крім виняткових обставин, відокремлюватися від матері. Суспільство і органи влади повинні забезпечити необхідний догляд за дітьми, які залишилися без піклування сім`ї або без адекватних засобів підтримки.

Відповідно дост. 11 Закону України «Про охорону дитинства», сім'я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Право дитини на отримання належного сімейного виховання виникає у неї з моменту народження.

В матеріалах справи присутній висновок експерта № 42 про проведення судово-медичної експертизи від 01.03.2021 року щодо факту нанесення тілесних ушкоджень дитині ОСОБА_3 . У висновку вказано, зі слів ОСОБА_3 , що (мовою оригіналу) « дядя Дима, мамин новый муж, деревянной лозиной (палкой) толщиной 1 см наносл удары по ногам. Сознание не теряла. За мед. Помощью не ображалась.». При освідоцтві експертом виявлені синці на сідницях та стегнах дитини, просліджується в синцях лінійність та горизонтальність. В лобковій ділянці теж виявлені ушкодження (а.с. 43).

При вирішенні спору, суд враховує норму ст. 180 СК України, відповідно до якої батьки зобов`язані утримувати своїх неповнолітніх дітей до досягнення ними віку повноліття.

Згідно до ч. 3 ст. 181 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дітей (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Статтею 182 СК України встановлено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до положень ст. ст. 183, 184 СК України розмір аліментів визначається у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини, а якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі у твердій грошовій сумі.

З огляду на наведене вище, суд вважає, що вимоги позивача про стягнення аліментівна утриманнянеповнолітніх дітей узгоджуються з положеннями ст. 16 ЦК України, та ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до яких кожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом, який відповідає змісту встановлених судом правовідносин.

Враховуючи вищевказане, суд вважає, що позовні вимоги про стягненняаліментів наутримання дитини є ґрунтовними та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно зі ст. 191 СК України аліменти на дітей присуджуються за рішенням суду з дня пред`явлення позову, тобто з 16.11.2021 року.

На підставі ст. 3,76,79,80,175,184, 191 ЦПК, ст.11 Закону України «Про охорону дитинства», статей 160, 161 СК України, відповідно до п. 24постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 1998 року №16 «Про застосування судами деяких норм Кодексу про шлюб та сім`ю України»,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особи без самостійних вимог: Служба у справах дітей Мар`їнської міської військово цивільної адміністрації Покровського району Донецької області про визначення місця проживання дитини-залишити без задоволення.

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування Мар`їнської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області про визначення місця проживання дитини та стягнення аліментів задовольнити.

Визначити місце проживання неповнолітньої - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 разом із ОСОБА_1 , залишивши її на утриманні та вихованні ОСОБА_1 .

Стягувати з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання дитини, ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, починаючи з 16.11.2021 року та до досягнення дитиною повноліття.

Допустити негайне виконання рішення суду про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Заочне рішенняможе бутипереглянуте судом,що йогоухвалив,за письмовоюзаявою відповідачапротягом тридцятиднів здня йогопроголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів безпосередньо до Апеляційного суду Донецької області.

Суддя С. М. Ліпчанський

Дата документу 03.10.23 року

СудМар`їнський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення03.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114166678
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —237/3355/21

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Тимченко О. О.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Тимченко О. О.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Тимченко О. О.

Рішення від 03.10.2023

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 29.11.2021

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні