Ухвала
від 19.10.2023 по справі 143/1121/22
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/1121/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2023 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області в складі головуючого судді ОСОБА_1 , розглянувши клопотання потерпілого ОСОБА_2 про проведення підготовчого судового засідання та всіх подальших судових засідань в режимі відеоконференції в кримінальному провадженні (справа № 143/1121/22) за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 ст. 286-1 КК України, -

Встановив:

Підготовче судове засідання у справі по кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022020060000070 від 27.03.2022 року, за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 ст. 286-1 КК України, призначено на 13 год. 15 хв. 20.10.2023 року.

15.09.2023 року до суду надійшло клопотання потерпілого ОСОБА_2 про проведення підготовчого судового засідання, призначеного на 13 год. 15 хв. 20.10.2023 року, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів через систему«EasyCon» (easycon.com.ua).

Клопотання обгрунтоване тим, що потерпілий ОСОБА_2 перебуває за межами України в Республіці Польша, прибути в судове засідання до суду не має можливості та зважаючи на воєнний стан введений на території України, просить проводити підготовчі засідання та всі подальші судові засідання в режимі відеоконференції за допомогою власних технічних засобів через систему «EasyCon».

Розглянувши зазначене клопотання, вважаю, що воно не підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Згідно з ч. 7ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом.

Приписами ч. 2 ст.336КПК України передбачено, що суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Положення визначає порядок функціонування в судах та органах системи правосуддя окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, зокрема підсистем «Електронний кабінет», «Електронний суд» та підсистеми відеоконференцзв`язку; порядок вчинення процесуальних дій в електронній формі з використанням таких підсистем; особливості використання в судах та органах системи правосуддя іншого програмного забезпечення в перехідний період до початку функціонування ЄСІТС у складі всіх підсистем (модулів).

Крім того, за рекомендаціями Ради суддів України від 02.03.2022, якщо за об`єктивних обставин учасник провадження не може брати участь в судовому засіданні в режимі ВКЗ за допомогою технічних засобів, визначенихКПК, як виняток допускати участь такого учасника в режимі ВКЗ за допомогою будь-яких інших технічних засобів, в тому числі і власних.

Згідно пункту 1 розділу ІІІ цього Порядку для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою. У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації. При цьому в своїй заяві про участь у судовому засіданні, поданій відповідно до пункту 3 цього розділу, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.

Порядок оформлення відповідної заяви та строк її подання врегульовані пунктом 3 розділу ІІІ зазначеного Порядку, відповідно до якого учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, зразок якої наведено в додатку 2 до цього Порядку, не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.

У заявіучасник справиобов`язково зазначає:назву суду;номер судовоїсправи;дату тачас судовогозасідання,в якомуучасник бажаєвзяти участьв режимівідеоконференції;своє прізвище,ім`ята по-батькові;свій статусв судовійсправі;електронну адресу,яка використананим дляреєстрації вСистемі;назву системи,яка пропонуєтьсядля проведеннявідеоконференцз`язку (уразі використанняіншого програмногозабезпечення,ніж розміщеногоза посиланнямvkz.court.gov.ua);номер телефонудля зв`язкуіз судом;відмітку пронаявність абовідсутність електронногопідпису.

Однак клопотання потерпілого ОСОБА_2 не містить жодних належних і допустимих доказів на підтвердження обставин неможливості прибути потерпілого у підготовче судове засідання або наявності об`єктивних непереборних причин, які унеможливлюють його прибуття до Погребищенського районного суду Вінницької області, а також у ньому не зазначено, що потерпілим здійснено реєстрацію користувача в електронному кабінеті ЄСІТС, не зазначено електронну адресу, яка використана ним для реєстрації в Системі, при цьому ухвала суду не може обґрунтовуватись лише припущеннями про наявність зазначених обставин.

Між тим, суд враховує, що у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти УкраїниУказом ПрезидентаУкраїни №64/2022від 24лютого 2022року «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженогоЗаконом України№ 2102-ІХ та Указу Президента України №69/2022 « Про загальну мобілізацію» від тієї ж дати, в Україні строком на 30 діб введено воєнний стан, який неодноразово продовжувався відповідними законами України та який діє і по теперішній час.

В той же час, саме по собі введення на території України воєнного стану не є перешкодою для безпосередньої участі потерпілого в підготовчому судовому засіданні, оскільки не перешкоджає пересуванню по м. Погребище, а доказів перебування потерпілим в Республіці Польща ним до суду не надано. Для проведення засідання в режимі відеоконференції потрібна бути заявлена підстава, з якої б вбачалося, що учасник розгляду через об`єктивні поважні причини не зможе вчасно прибути на судове засідання. Проте таких підстав заявлено не було, а та причина, яку зазначив потерпілий ОСОБА_2 не є поважною, оскільки Погребищенський районний суд Вінницької області працює в штатному режимі, бойові дії в межах Вінницької області та м. Погребище не проводяться.

Дослідивши матеріали справи, вивчивши клопотання потерпілого, з метою забезпечення оперативності судового провадження у розумний строк, суд вважає недоцільним здійснювати проведення судового розгляду у режимі відеоконференції за участю потерпілого.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.336, 350, 369, 372, 392, 532 КПК України, суд -

Ухвалив:

В задоволені клопотання потерпілого ОСОБА_2 про проведення підготовчого судового засідання о 13 год. 15 хв. 20.10.2023року в режимі відеоконференції та всі наступні судові засідання у справі № 143/1121/22 поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів через систему«EasyCon» (easycon.com.ua) відмовити.

Копію ухвали направити потерпілому ОСОБА_2 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя

СудПогребищенський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114305065
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

Судовий реєстр по справі —143/1121/22

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 05.01.2024

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 03.05.2023

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 03.05.2023

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 27.04.2023

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні