Ухвала
від 16.10.2023 по справі 568/1464/23
РАДИВИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 568/1464/23

Провадження № 2/568/308/23

16 жовтня 2023 р. м.Радивилів

Радивилівський районний суд Рівненської області,

Суддя Сільман А.О., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Крупецької сільської ради Дубенського району Рівненської області про визанння права власності за земельну частку (пай) у порядку спадкування та встановлення факту, що має юридичне значення -

ВСТАНОВИВ

До Радивилівського районного суду звернулась ОСОБА_1 в порядку позовного провадження, об`єднавши в позовній заяві три вимоги: майнову - визнання права власності на земельну частку (пай), немайнову - зобов`язання вчинити дії щодо виділу земельної ділянки та вимогу про встановлення юридичного факту - факту належності ОСОБА_2 запису №12 у Списку громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу або товариства;

До позовної заяви долучено квитанцію №9 від 10.10.2023 р., що підтверджує сплату судового збору в сумі 1073, 60 грн.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху, з огляду на наступне.

Нормами ЦПК України встановлено загальні вимоги до форми, змісту позовної заяви та правил стосовно подання документів, що додаються до позовної заяви, які містяться у положеннях ст. ст. 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 Цивільного процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

У відповідності до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» з 1 січня 2023 року прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлено у розмірі 2684 грн.

Відповідно до підпункту 2 п.1 ч.2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою - підприємцем, справляється судовий збір у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання заяви у справах окремого провадження, яка подана фізичною особою, справляється судовий збір в розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання заяви немайнового характеру - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Разом з тим, суд враховує, що п.2 ч.1ст.176ЦПКУкраїнипередбачено,що ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування- вартістю майна.

Розмір судового збору за подання позовної заяви про визнання права власності на майно визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру. При цьому, суд не повинен визначати вартість майна за відповідними вимогами, оскільки за змістом ЦПК України такий обов`язок покладається на позивача. Вартість майна визначається на момент пред`явлення позову.

Звертаючись до суду, позивач не визначив ціну позову, не долучив належних та допустимих доказів вартості спірної земельної ділянки, станом на день звернення до суду (11.10.2023 р.).

Отже, позивачу необхідно зазначити ціну позову, долучити до позовної заяви документи на підтвердження вартості спірного майна станом на день звернення до суду та доплатити судовий збір.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позивачем не виконано належним чином вимоги ст. 177 ЦПК України, що відповідно до ст. 185 ЦПК України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 177, 185, ЦПК України, Закону України "Про судовий збір" суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Крупецької сільської ради Дубенського району Рівненської області про визанння права власності за земельну частку (пай) у порядку спадкування та встановлення факту, що має юридичне значення - залишити без руху.

Надати позивачу- 10-денний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення встановлених недоліків: зазначити ціни позову, надати докази вартості спірної земельної ділянки (станом на дату звернення в суд) та докази доплатити судового збору.

Роз`яснити позивачу, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Суддя А.О.Сільман

СудРадивилівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено17.10.2023
Номер документу114171831
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —568/1464/23

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні