Ухвала
від 18.10.2023 по справі п/811/1062/16
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

18 жовтня 2023 року м. Кропивницький Справа № П/811/1062/16

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Казанчук Г.П., розглядаючи адміністративну справу за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуації у Кіровоградській області до агропромислового виробничого приватного підприємства "Украгротехнологія" про застосування заходів реагування шляхом зупинення роботи будівель та ангара,

ВСТАНОВИВ:

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області звернулось до Кіровоградського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Агропромислового виробничого приватного підприємства "Украгротехнологія" в якому просить до повного усунення порушень вимог пожежної та техногенної безпеки, зазначених у позові, застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до Агропромислового виробничого приватного підприємства "Украгротехнологія" (ЄДРПОУ - 13763834) шляхом зобов`язання даного підприємства зупинити роботу (експлуатацію) за призначенням адміністративно-побутово-виробничої, виробничо-складської будівель та ангара для сільськогосподарської техніки Агропромислового виробничого приватного підприємства "Украгротехнологія", що розташоване за адресою: Кіровоградська область, Світловодський район, с. Миронівка, вул. Гагаріна, 88, та опечатати (опломбувати) вхідні двері та ворота до вказаних будівель підприємства.

Рух справи:

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Жук Р.В. ухвалою від 29.08.2016 року відкрито провадження у справі та призначив її до судового розгляду.

Ухвалою від 28.09.2016 року суд зобов`язав Світловодський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області надати суду докази у справі, а провадження у справі зупинив до отримання судом відповідної інформації та доказів зі Світловодського відділу поліції ГУ НП України у Кіровоградській області щодо результатів розгляду заяви Агропромислового виробничого приватного підприємства "Украгротехнологія" про вчинення кримінального правопорушення.

Ухвалою від 14.02.2017 року суд продовжив процесуальний строк зупинення провадження у справі №П/811/162/16 до закінчення досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016120270001777.

Ухвалою від 14.11.2022 року суд здійснив заміну позивача у цій справі з Управління Державної служби України з надзвичайних ситуації у Кіровоградській області на Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуації у Кіровоградській області, а розгляд адміністративної справи розпочав спочатку в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання.

04.01.2023 року суд зупинив провадження у справі №П/811/1062/16 до закінчення досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016120270001777.

Розпорядженням керівника апарату Кіровоградського окружного адміністративного суду №128 від 17.10.2023 року призначено проведення повторного автоматизованого розподілу справи у зв`язку із відрядженням судді Жука Р.В. до Київського окружного адміністративного суду для здійснення правосуддя строком на 1 (один) рік з 16.10.2023 року.

Згідно з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями справу №П/811/1062/16 передано на розгляд судді Казанчук Г.П.

Відтак, вивчаючи матеріали цієї адміністративної справи суддя зазначає наступне.

Позов мотивовано тим, що за результатами проведеної перевірки дотримання відповідачем вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки було виявлено ряд порушень, які зафіксовані у акті №187 від 08.08.2016 року. В позові також зазначено, що подальша експлуатація комплексу будівель (комплексу надвірних будівель та споруд) АВП "Украгротехнологія" із вищезазначеними порушеннями пожежної та техногенної безпеки створюють загрозу життю та здоров`ю людей (як працюючому персоналу, так й іншим громадянам, а також особам, які будуть здійснювати гасіння пожежі), а тому є підстави для застосування до відповідача заходів реагування згідно статті 70 Кодексу цивільного захисту України.

Пунктами 1, 3 та 4 частини 1 статті 7 Кодексу цивільного захисту України встановлено, що цивільний захист здійснюється за такими основними принципами: гарантування та забезпечення державою конституційних прав громадян на захист життя, здоров`я та власності; пріоритетності завдань, спрямованих на рятування життя та збереження здоров`я громадян; максимально можливого, економічно обґрунтованого зменшення ризику виникнення надзвичайних ситуацій.

Згідно пункту 21 частини 1 статті 20 Кодексу цивільного захисту України до завдань і обов`язків суб`єктів господарювання у сфері цивільного захисту належить: забезпечення виконання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, а також виконання вимог приписів, постанов та розпоряджень центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сферах техногенної та пожежної безпеки.

Суд враховує, що поняття "загроза життю та здоров`ю" є оціночним. При цьому під час обрання заходу реагування у вигляді повного зупинення експлуатації будівель і споруд, слід враховувати принцип співмірності обраного заходу реагування виявленим порушенням та тим, що залишилися не усунутими на час розгляду справи, а також дотримання справедливого балансу між інтересами відповідача і публічними інтересами (принцип пропорційності).

Водночас встановлені позивачем порушення дійсно створювати загрозу здоров`ю та життю людей (працюючому персоналу та особам, які будуть здійснювати гасіння пожежі), оскільки не усунення таких може призвести, у разі здійснення пожежі, до невідворотних наслідків у вигляді загибелі людей.

Доказів усунення вказаних вище порушень пожежної та техногенної безпеки матеріали цієї справи, переданої відповідно до Розпорядженням керівника апарату Кіровоградського окружного адміністративного суду №128 від 17.10.2023 року та протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17.10.2023 року, на розгляд іншій головуючій судді Казанчук Г.П., не містять.

Зупинення провадження у справі відбулось у зв`язку з підозрою, що перевірка позивачем відповідача проводилась на підставі документів щодо яких є сумніви у їх законності, а саме витягу з наказу №18, повідомлення про проведення планової перевірки від 04.07.2016 року та посвідчення на проведення перевірки №164.

Досліджуючи подані у даній справі заяви та клопотання, суд зауважує, що позовну заяву про застосування заходів реагування подано позивачем 22.08.2016 року, а провадження у справі відкрито 29.08.2016 року, проте дії щодо повного та остаточного усунення відповідачем порушень, які зафіксовані у акті №187 від 08.08.2016 року, що створюють загрозу життю та здоров`ю людей (як працюючому персоналу, так й іншим громадянам, а також особам, які будуть здійснювати гасіння пожежі) тривають вже понад сім років.

Натомість суд наголошує, що забезпечення державою конституційних прав громадян на захист життя, здоров`я та власності від невиправданого ризику виникнення надзвичайних ситуацій має пріоритетне значення.

Відповідно до частини 1 статті 237 КАС України провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що порушення пожежної безпеки, які не усунуті відповідачем можуть створювати реальну загрозу життю або здоров`ю людей, суд дійшов висновку про поновлення провадження у справі та вирішення справи по суті.

З огляду на заміну складу суду, розгляд справи має розпочинатись спочатку.

Керуючись статтями 237, 248 КАС України, суддя, -

УХВАЛИЛА:

Прийняти до свого адміністративну справу за №П/811/1062/16.

Поновити провадження у справі у справі №П/811/1062/16 та продовжити розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Зобов`язати позивача надати суду інформацію про усунення агропромисловим виробничим приватним підприємством "Украгротехнологія" порушень вимог пожежної та техногенної безпеки, які зафіксовані у акті перевірки №187 від 08.08.2016 року із зазначенням, які саме порушення були усунуті.

Зобов`язати відповідача надати докази усунення порушень вимог пожежної та техногенної безпеки, які зафіксовані у акті перевірки №187 від 08.08.2016 року із зазначенням, які саме порушення були усунуті.

Зазначену інформацію надати суду протягом десяти днів з дня отримання вказаної ухвали.

Копію ухвали суду направити сторонам.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання та окремому оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Г.П. КАЗАНЧУК

Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114264804
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування шляхом зупинення роботи будівель та ангара

Судовий реєстр по справі —п/811/1062/16

Ухвала від 01.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 13.03.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 16.02.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 25.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 03.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Рішення від 06.12.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. КАЗАНЧУК

Ухвала від 06.11.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. КАЗАНЧУК

Ухвала від 18.10.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. КАЗАНЧУК

Ухвала від 04.01.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні