Ухвала
від 10.10.2023 по справі 903/187/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

10.10.2023Справа №903/187/22За розглядом заяви Приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Варави Романа Сергійовича, м. Київ

про звернення стягнення на грошові кошти, які належать особі, яка має заборгованість перед боржником

у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Єврошляхбуд Ковель", Волинська область, Ковельський район, с. Білин

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Данко", м. Київ

про стягнення 1 418 721,05 грн, -

Суддя Морозов С.М.

За участю представників сторін:

від стягувача: не з`явились;

від боржника: не з`явились;

від Приватного виконавця Варави Романа Сергійовича: не з`явились;

від особи, яка має заборгованість перед боржником: Черниш М.О. (довіреність №07/23 від 04.04.2023).

ВСТАНОВИВ:

10.03.2022 року до Господарського суду Волинської області звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Єврошляхбуд Ковель" (позивач) з позовною заявою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Данко" (відповідач) суми заборгованості в розмірі 1 418 721,05 грн, у зв`язку з невиконанням відповідачем умов Договорів в частині оплати вартості виконаних позивачем робіт.

Рішенням Господарського суду міста Києва №903/187/22 від 03.02.2023 позовні вимоги задоволено повністю та стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Данко" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Єврошляхбуд Ковель" суму коштів в розмірі 1 418 721,05 грн суму судового збору в розмірі 21 280,82 грн.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 31.07.2023 року рішення Господарського суду міста Києва від 03.02.2023 у справі №903/187/22 залишено без змін.

14.08.2023 на виконання рішення видано наказ.

11.09.2023 року до суду від приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Варави Романа Сергійовича надійшла заява про звернення стягнення на грошові кошти, що належать особі, яка має заборгованість перед боржником (у порядку ст. 336 ГПК України) -Комунального підприємства "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району", в порядку ст. 336 Господарського процесуального кодексу України. В якій заявник просив суд звернути стягнення на грошові кошти в розмірі 236 878,62 грн, які належать Комунальному підприємству "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району" в межах заборгованості останнього перед Товариства з обмеженою відповідальністю "Данко" шляхом накладення арешту на вказані грошові кошти.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.09.2023 розгляд заяви Приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Варави Романа Сергійовича про звернення стягнення на грошові кошти, які належать особі, яка має заборгованість перед боржником у справі №903/187/22 призначено 10.10.2023.

06.10.2023 до суду від Комунального підприємства "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району" надійшли письмові пояснення.

10.10.2023 Комунальним підприємством "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району" подано лист №29/08/2023-3 від 29.08.2023 для долучення до справи.

В судове засідання 10.10.2023 стягувач, боржник та приватний виконавець не з`явились, про час та місце повідомлялись належним чином та відповідно до положень ст. 336 ГПК України їх неявка не є перешкодою для розгляду заяви за умови належного повідомлення про дату, час і місце розгляду заяви.

Дослідивши в судовому засіданні подану заяву заслухавши пояснення представника Комунального підприємства "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району", котрий просив відмовити в задоволенні вказаної заяви, суд дійшов висновку про наступне.

Відповідно до положень ст. 336 Господарського процесуального кодексу України суд, що розглядав справу як суд першої інстанції, може за заявою стягувача або державного чи приватного виконавця звернути стягнення на грошові кошти, які належать особі, яка має заборгованість перед боржником, яка не оспорюється зазначеною особою або підтверджена судовим рішенням, яке набрало законної сили. Про задоволення заяви про звернення стягнення на грошові кошти, що належать особі, яка має заборгованість перед боржником, або про відмову у її задоволенні суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч. 2 ст. 336 Господарського процесуального кодексу України суд відмовляє в задоволенні такої заяви, якщо вона подана після закінчення строку позовної давності для відповідної вимоги боржника до такої особи, або строку на пред`явлення до виконання виконавчого документа про стягнення коштів з такої особи на користь боржника за судовим рішенням, що набрало законної сили.

Частиною 9 ст. 336 Господарського процесуального кодексу України внормовано, що звернення стягнення на грошові кошти, що належать особі, яка має заборгованість перед боржником, є підставою для визнання виконавчого документа, за яким боржник виступає стягувачем, таким, що не підлягає виконанню в розмірі стягнутої суми.

Подана заява обґрунтована тим, що на виконанні у приватного виконавця Варави Р.С. (приватний виконавець) перебуває зведене виконавче провадження №72067107 до складу якого входить, зокрема, ВП№72553500 з примусового виконання наказу №903/187/22 від 14.08.2023 про стягнення з ТОВ «ДАНКО» на користь ТОВ «Єврошляхбуд» грошових коштів у розмірі 1 440 001, 87 грн.

Під час примусового виконання вищевказаного зведеного виконавчого провадження, приватним виконавцем було встановлено факт участі ТОВ «ДАНКО» в тендерах на електронному майданчику «Prozorro» та послідуюче укладання відповідних договорів про закупівлю послуг із замовниками, серед яких державні підприємства, комунальні підприємства, сільські, селищні, міські ради та їх департаменти, а також державні організації, підприємства та установи.

За результатами проведеного тендеру UA-2023-05-12-003965-а «Послуги машин причіпних для ямкового ремонту, забивання трихін та осідань асфальтобетонного покриття струменеві-ін`єкційним методом для утримання та благоустрою вулично шляхової-мережі Подільського району м. Києва» ТОВ «ДАНКО» укладено договір №186 про закупівлю послуг за державні кошти з Комунальним підприємством "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району".

31.08.2023 приватним виконавцем було направлено вимогу приватного виконавця до Комунального підприємства "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району" з метою отримання інформації про розмір заборгованості останнього станом на дату отримання вимоги перед ТОВ «ДАНКО» за вищевказаним договором.

11.09.2023 до приватного виконавця надійшла відповідь Комунального підприємства "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району" разом з копією акту №186-2 приймання виконання будівельних робіт за серпень 2023, в якій зазначено про те, що станом на 06.09.2023 безспірний залишок заборгованості останнього перед ТОВ «ДАНКО» за договором №186 про закупівлю послуг за державні кошти від 14.06.2023 становить 236 878, 62 грн.

У зв`язку з чим, приватний виконавець звернувся до суду з даною заявою, відповідно до якої просить звернути стягнення на грошові кошти в розмірі 236 878,62 грн, які належать Комунальному підприємству "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району" в межах заборгованості останнього перед Товариства з обмеженою відповідальністю "Данко" шляхом накладення арешту на вказані грошові кошти.

Комунальне підприємство "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району" в своїх письмових пояснення підтверджує укладення та підписання між ним та ТОВ «ДАНКО» договору №186 про закупівлю послуг за державні кошти від 14.06.2023, а також зазначає, що оплата праці за надані послуги за договором може бути здійснена виключно при умові бюджетного фінансування.

Згідно зі ст. 2, ч. 1 ст. 27 Закону України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів" правовою основою діяльності органів державної виконавчої служби та приватних виконавців є Конституція України, цей Закон, міжнародні договори України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, інші закони, нормативно-правові акти, прийняті на їх виконання.

Фізичні або юридичні особи мають право вільного вибору приватного виконавця з числа тих, відомості про яких внесено до Єдиного реєстру приватних виконавців України, з урахуванням суми стягнення та місця виконання рішення, визначеного Законом України "Про виконавче провадження".

Так, згідно зі статтею 53 Закону України "Про виконавче провадження" виконавець має право звернути стягнення на майно боржника, що перебуває в інших осіб, а також на майно та кошти, що належать боржнику від інших осіб. Зазначені особи зобов`язані подати на запит виконавця у визначений ним строк відомості про належне боржнику майно, що перебуває у них, та майно чи кошти, які вони повинні передати боржнику (ч. 1). Після надходження відомостей про наявність майна боржника виконавець проводить опис такого майна, накладає на нього арешт, вилучає його і реалізує в установленому цим Законом порядку. Якщо особа, в якої перебуває майно боржника, перешкоджає виконавцю у вилученні такого майна, воно вилучається виконавцем у примусовому порядку (ч. 2). Готівка та майно, що належать боржнику від інших осіб, вилучаються виконавцем у таких осіб у присутності понятих (ч. 3). На належні боржникові у разі передачі від інших осіб кошти, що перебувають на рахунках у банках та інших фінансових установах, стягнення звертається виконавцем на підставі ухвали суду в порядку, встановленому цим Законом (ч. 4).

Отже, порядок звернення стягнення на грошові кошти, що належать особі, яка має заборгованість перед боржником визначений ст. 336 Господарського процесуального кодексу України та ст.53 Закону України "Про виконавче провадження".

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України "Про виконавче провадження" примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів".

Пунктом 2 частиною 2 ст. 5 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено, що приватний виконавець здійснює примусове виконання рішень, передбачених статтею 3 цього Закону, зокрема крім рішень, за якими боржником є держава, державні органи, Національний банк України, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, державні та комунальні підприємства, установи, організації, юридичні особи, частка держави у статутному капіталі яких перевищує 25 відсотків, та/або які фінансуються виключно за кошти державного або місцевого бюджету.

Разом з тим, відповідно до відомостей з ЄДРПОУ, Комунальне підприємство "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району" є комунальним підприємством, а його засновником є Київська міське державна адміністрація.

Окрім того, як вбачаться з договору №186 про закупівлю послуг за державні кошти від 14.06.2023, оплата за надані за ним послуги здійснюється за рахунок бюджетного фінансування.

З огляду на викладене, звернення стягнення на грошові кошти Комунального підприємства "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району", перебуває поза межами компетенції приватного виконавця передбаченої у порядку статті 53 Закону України «Про виконавче провадження», а тому відсутні правові підстави для задоволення заяви Приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Варави Романа Сергійовича про звернення стягнення на грошові кошти, які належать особі, яка має заборгованість перед боржником та як наслідок відмову у її задоволенні.

Керуючись ст. ст. 233-235, 336 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні заяви Приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Варави Романа Сергійовича про звернення стягнення на грошові кошти, які належать особі, яка має заборгованість перед боржником у справі №903/187/22 відмовити.

2. Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та може бути оскаржена в порядку та строки встановлені статтями 255, 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали підписано 16.10.2023

Суддя Сергій МОРОЗОВ

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено18.10.2023
Номер документу114185198
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 418 721,05 грн, -

Судовий реєстр по справі —903/187/22

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Постанова від 31.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 29.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 03.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 15.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні