Ухвала
від 17.10.2023 по справі 711/7255/23
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-ц-вп/821/3/23 Справа № 711/7255/23

УХВАЛА

17 жовтня 2023 р. м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі судді Гончар Н.І., вирішуючи питання про визначення підсудності справи за позовом ОСОБА_1 до Головного управління державної казначейської служби України в Черкаській області, Прокуратури Черкаської області, Головного управління Національної поліції в Черкаській області, Черкаського апеляційного суду, Чигиринського районного суду Черкаської області, Соснівського районного суду м. Черкаси, Придніпровського районного суду м. Черкаси про відшкодування (компенсацію) матеріальної та моральної шкоди як потерпілого внаслідок кримінального правопорушення за рахунок Державного бюджету України,

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_2 звернувся з вказаним позовом до суду.

Відповідачами вказано:Головне управління державної казначейської служби України в Черкаській області, Прокуратура Черкаської області, Головне управління Національної поліції в Черкаській області, Черкаський апеляційний суд, Чигиринський районний суд Черкаської області, Соснівський районний суд м. Черкаси, Придніпровський районний суд м. Черкаси.

Розпорядженням голови Придніпровського районного суду м. Черкаси від 10.10.2023 № 1 матеріали цієї справи направлено до Черкаського апеляційного суду для вирішення питання щодо визначення територіальної підсудності.

Розпорядження мотивоване тим, що після реєстрації в АСДС КП «Д-3» автоматизований розподіл судової справи не здійснювався, оскільки, відповідно до ч. 6 ст. 31 ЦПК України, справа, у якій однієї із сторін є суд, до підсудності якого віднесена ця справа за загальними правилами, або суддя цього суду, не пізніше п`яти днів із дня надходження позовної заяви передається на підставі розпорядження голови суду до суду вищої інстанції для визначення підсудності.

В порядку ч. 6 ст. 31 ЦПК України цивільну справу направлено до Черкаського апеляційного суду для визначення територіальної підсудності справи.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов таких висновків.

Згідно з ч. 6 ст. 31 ЦПК України справа, у якій однією зі сторін є суд, до підсудності якого віднесена ця справа за загальними правилами, або суддя цього суду, не пізніше п`яти днів із дня надходження позовної заяви передається на підставі розпорядження голови суду до суду вищої інстанції для визначення підсудності.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 ЦПК України підсудність справи, у якій однією зі сторін є суд або суддя суду, до підсудності якого віднесена ця справа за загальними правилами, визначається ухвалою суду вищої інстанції, постановленою без повідомлення сторін.

Враховуючи те, що відповідачем у справі № 711/7255/23 є Придніпровський районний суду м. Черкаси, до підсудності якого віднесена ця справа, з метою уникнення сумнівів в упередженості розгляду справи та з метою справедливого розгляду справи, наявні підстави для визначення підсудності даної справи Черкаським апеляційним судом.

Вирішуючи питання визначення підсудності даної справи, апеляційний суд виходить з наступного.

Нормами цивільного процесуального кодексу України не врегульовано порядок визначення суду судом вищої інстанції, до підсудності якого необхідно віднести справу, в якій однією зі сторін є суд або суддя суду.

Процесуальний закон, а саме ч. 1 ст. 26 ЦПК України містить лише вказівку про те, що підсудність визначається ухвалою суду вищої інстанції, що постановляється без повідомлення сторін.

При визначенні суду, до підсудності якого необхідно віднести вказану справу, апеляційний суд вважає за необхідне застосувати аналогію процесуального права, а саме ч. 4 ст. 31 ЦПК України, яка визначає, що передача справи з підстави, передбаченої пунктом 2 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі розпорядження голови суду на розгляд суду, найбільш територіально наближеного до цього суду.

Про можливість застосування судами процесуальної аналогії наголошено, серед іншого, у постанові Великої Палати Верховного Суду від 08.06.2022 у справі № 2-591/11. Так, Верховним Судом зазначено, що відсутність у процесуальних кодексах положень про процесуальну аналогію не є перешкодою для застосування такої аналогії. Саме застосування аналогії у процесуальному праві в певних випадках дає змогу ухвалити справедливе рішення.

За таких обставин, враховуючи, що Соснівський районний суд м. Черкаси також є відповідачем у даній справі, матеріали справи № 711/7255/23 необхідно передати на розгляд іншого суду, найбільш територіально наближеного до Придніпровського районного суду м. Черкаси, а саме до Черкаського районного суду Черкаської області.

Керуючись ст. ст. 26, ст. 31 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Визначити підсудність цивільної справи № 711/7255/23 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління державної казначейської служби України в Черкаській області, Прокуратури Черкаської області, Головного управління Національної поліції в Черкаській області, Черкаського апеляційного суду, Чигиринського районного суду Черкаської області, Соснівського районного суду м. Черкаси, Придніпровського районного суду м. Черкаси про відшкодування (компенсацію) матеріальної та моральної шкоди як потерпілого внаслідок кримінального правопорушення за рахунок Державного бюджету України Черкаському районному суду Черкаської області.

Матеріали цивільної справи № 711/7255/23 передати до Черкаського районного суду Черкаської області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

СудЧеркаський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114228227
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —711/7255/23

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Рішення від 21.11.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Рішення від 21.11.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні