Ухвала
від 18.12.2023 по справі 711/7255/23
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

18 грудня 2023 року

м. Київ

справа № 711/7255/23

провадження № 61-16796ск23

Верховний Суд у складі судді Третьої судової палати Касаційного цивільного суду Ігнатенка В. М.

розглянув касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Черкаського апеляційного суду від 17 жовтня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління державної казначейської служби України в Черкаській області, Прокуратури Черкаської області, Головного управління Національної поліції в Черкаській області, Черкаського апеляційного суду, Чигиринського районного суду Черкаської області, Соснівського районного суду м. Черкаси, Придніпровського районного суду м. Черкаси про відшкодування (компенсацію) матеріальної та моральної шкоди як потерпілого внаслідок кримінального правопорушення за рахунок Державного бюджету України,

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2023 року ОСОБА_1 засобами поштового зв`язку надіслав до Верховного Суду касаційну скаргу на ухвалу Черкаського апеляційного суду від 17 жовтня 2023 року

Подана касаційна скарга не може бути прийнята судом до розгляду та підлягає поверненню особі, яка її подала.

Приписи пункту 3 частини першої статті 389 ЦПК України визначають, що учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити у касаційному порядку ухвали суду апеляційної інстанції про відмову у відкритті або закриття апеляційного провадження, про повернення апеляційної скарги, про зупинення провадження, щодо забезпечення позову, заміни заходу забезпечення позову, щодо зустрічного забезпечення, про відмову ухвалити додаткове рішення, про роз`яснення рішення чи відмову у роз`ясненні рішення, про внесення або відмову у внесенні виправлень у рішення, про повернення заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, про відмову у відкритті провадження за нововиявленими або виключними обставинами, про відмову в задоволенні заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, про заміну сторони у справі, про накладення штрафу в порядку процесуального примусу, окремі ухвали.

Вказаний перелік визначає ухвали суду апеляційної інстанції, які особи мають право оскаржити в касаційному порядку окремо від рішення суду.

Відповідно до частини другої статті 406 ЦПК України скарги на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду першої інстанції чи постанови суду апеляційної інстанції, включаються до касаційної скарги на відповідне рішення чи постанову. У разі подання касаційної скарги на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення чи постанови суду, суд повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Суд нагадує також, що згідно з прецедентною практикою Європейського суду з прав людини, яка є джерелом права (стаття 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»), умови прийнятності касаційної скарги, відповідно до норм законодавства, можуть бути суворішими, ніж для звичайної заяви (рішення у справах: «Levages Prestations Services v. France» від 23 жовтня 1996 року, Reports 1996-V, p. 1544, § 45; «Brualla Gomez de la Torre v. Spain» від 19 грудня 1997 року).

Оскаржуваною ухвалою Черкаський апеляційний суд справу передав за підсудністю Черкаському районному суду Черкаської області.

Визначений у пункті третьому частини першої статті 389 ЦПК України перелік ухвал суду апеляційної інстанції визначає ухвали апеляційного суду, які можуть стати самостійним об`єктом касаційного оскарження, водночас серед наведеного вичерпного переліку відсутня ухвала апеляційного суду про передання справи за підсудністю.

Враховуючи вищенаведене, касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду та підлягає поверненню особі, яка її подала на підставі вимог частини другої статті 406 ЦПК України.

Керуючись статтею 406 ЦПК України, Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду

У Х В А Л И В:

Касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Черкаського апеляційного суду від 17 жовтня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління державної казначейської служби України в Черкаській області, Прокуратури Черкаської області, Головного управління Національної поліції в Черкаській області, Черкаського апеляційного суду, Чигиринського районного суду Черкаської області, Соснівського районного суду м. Черкаси, Придніпровського районного суду м. Черкаси про відшкодування (компенсацію) матеріальної та моральної шкоди як потерпілого внаслідок кримінального правопорушення за рахунок Державного бюджету України повернути скаржнику.

Надіслати копію ухвали разом з доданими до касаційної скарги матеріалами особі, яка подала касаційну скаргу, іншим учасникам справи надіслати копію ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: В. М. Ігнатенко

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115821936
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —711/7255/23

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Рішення від 21.11.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Рішення від 21.11.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні